Verden

EU godkjenner operasjon mot menneskesmuglere

BRUSSEL (Aftenposten): EU godkjenner en marineoperasjon mot menneskesmuglere i Middelhavet, opplyser EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

I dag har EUs utenriks— og forsvarsministere vært samlet i Brussel for å diskutere hvordan de skal håndtere den økende flyktningestrømmen over Middelhavet.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini har gjort det klart at hun ødelegge den lukrative og kriminelle virksomheten til menneskesmuglerne som setter flyktninger på små båter og sender dem over havet.

— En beslutning er akkurat tatt for å etablere EUs marineoperasjon for å ødelegge forretningsmodellen til menneskesmuglere og deres nettverk i Middelhavet, skrev EUs utenrikssjef Federica Mogherini i en twittermelding rett etter at vedtaket ble fattet.

Venter på FN

I forrige uke var hun i FN for å be om et folkerettslig mandat for å starte en militæraksjon som kan ødelegge båtene.

I ettermiddag ble det klart at EU-landene starter forberedelsene til en slik operasjon.

Men det er to viktige forbehold. Det er ikke kommet noe vedtak fra FN ennå, og for å operere i libysk farvann, man må også ha godkjenning fra Libya.

EU-ministrene har godkjent det de kaller det første steget for å starte en operasjon for å ødelegge smuglernes båter.

Operasjonen, som har fått navnet EUNAVFOR skal få hovedkvarter i Roma og ledes av en italiensk kontreadmiral.

Den får i første omgang mandat for ett år og det blir satt av 11,82 millioner euro til formålet.

Flere faser

Første fase, som handler om å overvåke området, kan settes i gang med en gang, ifølge vedtaket. Det vil, ifølge EU, ikke kreve noen FN-godkjenning og kan starte "så snart som mulig". Men det er mer komplisert hvor langt EU kan gå for å ødelegge båtene.

Ifølge vedtaket fra ministerrådet skal operasjonen gjennomføres i tråd med folkeretten.

— Den andre og tredje fase av operasjonen vil handle om å lete etter, ta og stanse smuglernes farkoster, basert på internasjonal rett og i partnerskap med libyske myndigheter, heter det.

I vedtaket bruker man ordet "disrupt" om det man skal gjøre med båtene, hvilket ikke sier i klartekst hva man faktisk vil gjøre med båtene.

Men det er ingen tvil om at målet med operasjonen er å ødelegge smuglernes forretningsidé.

Norge avventer

Den norske Europaminister Vidar Helgesen (H) som var i Brussel i dag, sier at Norge foreløpig avventer EUs konklusjoner. Det er først på EU-toppmøtet 25. juni at operasjonen vil bli endelig vedtatt.

- Vil Norge slutte seg til det EU vil gjøre i Middelhavet?

— Dette er ikke bare et spørsmål om hva EU vil gjøre, men også hva FNs sikkerhetsråd vil gjøre. Før Sikkerhetsrådet kommer med et vedtak, kan heller ikke EU gjøre noe. Så vi ser situasjonen an, sier Helgesen til Aftenposten.

— Men dette er veldig komplisert, både rettslig, politisk og ikke minst operativt, når det gjelder hvordan en slik operasjon skal finne sted. Der kommer også den dimensjonen inn at selv om du får et sikkerhetsrådsmandag, vil det være større muligheter for å lykkes dersom man også kan benytte libyisk territorium. Og der har man en komplisert situasjon med to konkurrende regjeringer. Vi avventer nå diskusjonen både i EU og i FNs sikkerhetsråd, sier Helgesen.

Libya avviser

Libyas internasjonalt anerkjente regjering avviser EUs planer om militære operasjoner mot båtene som frakter migranter over Middelhavet.

– Enhver militæraksjon kan bare foretas etter avtale med libyske myndigheter. Militære aksjoner mot båter i eller utenfor Libyas farvann vil være inhumane, sa regjeringens talsmann Hatem el-Ouraybi mandag.

– Regjeringen vil ikke akseptere noen krenkelse av libysk suverenitet, og vi vil ikke godta noen plan om den ikke koordineres med Libyas myndigheter, sier Ouraybi.

Les også

  1. Væpnet norsk politi ombord på norsk skip til Middelhavet

  2. Danmark kan bli flyktningenes paradis

  3. Menneskesmuglere bruker Facebook til å lure båtflyktninger

  4. Hard kritikk av EUs planlagte innsats i Middelhavet

  5. EU kranglet på overtid om fordeling av 5000 asylsøkere