Verden

TV-program ga sminketips for kvinner som er blitt slått

– Bruk foundation med gult. Bruker du den hvite, vil røde slagmerker skinne gjennom, var rådet fra TV-programlederen til mishandlede kvinner.

TV-programmet Sabahiyat tipset sine seere om hvordan de skulle skjule slagmerker med sminke.
  • Samantha Schmidt, The Washington Post

Den smilende kvinnen på det daglige marokkanske TV-programmet snakket til seerne som om det var en helt alminnelig instruksjon i sminking. Hun sammenlignet merker, nyanser av foundation (grunnsminke) og demonstrerte påføring.

– Litt følsom, ikke press

I stolen satt en kvinne som tilsynelatende hadde et blått øye og skrammer på kinnene.

– Etter slagene er denne delen litt følsom, så ikke press, sa programlederen mens hun la sminke på kvinnens ansikt og skjulte blåmerkene.

Måtte beklage

– Pass på å bruke pudder for å fikse på sminken slik at hvis du må arbeide gjennom dagen, så vises ikke skrammene, sa hun.

Sminkeveiledningen ble onsdag forrige uke sendt på statlig marokkansk TV og vakte harme blant mange og førte til en offentlig beklagelse fra kanalen.

– Det er tema vi ikke burde være nødt til å snakke om, men slik er det. Vi håper at disse skjønnhetstipsene kan hjelpe deg i ditt liv, sa programleder Lilia Mouline.

Den beste grunnsminken

Hun fortalte at skadene på kvinnen i sminkestolen ikke var ekte. Hun ga blant annet tips om hvilken foundation som best dekker over slagskader.

– Bruk foundation med gult i. Bruker du den hvite, vil røde slagmerker skinne gjennom, sa hun.

  • I et annet land vakte denne saken oppsikt: Utfall i politikerduell på TV: «Du er så vakker! Alle ønsker å voldta deg.»

Opprop med protest

Innslaget vakte sjokk og utløste kritikk på sosiale medier fra seere som anså dette som et forsøk på å skjule mishandling med sminke i stedet for å fordømme voldsmennene. Et opprop krevde at landets medietilsyn tok grep overfor programmet.

– Som marokkanske kvinner og feminister tar vi avstand fra et budskap om normalisering av vold mot kvinner. Vi krever strenge sanksjoner mot programmet og kanalen, het det i oppropet.

Kanalen la seg flat

Kanalen har fjernet innslaget fra sin nettside og publisert en beklagelse der innslaget kalles «helt upassende» og en «redaksjonell feilbedømmelse». De ansvarlige for feilen skal ifølge kanalen stilles til ansvar.

Human Rights Watch har tidligere kritisert landet for lunken innsats mot familievold. Enkelte kvinnelige overlevende har fortalt organisasjonen at politiet har gjort lite eller ingenting når de har forsøkt å rapportere familievold.

Programleder forsvarte innslag

TV-programmet Sabahiyat på kanalen 2M har normalt innslag om helse, skjønnhet, matlaging og mote. Programleder Mouline avviste overfor radiokanalen Yabiladi at programmet støttet opp under familievold.

– Vi er her for å tilby løsninger til disse kvinnene som i en periode på to-tre uker setter sitt sosiale liv til side mens sårene leges. Disse kvinnene har allerede blitt utsatt for en moralsk ydmykelse og de trenger ikke at andre folk ser på dem. Sminke lar kvinnene fortsette med et normalt liv mens de venter på rettferdighet, sa hun.

Norsk enerett: Aftenposten

Les mer om

  1. Vold
  2. Marokko