Verden

Marwa (22) har sin tre måneder gamle baby i armene. Her stopper drømmen om Norge midt på tundraen.

Marwa reiste 6000 kilometer fra Jemen før hun ble stoppet. Midt ute på den russiske tundraen, noen få mil fra norske grensen, ble veien stengt av russiske grensevakter.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

På den lange veien fra Jemen har Marwa fått en palestinsk mann som har reist til Malaysia, født et barn på et offentlig sykehus i Moskva og reist den arktiske ruten til Murmansk og videre mot norskegrensen.

22-åringen står alene utenfor det norske konsulatet i Murmansk. I hånden bærer hun sin tre måneder gammel baby.

— Jeg vil dra til Norge. Men det russiske politiet slipper meg ikke forbi, forteller jenta.

Dagen før prøvde hun å krysse grensen til Norge med en av de første gruppene fra Jemen. Ryktene om den billige, sikre norske ruten til Europa har spredt seg.

Ryktene om Norges-ruten

Les også

blir spredt lynraskt på Facebook og andre sosiale medier.

Til Norge etter grundig FSB-sjekk

En mann på sykkel mot den norske grensen i Russland. Han sier han er fra Syria, og snakker flytende russisk. På veien blir han stoppet og undersøkt tre ganger av russiske grensevakter, for å sjekke at han har lovlig opphold i Norge.

Stadig flere immigranter oppdager den billigste, sikreste og raskeste ruten til Europa.De to første ukene i oktober har 870 personer søkt asyl på Storskog.

 • Hver eneste immigrant som kommer til Norge via den «arktiske ruten» har lovlig opphold i Russland, enten for turisme, familiebesøk, studier eller arbeid.
 • På vei fra Murmansk til grensen blir alle kontrollert tre ganger, enten du er immigrant, vanlig russer eller Aftenpostens korrespondent.
 • Oppholdspapirer og pass blir sjekket, og TV-kameraer, militære vakter og sivilkledde vakter følger godt med på hvem som beveger seg mot norske grensen.
  På veien til Norge må de passere russisk militært område og den ekstra strengt bevoktede grensesonen.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB slipper ingen inn uten å vite hvem de er, og at papirene er i orden.

Lurer du på hvorfor nesten alle er menn? Det er flere forklaringer på

Les også

hvorfor nesten ingen asylsøkere er kvinner.

Les også:

Les også

Hvorfor vil alle til Sverige?

Nå er hun bare et insekt

De andre Marwa reiste med, hadde oppholdstillatelse i Russland. De sitter i dag i et asylmottak i Norge.

Selv står 22-åringen uten for det norske konsulatet og gråter.

De russiske grensevaktene oppdaget at hun ikke hadde gyldige papirer i Russland for seg og sitt barn, og sendte henne straks tilbake til Murmansk.

- Russland er ikke bra. Ingen mat, ikke noe sted å sove, ingen penger. Her er ingen hjelp å få, sier Marwa, som kan noen gloser engelske og russiske ord.

«Uten papirer, er du et insekt. Har du papirer, da er du et menneske», sier et kjent russisk ordtak.

Marwa var gravid da hun landet i Moskva. Barnet ble født på et offentlig sykehus i byen. Hennes helsepapirer viser at hun og babyen har vært i Voronezj sør ved grensen mot Ukraina.

- De ville ikke engang gi barnet mitt et navn, sier Marwa.

Putin vil ha god kontroll på det meste.

<i>-</i> Jeg har ikke mat, ikke noe sted å sove, ingen penger. I Russland er ingen hjelp å få, sier Marwa. Jenta fra Jemen med en liten baby i armene prøver å komme til Norge, men mangler russiske oppholdspapirer. Alle som har søkt asyl i Norge så langt i Finmark, har lovlig opphold i Russland. Nyheten om ruten til Norge via Russland når stadig flere land. Foto: Per Anders Johansen

På dørstokken til Norge

I tillegg til jemenitter som Marwa, har også afghanere, tyrkere, irakere, ukrainere, gambiere, jordanere, usbekere, iranere, palestinere, libanesere, marokkanere og tunisiere kommet frem.

Den siste uken har også georgiere og abkhazere dukket opp på listen over de 1450 personer som har søkt asyl.

