Verden

Flyktninghjelpen: Norge ga under 20 øre om dagen

Norge ga under 20 øre per dag per nødlidende i Syria og Irak i fjor, viser regnestykker fra Flyktninghjelpen.

Syriske flyktningebarn leker ved familiens bosted i flyktningeleiren Al Zaatari i Jordan.
  • Ntb

— Det er positivt at den norske regjeringen mener det er viktig å hjelpe sivilbefolkningen i nærområdene. Men Norge bidro med rundt 60 kroner per nødlidende i forbindelse med krisene i Syria og Irak i fjor - eller altså under 20 øre per nødlidende per dag, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Vi gjør altså fortsatt altfor lite for å hjelpe dem «der de er». Det viser våre regnestykker helt tydelig, understreker Egeland.

Generalsekretær i Flyktningehjelpen Jan Egeland

Han opplyser at rundt 26 millioner mennesker har behov for hjelp i forbindelse med krisene i Syria og Irak.Ifølge Utenriksdepartementet bidro Norge med 1,5 milliarder kroner i forbindelse med de to krisene i fjor.

**Les også:

Les også

Leger Uten Grenser forlater flyktningemottak i Italia i protest

.**

Norge er «store»

— Norge er blant de store giverlandene. Likevel betyr innsatsen bare noen få øre om dagen til krigsofre og flyktningene. Skal vi hjelpe alle flyktningbarna med utdanning og gi familiene håp om en framtid, må hjelpen mangedobles, sier Egeland.

Flyktninghjelpen opplyser at mangel på støtte fra giverland har ført til at nødhjelpsappellene til Syria-krisen og Irak-krisen, som er en utregning av hva som trengs for å dekke bare noen av de aller mest akutte behovene, er grovt underfinansiert.

Det ble i fjor bare bevilget penger til å dekke rundt halvparten (53 prosent) av de behovene i Syria og nabolandene som var inkludert i nødhjelpsappellen.

Totalt kom det inn 3,93 milliarder dollar, mens de i appellene ble bedt om 7,42 milliarder dollar.

**Les også:

Les også

Listhaug i Tyrkia: - Overbevist om at hjelp i nærområdene er det rette

.**

Uten framtidshåp

— Vi kan ikke lenger si oss fornøyd med at vi gir så lite i året. Vi kan ikke tro at vi gir noen et framtidshåp med det - og at de dermed får hjelp «der de er» og kan slippe å flykte mot Europa, sier Egeland, som peker på at Europa for alvor fikk øynene opp for flyktningkrisen i fjor.

— Konsekvensen av mangel på hjelp er at altfor mange gir opp håpet. I desperasjon drar syrere i økende antall til Europa, sier Egeland.

— Alternativet til å øke hjelpen er at vi bygger skyhøye murer rundt vår verdensdel, og foretar hyggelige feriesafarier til trygge områder. Det ønsker vi vel ikke, spør Egeland.

Hvorfor er oljeprisen rekordlav? Og hvorfor er ikke bensinen blitt billigere? Det spør vi i podkasten Aftenposten Verden. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Les også

  1. Asylsøkere med barn nektet å forlate bussen ved nytt mottak

  2. Dronning Rania i flyktningmøte med Solberg

  3. FN: Bruk av sult er en krigsforbrytelse