Verden

Brende utsetter jakt på ny toppmann i Brussel

Utenriksdepartementet har utsatt å ansette ny ambassadør og sjef for Den norske EU-delegasjonen i Brussel.

Ambassadør Atle Leikvoll sammen med EU-kommisjonens avtroppende president José Manuel Barros, da ambassadøren gratulerte EU med Nobels fredspris i 2012. Foto: YVES HERMAN

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

Nå i oktober gikk fristen ut for å melde seg for å overta jobben som Norges EU-ambassadør i Brussel. Dagens ambassadør Atle Leikvoll (63) vil gi seg, men nå er han blitt bedt om å fortsette inntil videre. Han har hatt stillingen siden 2011.

Nå er den interne utlysningen trukket tilbake.

Etter det Aftenposten har grunn til å tro, skyldes dette at man i UD har kommet frem til at hele ledelsen ved EU-delegasjonen ikke bør skiftes på en gang. Derfor vil en vente med å ansette ny sjef før en har resten av ledelsen på plass.

Mange ut av rekken går ...

Nestlederen ved EU-delegasjonen Niels Engelschiøn er også Norges ambassadør til Belgia. Hans stilling er alt utlyst og en av de heteste kandidatene til å overta er Ingrid Schulerud, som er gift med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Schulerud har i mange år jobbet i Utenriksdepartementet med EØS-saker.

Men også nummer tre ved delegasjonen, ministerråd Laila Stenseng, er ferdig med sin periode i Brussel.

Alle diplomatstillinger ved EU-delegasjonen er åremål.

Stor kabal

Utenriksdepartementet er nå midt inne i den årlige omfattende ambassadørkabalen. For en regjering som har bedre og nærmere kontakt med EU som et satsingsområde er EU-ambassadøren en meget sentral posisjon.

Når departementet velger å utsette ansettelsen betyr det at utenriksminister Børge Brende ikke har hatt en kandidat klar. Den norske EU-delegasjonen med 55 medarbeidere, hvorav 35 er diplomater, er den største diplomatiske representasjon som Norge har. En tredjedel av diplomatene kommer fra Utenriksdepartementet, resten er rekruttert fra de andre departementene som fagråder.

EU-delegasjonen håndterer ikke bare alle fagområdene som dreier seg om forholdet mellom Norge og EUs institusjoner, men også alle EØS-saker og dermed forholdet til EFTAs overvåkingsorgan ESA.

les også:

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Han blir utenriksministerens høyre hånd

 2. POLITIKK
  Publisert:

  UD jakter på 32 nye ambassadører – hver tredje toppjobb er ledig

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump mangler folk i hundrevis av nøkkelposisjoner. «Han er ikke klar for en krise», mener tidligere ambassadør.

 4. POLITIKK
  Publisert:

  UD sliter med å besette toppjobb i USA

 5. NORGE
  Publisert:

  Mona Juul utnevnt til ny FN-ambassadør

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Eneste søker til jobben som EU-ambassadør