Nasa-drone klarte seg første natt alene på Mars' kalde overflate

Helikopterdronen Ingenuity har kommet seg trygt gjennom sin første natt ute i kulden på Mars og forbereder seg på den første flyturen over den røde planeten.

Slik ser Nasa for seg Ingenuity på flytur over Mars. Den første prøveflyvningen skjer tidligst på søndag. Illustrasjon: Nasa/JPL-Caltech / AP / NTB

Nasa sier overnattingen er «en viktig milepæl». Lørdag sto den ultralette farkosten alene på Mars-overflaten etter å ha blitt koblet fra kjøretøyet Perseverance, som landet på Mars 18. februar.

Kan fly til helgen

Et solcelledrevet batteri på Ingenuity må dermed sørge for nødvendig oppvarming for å hindre at elektronikken på dronen fryser og ødelegges i Mars-natten, der temperaturen kan falle til minus 90 grader.

Les også

Skal fly helikopter på Mars: – Vanskelig å si om dette er livsverket mitt

– Dette er første gang Ingenuity har vært for seg selv på overflaten. Nå har vi fått bekreftet at vi har riktig isolering, varmeelement og nok batterikraft til å komme gjennom den kalde natten, noe som er en stor seier for laget, sier prosjektleder Mimi Aung i Nasa.

Helikopterdronen hang under Mars-kjøretøyet Perseverance, men ble sluppet ned og frikoblet og må deretter klare seg selv med strøm og varme før den planlagte flyturen.

Nå planlegges den første flyturen, som skal skje tidligst 11. april. i løpet av de kommende dagene skal rotorer og motorer testes.

– Se mulighetene

Norske Håvard Fjær Grip er sentral i prosjektet, som sikter mot den første flyturen på en annen planet.

– Det eneste kriteriet for suksess for oss, er om vi klarer å fly på Mars for første gang i historien. Vi mener det er høy sannsynlighet for å få det til, sa Grip til NTB i fjor. Han jobber ved Nasa Jet Propulsion Laboratory og California Institute of Technology i Pasadena i Los Angeles.

Han ser flere måter Ingenuity kan brukes i utforskningen av naboplaneten vår.

– En kan blant annet begynne å bruke helikopter til å rekognosere områder for landfartøy som trenger informasjon om hvor de skal kjøre, og finne ut hvilke områder som er mest interessante å studere. Det handler om å se mulighetene og åpne nye dører, fortalte Grip til NTB.