Den 22 år gamle jenta er den første som har møtt opp på døren til det norske konsulatet i Murmansk.

Hun slippes ikke inn porten, og setter seg ned på fortauet ved siden av den russiske vakten.

Hun får en varm kopp te.

På telefon får hun dessuten et klart svar fra det norske generalkonsulatet.

— Vi kan ikke gi henne papirer så lenge det er russiske papirer hun mangler for å bli sluppet videre av russiske myndigheter. Det har vi forklart henne, sier generalkonsulen i Murmansk Ole Andreas Lindeman til Aftenposten.

— Dette har nok kommet like overraskende på russiske myndigheter og folk flest her i Murmansk, som på oss. I russiske medier her i Murmansk spør man seg om norske myndigheter vil vise dem tilbake.

Moskva-Storskog på ni timer

1810flyktningruterute.pdf

Flyene på den populære ruten til Murmansk er stappfulle.Ifølge russiske journalister er det 10–15 immigranter på hvert fly. Mange velger også tog eller bil helt fra Moskva.

De som vil spare noen hundrelapper, tar sitteplass på toget. Andre kjøper seg en bilreise med full pakke, noe som er den aller dyreste løsningen.

Ved siden av oss på flyet til Murmansk sitter en ung mann fra Afghanistan. Han vil ikke snakke med Aftenposten, eller fortelle hvorfor han ønsker å dra til Norge.

Han har to mobiltelefoner, bytter sim-kort og ringer rett før og etter landing til en mann med et afghansk navn.

På flyplassen i Murmansk blir han og fire andre unge menn møtt av en eldre mann, før de kjører av gårde i en bil.

Fikk du med deg denne?

Les også

Fem grunner til at det er vanskelig for muslimer å forlate islam

De syklende flyktningene

De to første ukene i oktober har 870 personer søkt asyl på Storskog. Det er dobbelt så mye som i løpet av september. Ryktene om den nye sikre ruten til Europa er spredt til langt flere grupper av immigranter. Neste uke vil Norge prøve å stenge døren, men spørsmålet er om det er mulig. Foto: Meek, Tore

15 kilometer fra grensen sykler en ung mann mot Norge med en liten bag bak.Han ønsker ikke å bli identifisert, og snakker flytende russisk,

— Hvor kommer du fra?

— Fra Syria, sier syklisten, smiler og viser tommel opp.

En sivilkledde FSB-vakt i bil kjører bak, og passer på at hverken den syklende syreren eller Aftenpostens korrespondent gjør noe galt.

Bildene av sykkelberget på norsk side har gjort historien om «den arktiske ruten gjennom kalde nord» kjent over hele verden.

New York Times, Reuters og TV-kanaler fra hele Europa har vært her. Historien om flyktningenes lange og strabasiøs sykkeltur i vind og regn over russisk tundra, delvis på sykkel, har fått selv Tysklands kansler Angela Merkel til å betegne reisen som «overveldende».

Moskva-Storskog på 1,2,3

Dette nedslitte hotellet i Nikkel er siste overnatting for mange immigranter på vei til Norge. Ingen vil snakke med Aftenposten, og hotellets ansatte ber Aftenposten forlate hotellet. Prisen er ca. 150 kroner natten. Foto: Per Anders Johansen

I virkeligheten kan turen bestilles i løpet av fem minutter på internett.Moskva er et knyttepunkt for flytrafikk fra hele Midtøsten, med rimelige billetter og hard konkurranse. Turen fra Murmansk på ca. 200 kilometer skjer med taxi, privatbiler og minibusser. Prisen varierer mellom 600 og 15 kroner, avhengig av hvor mye sjåføren snyter deg.

Totalt kan en reise fra Beirut til norskegrensen koste under 8000 kroner, inkludert taxi og overnatting på et rimelig hotell.

Prisen inkluderer også en ny sykkel.

Fra du står i sentrum av Moskva til du sitter på grensestasjonen, kan det ta bare ni timer.

Det viktigste er å få godkjente papirer fra russiske myndigheter, og at FSB slipper deg forbi.

En strøm av ruter fra hele verden

Utenfor den russiske grensestasjonen ved Borisgleb står fire biler parkert.

