Verden

USA innrømmer å ha drept opptil 116 sivile i luftangrep

Mellom 64 og 116 sivile er drept i droneangrep og andre luftangrep fra USA siden Barack Obama ble president.

Amerikanske droner har blitt et dødelig våpen i landets kamp mot uønskede elementer i Midtøsten.
  • NTB

Det er første gang Obama-administrasjonen offentliggjør tall på drepte sivile i de strengt hemmeligholdte operasjonene. Menneskerettighetsorganisasjoner mener det virkelige tallet er betydelig høyere og opererer med anslag på opptil 1.100 drepte sivile.

De sivile ble drept i ulike angrep i land som Pakistan, Libya, Jemen og Somalia, opplyser amerikanske myndigheter fredag. Tallet omfatter altså ikke sivile som er drept av amerikanske bomber i Afghanistan, Irak eller Syria, der USA åpent har deltatt i krigføring.

Til sammen var det 473 tokt mot såkalte terroristmål fra Obama ble innsatt som president i 2009 og slutten av fjoråret. 2.581 fiendtlige krigere ble drept i disse angrepene, ifølge en rapport fra etterretningsdirektøren DNI.

Obama har nylig undertegnet en ordre som gjør beskyttelse av sivile til et sentralt element i planleggingen av alle militære operasjoner.

Det kommer ofte fram løsrevne detaljer om de enkelte droneangrepene, men en bred oversikt over hele programmet har lenge vært skjult for offentligheten, selv om programmet er et viktig verktøy i Obamas anti-terror-strategi.

Les også

  1. På dagen styrte de USAs droner mot terror, på kvelden drakk de og tok narkotika

  2. USA vil eksportere væpnede droner

  3. Afghanistan-veteran: Norge bør være i front på militære droner