Abortstriden flammer opp
Mordet på den eksentriske abortlegen George Tiller skal bare være det første i en serie, har hans drapsmann sagt.
– Jeg vet at det er planlagt flere slike tiltak, sa Scott Roeder til nyhetsbyrået AP sist helg. Han hadde fått lov til å ringe fra cellen til nyhetsbyrået, fordi han ville klage på standarden i varetektsfengselet. For vel en uke siden Roeder abortlegen George Tiller. Han var en av de tre abortlegene i USA som også utførte svangerskapsavbrudd på foster eldre enn 21 uker. Dermed var han et av de store hatobjektene for abortmotstanderne. Tiller var utsatt for et bombeattentat tidligere og ble en gang skutt i begge armene. Men for første gang på mange år ble en abortlege i USA drept i et attentat. Roeder skjøt Tiller mens legen var på dugnad med sin kone i den lutherske kirken i hjembyen Wichita i delstaten Kansas. Mordet ble fordømt i skarpe ordelag, ikke minst av president Barack Obama, som selv har manet til dialog mellom aborttilhengere og motstandere. Det gjorde han under en tale på University of Notre Dame, USAs fremste katolske universitet. Her ble han møtt av demonstranter, og trolig for første gang i sin presidenttid, avbrutt i en tale. Obama har signalisert at han vil oppheve forbudet mot at amerikanske bistandspenger til kan brukes til å støtte familieplanleggingsklinikker som også utfører abort.
Flere mord
Frykten er nå stor for at det igjen skal blusse opp voldelige aksjoner mot abortklinikkene og deres ansatte. Vaktholdet er betydelig styrket. Ved nesten hver eneste klinikk står det anti-abortaktivister som forsøker å overtale kvinner til ikke å fjerne fosteret. Disse demonstrasjonene og frykten for vold har redusert antall abortklinikker i USA. Dette gjør det også både dyrere og vanskeligere for kvinner å få utført abort legalt. På det nasjonale plan har abortmotstanderne hatt motgang. Det er ingenting som tyder på at flertallet for selvbestemt abort i høyesterett endres. Det var i 1973 at USAs høyesterett slo fast at kvinner har en grunnlovsfestet rett til å bestemme over egen kropp, og dermed var abort legalisert. Med Det demokratiske partiet som dominerende både i Representantenes hus og i Senatet, er det ikke klart for en lov som på nasjonalt nivå begrenser retten til abort.
Prishopp
Den politiske situasjonen i Washington har ført til at kampen mot selvbestemt abort nå føres i delstatene. De kan ikke forby abort, fordi de må rette seg etter Høyesteretts tolkning av grunnloven. Abortmotstandere presser derfor på, med en viss suksess, for lovendringer som gjør abort så dyrt at kvinnene ikke har råd. Bare i fjor ble det vedtatt 400 lokale tiltak i amerikanske delstater for å begrense kvinners mulighet til selvbestemt abort, skriver Washington Post. Dette gjøres ikke minst ved å vedta at kvinner som ønsker abort skal gjennomgå tvungen rådgivning. Det må, i enkelte delstater som Mississippi, gå minst 24 timer fra de er klargjort for inngrepet til det kan gjennomføres. I samme delstat skal også begge foreldrene samtykke før en kvinne som er under 18 år kan innvilges abort. Reglene varierer fra delstat til delstat.