Verden

Ny beredskapsplan: Tyskerne oppfordres til å lagre mat for ti dager

Mat for ti dager, vann for fem dager og kontanter. Det bør vanlige folk ha hjemme i tilfelle en nødsituasjon oppstår. Regjeringen anklages for å skape panikk.

Frisk frukt og jus er på listen over det tyskere bør ha i hus. Disse pallene står i kantinen til et flyktningmottak som tok i mot migranter i fjor høst.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

For første gang siden den kalde krigen legger den tyske regjeringen frem et nytt konsept for sivilforsvar. Her oppfordres tyskerne til å ha et nødforråd av mat og vann hjemme. Folk bør også ha kontanter og en plan for alternativ energiforsyning, heter det.

Det var avisen Frankfurter Allgemeine som først skrev om den nye planen, som skal vedtas av regjeringen onsdag.

Opposisjonen har reagert sterkt. De mener planen nører opp under angst og skaper unødig panikk.

– Med stadig nye forslag gjør man folk totalt usikre, som nå å oppfordre til hamstring, sier Dietmar Barscht, fraksjonsleder for venstrepartiet Die Linke.

– Dårlig dataspill

Hans partikollega Ulla Jelpke sier at dette er det siste man trenger i den sikkerhetspolitiske debatten. - Når man hører på innenriksminister Thomas de Maizière, føles det som om man befinner seg i et dårlig dommedags-dataspill, sa hun.

De Grønnes visefraksjonssjef Konstantin von Notz sier at han kan ikke se for seg et eneste angrepsscenario der det skulle være påkrevd at folket har et forråd hjemme.

  • Gjerningsmannen i Ansbach i Tyskland sverget troskap til IS. Sprengte seg selv utenfor en musikkfestival.

I juli opplevde Tyskland tre angrep mot tilfeldige personer, to sto islamister bak og et en mentalt ustabil tenåring. Angrepene har bidratt til økt uro, en uro som også handler om terrorangrepene i nabolandene Frankrike og Belgia - og om Putin og krigen i Ukraina.

Har du nok vann på lager?

«German angst» er blitt et eget begrep på engelsk, og handler nettopp om hvor lett tyskerne blir redde for ukontrollerbare katastrofescenarier.

Kjernekraftulykke og borgerkrig

I videoen Die Welt har publisert til sin artikkel er det likevel ikke frykt for terror som er årsaken til at kvinne har et lager av mat i kjelleren, men angsten for at det belgiske kjernekraftverk Tihange nær grensen skal smelte ned. Det er rapportert om sprekker og belgierne selv har fått utdelt jodtabletter, noe som har gjort mange tyskere redde. Det andre hun nevner er borgerkrig.

Obligatorisk verneplikt

Det nye konseptet for sivilforsvar ble opprinnelig bestilt i 2012, og regjeringen sa mandag at det er tilfeldig at det presenteres nå. Det har altså ingen sammenheng med sommerens hendelser. - Dette er snakk om en videreføring av et konsept som sist ble aktualisert i 1995, sa en pressetalsmann i Berlin mandag.

  • Kansler Angela Merkel vil at Tyskland skal være åpent for flyktninger, men forsikrer at myndighetene vil gjøre alt for å skjerpe sikkerheten. Slik vil Merkel bekjempe terror

For øvrig avskaffet Tyskland verneplikten for fem år siden. Det nye sivilforsvarskonseptet skal også inneholde en plan om hvordan verneplikt raskt kan innføres igjen, og hvordan sivilbefolkning kan innkalles for å hjelpe soldater i krisesituasjoner.

Hamster-moro

Reaksjonene utenfor politikken har vært mangfoldige. Avisen Rheinische Post har tatt saken på alvor og publisert en detaljert liste basert på myndighetenes anbefalinger over hva man bør ha i hus i tilfelle katastrofe: Mineralvann, jus, nudler, ris og poteter, knekkebrød, sukker og mel. Men også friske epler, egg, soja-pudding, øl, vin og honning.

I sosiale medier har man gjort narr av det hele. På tysk heter hamstring Hamsterkäufe, og det ble raskt en flittig brukt hashtag på Twitter.

Bilder og videoer av hamstre av alle slag er brukt til å latterliggjøre det hele.

Den venstreradikale avisen TAZ laget forside med bilde av en hamster og tittelen: Enden er nær.

  • Har du fått med deg dette prosjektet om Russland?
  • Hvorfor er ikke russerne blitt som oss? 25 år etter at Sovjetunionen falt deler Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og hans far Jahn Otto sin kunnskap om Russland. Hør den første podkast-episoden i spilleren under, eller få alle samlet her.

Du kan også lytte til dem hos iTunes i podkast-strømmen fra AftenpostenVerden.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Tyskland