Verden

FN-sjefen: - Aleppo er nå et synonym for helvete

FN-BYGNINGEN (Aftenposten): Ban Ki-moon var synlig frustrert over verdenssamfunnets manglende vilje til å gripe inn i Syria-konflikten da han holdt sin aller siste pressekonferanse som FNs generalsekretær i dag.

Tyrkiske helsearbeidere flytter en såret kvinne som er evakuert fra Aleppo til Idlib. Fremdeles er tusenvis av mennesker igjen i Øst-Aleppo.
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
  • NTB

– Ødeleggelsene i Syria er et gapende hull i vår globale samvittighet, sa Ban Ki-moon da han møtte Aftenposten og resten av det internasjonale pressekorpset i FN-bygningen for aller siste gang på fredag.

Ban går ved årsskiftet av som FNs generalsekretær etter ti år i jobben. På fredagens pressemøte gjorde han det klart at Syria-konflikten er noe av det som har gjort ham mest frustrert i tiden som FN-sjef.

– Aleppo er nå et synonym for helvete. Vi har, som fellesskap, sviktet det syriske folk. Det blir ikke fred med mindre den følges av barmhjertighet, rettferdighet og at noen tar ansvar for de grusomme forbrytelsene vi har sett, sa en synlig opprørt Ban.

Ban Ki-moon mener at verdenssamfunnet har sviktet det syriske folk. Ved nyttår går han av som FN-sjef etter ti år i jobben.

FN-sjefen la til at problemene i Syria var blitt forverret av at stormakter sto på ulike sider i konfliktene. USA har støttet opprørerne, mens Russland har støttet Syrias president Assad. Begge disse landene har vetorett i FNs sikkerhetsråd, noe som har gjort det tilnærmet umulig å få til en felles FN-front om Syria.

– Dette har skapt en perfekt storm for ekstremister og terrorister som er blitt gitt muligheten til å slå rot blant det syriske folk ved å utnytte innbyggernes lidelse, sa Ban.

Selv om han understreket at det ikke finnes en militær løsning på konflikten, gjorde han det klart at Syria-krigen er et eksempel på en konflikt der det internasjonale samfunnet burde ha grepet inn på samme måte som i Libya-konflikten i 2011.

– Medlemslandene har gått vekk fra prinsippet om «ansvar til å beskytte» («responsibility to protect»). Vi støtter prinsippet om nasjonenes suverenitet, men når det oppstår en situasjon der et lands leder ikke ønsker eller klarer å beskytte sitt eget folk, da burde FN-landene gripe inn for å gjøre det, sa Ban.

Kan få FN-observatører i Aleppo

USAs president Barack Obama tok fredag kveld til orde for at det burde etableres en uavhengige observatørstyrke i Aleppo.

– Verden står samlet i avsky over de grusomme angrepene på Aleppo, sa Obama da han holdt sin siste førjuls-pressekonferanse i Det hvite hus fredag. Han la til at han holder Assad-regimet ansvarlig for blodbadet i landet.

NTB melder at FNs sikkerhetsråd muligens vil holde en avstemning om utplassering av FN-observatører i Aleppo i Syria denne helgen.

Det er Frankrike som først tok initiativ til at det skal utplasseres FN-observatører i den krigsherjede byen. Resolusjonsforslaget har støtte fra USA, ifølge Power.

USAs president Barack Obama vil ha en uavhengig observatørstyrke i Aleppo.

Observatørene skal blant annet sikre en rask utdeling av nødhjelp, samt fungere som en beskyttelse for sivilbefolkningen. Men en eventuell utplassering vil ta flere uker ettersom observatørene må få opplæring i hva de skal observere og hvordan de skal gjøre det, framholder hun.

– Å forestille seg at det kan gjøres på to til tre dager er virkelig urealistisk, sier Power.

Det er høyst usikkert om andre vetomakter, som Russland og Kina, kommer til å støtte forslaget.

Hjelpeorganisasjoner vist bort

I dag stanset evakueringen fra Øst-Aleppo opp. Evakueringen begynte torsdag. 88 grønne busser og 50 ambulanser fraktet ut syke, sårede og opprørere på en 6,8 kilometer lang veistrekning voktet av syriske regjeringsstyrker og overvåket av russiske styrker.

Men etter bare ett døgn, var det altså foreløpig stopp. Årsaken var torsdag ettermiddag høyst uklar. Hjelpeorganisasjoner har fått beskjed om å forlate evakueringsområdet, men de fikk ingen forklaring på hvorfor.

De som kommer ut av de beleirede områdene, bærer preg av å ha levd i en krigssone de siste månedene.

– De er veldig engstelige. De har vært utsatt for en beleiring siden juli, sier Elizabeth Hoff, som leder Verdens helseorganisasjons (WHO) arbeid i Syria, til NRK.

Evakueringen i buss av sivile og opprørere fra Aleppo, stanset opp fredag.
  • Mohamed og Rasha dro med noen tusen dollar, et barn i magen og en mobiltelefon. Slik dokumenterte de sin egen flukt

Ekstremt bekymret for barna

FN anslår at over 50.000 sivile fortsatt er igjen i den østlige delen av Aleppo der opprørerne tidligere denne uka måtte gi opp kampen mot regimet og dets allierte. Røde Kors opplyser at rundt 4.000 personer er evakuert, men ifølge det syriske regimets nyhetsbyrå er tallet dobbelt så høyt.

Russlands forsvarsdepartement hevdet torsdag ettermiddag at evakueringen av opprørere og deres familiemedlemmer i Øst-Aleppo er fullført. Både syriske militærkilder og Tyrkias utenriksminister fremholder at arbeidet med å evakuere den siste opprørsenklaven bare er innstilt, ikke avsluttet.

FN trygler nå om at alle gjenværende barn må få slippe ut av Øst-Aleppo. Hvis ikke, kan de dø, frykter UNICEF-sjef Anthony Lake.

– Vi er ekstremt bekymret for deres skjebne. Hvis disse barna ikke blir evakuert raskt, vil de kunne dø, sa Lake fredag, noen timer etter at evakueringen stanset opp. Han ber alle parter om å la barna slippe ut umiddelbart.

Iskaldt vær

Kulde og matmangel truer både de som er evakuert, og de som fortsatt venter på å bli hentet ut av Øst-Aleppo.

– Folk bor i ruiner. Det er like kaldt her som i Norge. De trenger husly, vann og medisiner, sier Hoff i WHO.

Ettersom avtalen om evakuering kom i stand så fort, er det ikke etablert et system for å ta imot dem som kommer.

– Det er vinter, det er iskaldt og det kommer tusenvis av mennesker fra beleirede områder som kommer til å trenge oppfølging, sier Adham Sahloul i Syrian American Medical Society til the Guardian.

Tidligere i dag har det kommet motstridende meldinger om hvorvidt våpenhvilen i Aleppo er brutt. Russland meldte fredag om skyting og la skylden på gjenværende opprørere.

Men meldingen står i kontrast til observasjonene til en AFP-korrespondent som befant seg i nærheten av de opprørskontrollerte områdene, og som rapporterte at situasjonen tilsynelatende var rolig.

  • Les også: Syria var et av Midtøstens verste fryktregimer. Men det var også et populært turistmål som lå på verdenstoppen i skolegang. Lær mer om landet som forsvant.

Les mer om

  1. Ban Ki-moon
  2. FN
  3. Syria
  4. Konflikt