To av bilene kommer helt fra Moskva, 1600 kilometer unna. Den andre er fra St. Petersburg.

Mennene åpner bagasjerommene på bilene, løfter ut flatpakkede sykler og monterer syklene. Derfor er mange av syklene på norsk side sammenleggbare.

Selve sykkelturen er gjort unna på 40–50 sekunder.

Sykkelberget skyldes kombinasjonen av norsk bøtepraksis og russiske regler. Norge bøtelegger sjåfører som frakter personer over grensen som søker asyl, mens russerne forbyr reisende å passere grensen til fots.

Den kalde vinteren vil neppe påvirke strømmen.

— Folk må vel få dra dit de vil

-Folk må vel få dra dit de vil, særlig når det er krig, sier Sergei. Han jobber i butikken i Nikkel som selger sykler til immigranter på vei til Norge. Foto: Per Anders Johansen

Russere rister på hodet og synes Norge er et litt naivt land med liberal asylpolitikk.Andre gir blaffen, bare de tjener litt ekstra rubler.

— Folk må vel få dra dit de vil, særlig når det er krig, sier Sergei.

Han står bak disken i en butikk i Nikkel som selger overprisede, elendige russiske sykler til 15.000 rubler (2400 kroner).

— De fleste som kjøper er ikke russiske. I dag har det ikke vært mange her. De har begynt å ta med seg sykkel selv, sier Sergej.

Dårlige tider for russisk harry-handel

Han mener det er alle taxisjåførene, privatpersonene og minibusseierne som virkelig tjener penger på immigrantene.

Sjåførene derimot klager, og sier at immigrantstrømmen ikke er i nærheten av erstatte alle pengene de har tapt på rubelfallet og nedgangen i russisk harry-handel i Kirkenes.

— Er dere ikke redde for at muslimene tar over, spør Andrej fra Zapolarnije.

I likhet med russere flest, vil ingen at vi bruker deres etternavn.

Jobber i helgen for å stenge døren

I Utlendingsdirektoratet og Justisdepartementet i Oslo jobber byråkratene overtid denne helgen for å finne en måte å stenge den nye døren.

Statsminister Erna Solberg anslår at flyktningstrømmen kan koste 40–50 milliarder kroner de neste fem årene. Strømmen over Storskog er i ferd med å bli 20 prosent av de nye asylsøkerne.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa onsdag at han ville instruere UDI til å prioritere retur til Russland for personer som har oppholdt seg over lengre tid i Russland, uten at asylsøknaden må behandles.

Dagen etter klaget utenriksminister Børge Brende til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, og ba russerne om en forklaring på den voldsomme økningen.

Russerne har lovet et svar, men stusser over at Norge mener Russland skal nekte mennesker med lovlig opphold å reise hvor de vil.

De norske byråkratenes utfordring er hvordan en slik instruks skal se ut i praksis, uten å bryte grunnleggende asylprinsipper.

I går ble det også kjent at Regjeringen tar sikte på å legge frem sitt tillegg til statsbudsjettet om flyktningsituasjonen 30. oktober. Da starter dragkampen om hvordan neste års asylregning skal betales

Marwa er ikke helt alene

Aftenposten inviterer Marwa på en kafé i nærheten, og prøver å forklare at Norge ikke kan gi oppholdspapir i Russland.

Her forstår vi at Marwa ikke er helt alene i verden, heldigvis.

Hennes mann ringer på et nummer fra Malaysia og forteller den samme historien.

Senere ringer en ukjent mann med et russisk nummer, som snakker flytende russisk og sier han er fra Syria.

— Jeg er hennes venn. Det er Norges plikt som rik, demokratisk og fredselskende nasjon å hjelpe Marwa i den forferdelige situasjonen hun er, sier han på russisk. Han oppgir ikke navn.

Babyen gråter da Aftenposten avslutter intervjuet og forlater henne på kafeen.

Les også

 1. Flyktningene får tips om Norges-ruten på Facebook

 2. Nå er det EU som trygler Tyrkia om hjelp

 3. Derfor er de fleste asylsøkere menn

 4. En radikal flyktningpolitikk krever en radikal evne til omstilling | Bjørn Stærk

 5. Slik bygger Putin opp muren på nettet. Tror du han klarer det?

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa