Verden

Nå pleier Erdogan og Putin vennskapet igjen

I høst haglet skjellsordene, men nå er Erdogan og Putin på godfot igjen. I dag drar Tyrkias president til Russland.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og Russlands president Valdimir Putin (t.h.) hilser på hverandre før G-20 toppmøtet i Antalya 15. november i fjor. Bare noen uker senere skjøt det tyrkiske militæret ned et russisk fly. Først nå møtes de igjen.
 • Silje Rønning Kampesæter
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Mens Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har kritisert de vestlige lederne for å sitte på gjerdet i sin fordømmelse av landets mislykkede kuppforsøk, var Russlands president Vladimir Putin raskt ute med å ringe sin tyrkiske kollega for å vise sin støtte.

– Den russiske responsen sto i sterk kontrast til den fra Tyrkias vestlige allierte, sier Jeffrey Mankoff ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) til avisen Times of Israel.

Tirsdag møtes de to presidentene for første gang siden Tyrkia skjøt ned det russisk flyet i november 2015.

Les også

Tyrkia: – En politisk utrenskning av de intellektuelle

Finner tilbake til hverandre

– Russland og Tyrkia har et komplisert forhold historisk, men akkurat nå er det mange som mener at de har overlappende interesser. Spesielt med tanke på sitt kritiske forhold til Vesten, sier forskningsprofessor Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk Institutt.

De to presidentene var godt på vei til å innlede et nært forhold før Tyrkia skjøt ned det russiske flyet i november 2015. Nøkkelen til at møtet kan finne sted, er at Erdogan kom med en skriftlig unnskyldning til Putin for dette.

På kort sikt forventer også russerne sikkerhetsgarantier fra Tyrkia for å gjenåpne charter-flygninger til Tyrkia, samt en avklaring av hva slags økonomisk kompensasjon Tyrkia vil betale.

En felles fiende i Vesten

Russiske diplomater er imidlertid klar over at Erdogan bruker møtet til å legge press på EU, USA og NATO.

– De vil begge bruke dette besøket til å skremme Vesten, som begge to har et blandet forhold til. De er kritiske til mye av det Vesten foretar seg og sliter med samme omdømmeproblem, forteller Godzimirski.

Putin på sin side trenger å vise hjemmepublikum at han ikke er alene i verden. Det plutselige bruddet med Tyrkia har vært lite populært i Russland, om ikke annet fordi mange russere fikk ødelagt sine sommerferieplaner.

 • Tyrkia betraktes som en urokråke i forholdet mellom vest og øst.Les hvorfor det er viktig for NATO å beholde landet i alliansen

Syria på agendaen

Putins utenrikspolitiske rådgiver Yuri Ushakov har sagt til nyhetsbyrået Reuters at Syria vil bli hovedtema under møtet.

Ifølge Godzimirski har de to imidlertid ikke en felles forståelse av fremtidsutsiktene i Syria. Russland støtter president Bashar al-Assad, mens Erdogan mener det ikke finnes en løsning så lenge Assad står ved roret. Godzimirski tror ikke det vil komme noe fruktbart ut på det området.

Felles økonomi-interesser

Områder de kan enes på derimot, er de økonomiske. Mange observatører mener at dette er den viktigste årsaken til at Putin og Erdogan så raskt er blitt venner igjen.

Etter at de kom på kant i november, ba russisk UD alle russere forlate Tyrkia og varslet Tyrkia om økonomiske straffetiltak. Ifølge Reuters, sank den russiske turismen i Tyrkia med 87 prosent de første seks månedene av 2016. Tyrkia er svært avhengig av russisk turisme og har lidd store økonomiske tap som følger av konflikten.

Russland har i tillegg planer om å gjøre Tyrkia til et viktig transittland for gass fra Russland til Europa.

Russland og Tyrkia sitter på trumfkortene

Vesten følger nøye med på utviklingen i forholdet mellom Russland og Tyrkia.

– De er klare over at denne tilnærmingen mellom Russland og Tyrkia kan bli brukt på en veldig instrumentell måte mot Vesten. Det er et maktspill vi er vitne til og alle bruker de midlene de har til rådighet, sier forskningsprofessoren.

Les mer om

 1. Russland
 2. Nato
 3. Tyrkia
 4. Europa
 5. Recep Tayyip Erdogan
 6. Vladimir Putin