Verden

Israelske soldater innrømmer overgrep

Israelske soldater innrømmer i en ny rapport hensynsløs bruk av fosforbomber i sin krigføring i Gaza. Åtte år gamle Fatma Zidane El-Banneh fikk store skader da skolen hennes, Beit Lahiya Elementary Co-educational School nord på Gazastripen, ble truffet av en fosforbombe. FOTO: AP/BEN CURTIS Foto: Ben Curtis

Hvitt fosfor ble brukt hensynsløst og sivile palestinere ble brukt som skjold, forteller israelske soldater som deltok i Gaza i vinter.

  • Sigrid Anna Eggen

Bakgrunn:

Les også

  1. Gaza: Krigen dag for dag

  2. Bakgrunn for krigen i Gaza

  3. FN i Gaza: - Vitnesbyrdene var forferdelige å høre på

  4. Israelske soldater forteller om drap på sivile

  5. - Israel brukte fosforbomber mot sivile

  6. &ndash; Norge bør ta ut tiltale <br/>mot israelske ledere

Det er organisasjonen Breaking the Silence som har intervjuet rundt 30 soldater som deltok i militæroperasjonen. Alle unntatt én uttaler seg uten å stå fram med navn.

– Hvis du ikke er sikker, så skyt. Ildkraften var helt sinnssyk, forteller en soldat om beskjedene han fikk da de israelske styrkene rykket inn på Gazastripen.

Soldatene forteller også om bruk av sivile som skjold når mistenkelige hus skulle undersøkes. I tillegg bekrefter de påstander om at hvitt fosfor ble brukt tilfeldig i tettbygde strøk, noe israelske myndigheter har benektet.

Bruk av fosforbomber er forbudt i henhold til Genèvekonvensjonen. Våpenet er svært giftig og gir ofrene brannsår det er vanskelig å lege.

Les hele rapporten her.

Uklare regler

Israels krigføring i Gaza har blitt kritisert både av flere humanitære organisasjoner og fra internasjonalt hold. Blant annet har FN anklaget Israel for å bevisst angripe sivile mål, og for å ha opptrådt grovt skjødesløst og hensynsløst i flere av angrepene.

Foto: MOHAMMED ABED

Vitnesbyrdene i den ferske rapporten underbygger langt på vei kritikken. Gjennom de drøyt hundre sidene avdekkes det en rekke forhold som peker mot at det ikke ble ført rettferdig krig, eller at reglene i beste fall var uklare, ifølge BBC.

Se soldater i intervju med BBC her.

« IDF beklager at nok en menneskerettighetsorganisasjon har kommet ut med en rapport basert på anonyme og generelle vitnemål, uten å undersøke deres troverdighet»
Avital Leibovich, talskvinne for det israelske militæret til BBC.Det fortelles også om dårlig disiplin og en svært aggressiv holdning blant de israelske soldatene.

— Hadde vi ikke annet å skyte mot, skjøt vi skjøt mot vanntanker. Vi gjorde det vel fordi vi kjedet oss, forteller en soldat i rapporten, vel vitende om at mangelen på vann i Gaza under krigen var prekær.

- Ikke troverdig

En talskvinne for det israelske forsvaret (IDF) sier til BBC avviser påstandene i rapporten og sier den er basert på «rykter og annenhåndsinformasjon.»

— IDF beklager at nok en menneskerettighetsorganisasjon har kommet ut med en rapport basert på anonyme og generelle vitnemål, uten å undersøke deres troverdighet, sier Avital Leibovich til BBC.

Fra israelske myndigheters hold har det hele tiden blitt hevdet at landets tropper gjorde det de kunne for å beskytte sivile, men at Hamas satte sin egen befolkning i fare ved å kjempe fra sivile områder. Dette har også blitt brukt som forklaring på de enorme ødeleggelsene av palestinske hjem og bygninger.

Foto: MOHAMMED ABED

Ifølge Amnesty International og flere grupper som kjemper for palestinernes rettigheter ble rundt 1400 palestinere drept i angrepene i desember og januar. Rundt 5000 ble skadet, mange av dem for livet.

På israelsk side ble det rapportert om tretten døde, hvorav 10 av dem var soldater.

Ifølge FN ble mer enn 50.000 hjem, 200 skoler, 800 industrieiendommer, 39 moskéer og to kirker ødelagt i krigen.

En fosforbombe slippes over Gaza. Våpenet er svært giftig og forårsaker brannskader som er vanskelig å lege. FOTO: AP/SCANPIX Foto: Bernat Armangue