Verden

Minst 25 døde i orkanen Matthew - nå på vei mot USA og Bahamas

Onsdag er orkanen Matthew på nordover mot USA og Bahamas, etter at den tirsdag raste tirsdag over Haiti og rev ned trær og hustak i fattige områder. Så langt har orkanen resultert i 25 dødsfall.

Kraftig regn og vind fulgte med orkanen Matthew da den passerte Port-au-Prince på Haiti tirsdag. Foto: Carlos Garcia Rawlins / X03739

  • NTB

En mann dytter en sykkel gjennom et oversvømt område i Haiti. Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES / Reuters / NTB Scanpix.

Samtidig forbereder flere delstater i USA seg på at orkanen skal nå dem de nærmeste dagene. Både i Florida, Sør Carolina og Georgia er det innført unntaktstilstand.

230 km/t

Vindhastigheten var på det kraftigste oppe i over 230 kilometer i timen, og i tillegg til vinden førte store nedbørsmengder til flom og ødeleggelser på infrastrukturen.

Den sørlige delen av Haiti er avskåret fra resten av landet etter at en bro ble ødelagt i det som er det kraftigste uværet i landet på mange år. Brua ligger på Route Nationale 2, den eneste veien som leder fra den sørlige delen av landet til hovedstaden Port-au-Prince.

Palmene var tydelig preget av den kraftige vinden da orkanen Matthew passerte Port-au-Prince på Haiti tirsdag. Foto: Dieu Nalio Chery / TT / NTB Scanpix

– Det holdes et krisemøte for å få gjenopprettet tilgangen, men det kommer til å bli vanskelig å finne en alternativ rute, sier talsmann for sivilforsvaret, Edgar Celestin.

Minst 21 personer skal ha omkommet i uværet i Haiti, deriblant en 26 år gammel mann som druknet da han prøve å redde et barn som falt ut i en oversvømt elv. Barnet ble reddet.

Ordføreren i byen Petit-Goâve opplyser at to personer har omkommet i byen, inkludert en kvinne som ble drept av en fallende strømstolpe.

Her er orkanen Matthew onsdag morgen norsk tid på kartet til USAs orkansenter. Foto: Skjermdump fra www.nhc.noaa.gov

I tillegg til dødsfallene i Haiti er det meldt om fire dødsfall i nabolandet Den dominikanske republikk og ett i både Colombia og i øystaten Saint Vincent og Grenadinene.

Nødhjelp

Flere nødhjelpsorganisasjoner, blant annet Care, Kirkens Nødhjelp, Røde Kors og Redd Barna arbeider for å evakuere og bistå de som er rammet av orkanen. Røde Kors har sendt katastrofe- og vanneksperter til Cuba for å bistå i nødhjelpsarbeidet.

Røde Kors har nå 4000 frivillige som deltar i hjelpearbeidet, forteller Norges Røde Kors på Twitter.

Redd Barna bistår de rammede i Haiti med myggnett, vannkanner og nødvendige hygieneartikler. Dessuten har organisasjonen satt opp «barneområder», der barn kan leke trygt under oppsyn. Slik får foreldrene mulighet til å få overblikk over skadene og kan begynne gjenoppbygningen.

– Mange mennesker har nektet å la seg evakuere, fordi de frykter å bli frastjålet det de eier og har, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp. De forteller at kirkene i Port-au-Prince er omgjort til evakueringssentre.

På vei mot USA

Værsystemet er nå på vei inn mot USA og Bahamas, hvor folk forbereder seg ved å handle inn nødvendig proviant og sørge for å ha nok vann. I Sør-Carolina satte myndighetene onsdag kveld i gang med å evakuere 250.000 innbyggere.

Matthew er det kraftigste uværet som har rammet Karibia og USA siden Wilma og Katrina i 2005. Det er ventet at orkanen vil nå USA torsdag kveld.

Les også

  1. Orkanen Matthew raser – flere personer omkommet

  2. Orkanen Matthew treffer Haiti nå med vindkast på 233 km/t

  3. Frykter store ødeleggelser i Haiti

Les mer om

  1. Ekstremvær
  2. Haiti
  3. Colombia