Verden

Tysk høyrepopulist ville sende asylsøkere til øyer, nå sier hun folk må kunne bevæpne seg

Frauke Petry, partileder for det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AFD), sier at folk skal kunne bevæpne seg med våpen og andre midler for selvforsvar.

Frauke Petry er partileder for AFD i Tyskland. Hun har kommet med mange kontroversielle utsagn det siste halvåret.
  • Louise Scharff Thommessen
  • Reuters

Uttalelsen kommer i kjølvannet av en rekke voldelige angrep i Tyskland forrige måned.

– Mange mennesker føler seg i økende grad usikre. Lovlydige borgere bør være i stand til å forsvare seg selv, sin familie og sine venner, sa partileder Petry til Funke Media Group.

Petry er imot innstrammingen av Tysklands allerede strenge våpenlov. Ifølge Reuters hevder hun at slike oppstramminger vil påvirke respektable borgere, og ikke de som kjøper våpen på det såkalte «mørke nettet».

Partilederen skal tidligere ha uttalt at staten har mistet sitt monopol på bruken av makt på offentlige steder.

München-angrepet startet ny debatt om våpenloven

18-åringen som i München tidligere i sommer skjøt og drepte ni personer før han tok sitt eget liv, skal ha båret et våpen uten lisens. Den unge mannen skal ha vært deprimert, og hadde nylig mottatt behandling for psykiske lidelser.

Ifølge Washington Post skal en av prinsippene i Tysklands våpenlovgivning gå ut på at kjøpere som er yngre enn 25 år må bestå en psykologisk eksamen for å kunne gå til innkjøp av skytevåpen.

Tyskland har tidligere vært vitne til flere masseskytinger begått av unge mennesker med psykiske plager, blant annet skoleskytingen i Winnenden i 2009, der 16 personer mistet livet. Sommerens angrep i München har vært med på å gjenoppstarte debatten om strengere våpenlovgivning i landet.

Likevel søker stadig flere tyskere om lisens for å bære mindre våpen. Antall søkere hoppet 49 prosent i første halvår av 2016, melder nyhetsbyrået Reuters. I tillegg til dette er det registrert oppimot 5.5 millioner skytevåpen i landet.

Politiet utenfor kjøpesenteret i München den 22. juli i år. Ti mennesker døde i angrepet, inkludert gjerningsmannen, som tok sitt eget liv. 21 mennesker ble skadet.

Urovekkende argumenter

Partileder Petry har kommet med flere oppsiktsvekkende uttalelser den siste tiden. Tidligere i august uttalte hun at avviste asylsøkere burde sendes til FN-beskyttede øyer utenfor Europa - én øy for kvinner og barn, en annen forbeholdt menn. Avviste asylsøkere skal sendes til øyene av det Petry kaller «sende tilbake»-myndigheter, som hun mener burde erstatte migrasjonsmyndighetene i landet.

I vinter argumenterte partilederen for at tysk politi skulle ha muligheten til å skyte illegale innvandrere ved grensen. Hun hevdet da at våpenbruken skulle virke som en «siste løsning» dersom noen krysset grensen på ulovlig vis, ifølge Financial Times.

Høy oppslutning til innvandringskritikerne

AFD har fått stor oppslutning i Tyskland den siste tiden. I januar i år kunne Aftenpostens Europa-korrespondent Øystein Langberg fortelle om rekordoppslutning for partiet. Meningsmålingene viste da at partiet hadde en oppslutning på 11,5 prosent. På denne tiden var Tyskland sterkt preget av masseovergrepene på nyttårsaften i Köln, og partier på den ytre høyresiden opplevde rask vekst.

I sommer har Tyskland stått overfor nye utfordringer. Samtidig som innvandringsspørsmålet stadig er omdiskutert i ulike politiske partier, har flere byer vært utsatt for voldelige angrep.

Den tyske avisen Der Spiegel har laget en oppdatert oversikt over tyske meningsmålinger. Mens data fra både GMS og Forsa viser at AFD nå har en oppslutning på 9 prosent, viser flere andre barometre at partiet fortsatt har omtrent 11 prosent oppslutning.

Angela Merkels kristendemokratiske union har høyest oppslutning av de tyske partiene.

Strammer opp grensekontroller og ønsker overvåkning

Frauke Petry og partiet AFD er ikke alene om å ønske en oppstramming av sikkerhetstiltak i landet.

Søndag formiddag meldte Reuters at Tyskland har skjerpet grensekontrollen ved grensen til Sveits. Finansministeren i Sveits, Ueli Maurer, mener tiltaket er ment for å hindre ankomsten av ulovlige innvandrere, og kaller tiltaket et bevis på at Tyskland nå trekker tilbake velkomstmatten for migranter, ifølge nyhetsbyrået.

Tysklands innenriksminister Thomas de Maiziere ønsker også å innføre en programvare for ansiktsgjenkjenning på jernbanestasjoner og flyplasser for å identifisere terrormistenkte, skriver Reuters. Forslaget kommer kort tid etter at to islamistiske angrep rammet landet.

Flere land undersøker nå mulighetene for denne typen teknologi. Tyskerne har tradisjonelt vært skeptiske til overvåking, blant annet på grunn av at slike metoder ble grovt misbrukt av det hemmelige politiet Stasi i Øst-Tyskland.

Les også:

Les mer om

  1. Tyskland
  2. Meningsmålinger
  3. Våpen