Verden

Aftenpodden USA: Delstaten som er blitt symbolet på USAs skyggeside

Kommentator Christina Pletten og USA-korrespondent Øystein K. Langberg snakker om vaksineskepsis, rusavhengighet og helseproblemer i en av USAs fattigste stater i Aftenpodden USA.

Utskjelte West Virginia har hatt en etterlengtet opptur i år. Nå kan den være over. Foto: Nora Savosnick

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    USA-korrespondent

– Det er mye bra med USA, men det er også mye som ikke fungerer, og West Virginia er blitt symbolet på det, sier Langberg.

Delstaten ligger ofte i bunnsjiktet når amerikanske stater rangeres etter parametre som økonomi, helse, infrastruktur og utdanning.

Derfor var mange overrasket da nettopp West Virginia var blant statene som vaksinerte befolkningen raskest da utrullingen startet i desember og januar.

Spørsmålet er hvor lenge oppturen vil vare. Tempoet har allerede avtatt relativt til andre stater, og eksperter frykter at West Virginia snart vil møte en vegg av vaksineskepsis.

Det kan være et forvarsel om at USA kan komme til å slite med å oppnå flokkimmunitet.

Hør podcasten her:

Rusavhengighet og dårlig helse

Pletten og Langberg snakker også om de andre utfordringene West Virginia står overfor. Delstaten ligger nær toppen i USA når det gjelder andelen av befolkningen som sliter med fedme. En av de viktigste industriene, kullgruvedrift, har en dyster fremtid.

West Virginia har i tillegg blitt svært hardt rammet av opioide-epidemien. Den har Pletten dekket tett, blant annet ved å følge barn som er født rusavhengige.

– Det er som om en atombombe har slått ned i delstaten. Det er helt skrekkelig, sier hun.

I episoden snakker Langberg og Pletten også om hvorfor West Virginia vil få en helt sentral rolle i amerikansk politikk i årene fremover.

USA-korrespondent Øystein K. Langberg og kommentator Christina Pletten snakker om amerikansk samfunn og politikk i podkasten «Aftenpodden USA» hver uke.

Her hører du Aftenpodden USA

Aftenpodden USAs ukentlige episoder finnes blant annet i Itunes, Spotify og i Aftenpostens egen mobilapp.

Podkasten har egen feed. Den ligger ikke lenger bak mur, men er nå åpen for alle.

Abonner på «Aftenpodden USA» der du hører på pod.

Les mer om

  1. USA
  2. Amerikansk politikk