Verden

EU-politikere truer med mindre penger til Polen

Tyskland er EUs største bidragsyter, Polen den største mottageren. Tyske europapolitikere vil bruke pengesekken til å presse landet.

Polen er i en konstitusjonell krise. Sentralt i konflikten står domstolens leder Andrzej Rzeplinski (t.v.) og president Andrzej Duda (nummer fire fra venstre). Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Scanpix

  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke

Polen vil ikke være med på EUs kvotesystem for flyktninger. De ligger også i langvarig strid med EU om rettsstatlige prinsipper knyttet til dommerutnevnelser i grunnlovsdomstolen sin.

Nå sier tyske representanter i Europaparlamentet til avisen Die Welt at et nytt fundament for budsjettet må tas i bruk. - Det må innføres strengere betingelser for utbetaling: Land som ikke holder seg til europeisk lov eller stater som ikke i tilstrekkelig grad bidrar til å registrere eller ta inn flyktninger, burde få mindre penger, sier Inge Grässle, leder for budsjettkomiteen i Europaparlamentet og representant for det tyske kristeligdemokratiske partiet CDU, Angela Merkels parti.

  • Kommentar: Nå ønsker Ungarn utlendinger velkommen

Visepresident i Europaparlamentet Alexander Graf Lambsdorff mener at Polen og Ungarn må presses til å oppføre seg solidarisk i flyktningspørsmålet. Foto: Gemunu Amarasinghe / AP / NTB Scanpix

Også Alexander Graf Lambsdorff, visepresident i parlamentet og representant for det liberale FDP, sier til avisen at det må sørges for at «netto-mottagerland som Polen og Ungarn oppfører seg solidarisk i flyktningspørsmålet og også respekterer europeiske verdier».

Frykter Brexit

Ifølge ferske tall betalte Tyskland i fjor inn 14,3 milliarder euro mer enn de fikk tilbake. Polen er den største nettomottageren og fikk 9,4 milliarder euro mer tilbake enn de betalte inn.

Ungarn satt igjen med 4,6 milliarder euro i pluss.

Inge Grässle uttrykker også bekymring for at Tyskland skal måtte betale inn mer etter Brexit. Storbritannia var i 2015 den nest største netto bidragsyteren, med 11,5 milliarder i minus.

I slutten av juli økte den europeiske kommisjonen trykket mot Polen i håp om å få løst den konstitusjonelle krisen i landet. Den startet i fjor, da den nyvalgte nasjonalkonservative regjeringen nektet å akseptere fem dommerutnevnelser fra det forrige parlamentet. Regjeringen har oppnevnt fem andre dommere, men domstolen selv nekter å akseptere tre av dem.

Gjør narr av kritikken

I sin uttalelse sa kommisjonen at Polen ikke har gjort nok for å få en slutt på krisen, og at det er en «systemisk trussel mot rettsstaten» i Polen, skriver Politico.

Leder for regjeringspartiet PiS (Lov- og rettferdighetspartiet) Jaroslaw Kaczynski svarte at han synes kritikken fra kommisjonen er underholdende og understreket at Polen er en suveren stat som vil ha de samme rettighetene som alle andre EU-land.

Kaczynski sitter i parlamentet i Warszawa og har ingen formelle verv i regjeringen. Men han regnes av mange som den egentlige makten i Polen.

Tirsdag denne uken var han på besøk i Ungarn. Han deltok først i et møte i parlamentet og var deretter på båttur på Donau med statsminister Viktor Orbán og parlamentspresident Lazslo Köver. Agendaen for møtet skal ha vært fremtidig samarbeid, konsekvensene av Brexit og flyktningkrisen i Europa.

Les mer om

  1. Europaparlamentet
  2. Flyktninger
  3. Polen
  4. Tyskland
  5. EU
  6. CDU