Verden

Frykter at sjåføren ble kidnappet: - Det ser ut som om noen har øvd på å kjøre lastebilen.

Selskapet som eier lastebilen som kjørte inn i julemarkedet i Berling mandag kveld, mistet kontakt med sjåføren flere timer før angrepet. Den digitale fartsskriveren i lastebilen viser at noen har prøvd å starte bilen flere ganger.

- Det ser ut som om noen har øvd på å kjøre bilen. Vedkommende hadde åpenbart problemer, sier Lukasz Wasik til det polske nettstedet WP Money. Markus Schreiber / TT / NTB Scanpix

 • Kristjan Molstad

Mandag kveld ble 12 personer drept og 48 mennesker skadet da en lastebil kjørte inn i julemarkedet på Breitscheidsplatz i Berlin.

Tysk politi bekrefter tirsdag morgen at de går ut fra at det dreier seg om et terrorangrep.

En person - den antatte føreren av lastebilen - ble pågrepet få timer etter hendelsen. En annen mann ble funnet død inne i førerhuset.

Slik kjørte lastebilen:

Frykter at sjåføren ble kidnappet

Lastebilen var lastet med stålkonstruksjoner og hadde polske skilter. En polsk speditør bekrefter overfor TV-kanalen TVN24 at de sendte en slik bil fra Italia til Berlin mandag, men at den ble forsinket og måtte vente til neste dag med å losse lasten.

Lastebilen ble derfor parkert i Berlin, og skulle stå der over natten.

Men informasjon fra fartsskriveren, som logger alle data om bilens bevegelser, viser at noen forsøkte å starte motoren kokken 15.44 lokal tid - og deretter igjen klokken 16.52 og 17.37.

Begge gangene ble bilen stående. Ansatte i spedisjonsselskapet mener det virker som en amatør har forsøkt å starte motoren.

- Det ser ut som om noen har øvd på å kjøre bilen. Vedkommende hadde åpenbart problemer, sier Lukasz Wasik til det polske nettstedet WP Money.

 • Berlin-dramaet: Dette vet vi, og dette vet vi ikke

Tysk politi bekreftet mandag kveld at en polsk statsborger ble funnet død på passasjersiden i førerhuset, men mannens identitet er ikke offisielt bekreftet. Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix

- Mistet kontakten med lastebilsjåføren

Speditøren frykter at den polske sjåføren, som kjørte alene til Berlin, ble overfalt.

– De må ha gjort noe med sjåføren min, sier eieren av spedisjonsfirmaet, Ariel Zurawki, til TVN24.

Det var fetteren hans som kjørte bilen til Berlin, og Zurawki sier at familien sist hadde kontakt med ham mandag ettermiddag.

Tysk politi bekreftet mandag kveld at en polsk statsborger ble funnet død på passasjersiden i førerhuset, men mannens identitet er ikke offisielt bekreftet.

Etter gjentatte startforsøk kjørte lastebilen til slutt av gårde fra p-plassen klokken 19.34. En knapp halvtime senere pløyde den gjennom folkemengden på julemarkedet.

Berlin-politiets etterforskere bekrefter tirsdag morgen at lastebilen etter alt å dømme ble styrt inn i folkemengden med vilje.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tysk avis: Politiet frykter at gjerningsmannen fortsatt er bevæpnet og på frifot

 2. VERDEN

  Flere drept og skadet på tysk julemarked - politiet mistenker terror

 3. VERDEN

  Politikilder: Polsk lastebilsjåfør skutt timer før Berlin-angrep

 4. VERDEN

  Angrepet i Berlin følger IS' nye terroroppskrift til punkt og prikke. Bilen er gruppens nye foretrukne våpen.

 5. VERDEN

  Intens jakt på ukjent gjerningsmann etter julemarkedmassakre

 6. VERDEN

  Berlin-tur var 40-åringens gave til mor