Titusenvis flykter fra bombene i Øst-Aleppo

20.000 mennesker har flyktet fra de østlige delene av Aleppo i løpet av de siste timene, melder Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Folk mangler mat og sykehusene bombes. Tusener flykter nå fra Øst-Aleppo. (Dette bildet er tatt av tredjepart og ikke uavhengig verifisert av REUTERS)

Titusenvis av mennesker forsøker nå å komme seg unna det syriske regimets offensiv i Øst-Aleppo, mens gjenværende unge menn frykter for sin skjebne.

En voldsom offensiv

Innbyggerne i den beleirede bydelen flykter fra en voldsom offensiv fra det syriske regimet. Tallet er et anslag, og ICRCs talskvinne Krista Armstrong sier at situasjonen er uklar.

– Folk flykter i ulike retninger, sier hun.

Tomhendte flyktninger har både krysset frontlinjen over til den regimekontrollerte delen av byen og tatt seg over i kurdiskkontrollerte områder.

Tidligere tirsdag ble det meldt at omlag 27.000 sivile er drevet på flukt de siste dagene. Det er ventet at flyktningstrømmen bare vil øke i dagene som kommer.

Drives tilbake

I de opprørskontrollerte delene av byen er det omtrent ikke mat igjen, og sykehusene er bombet i grus. Samtidig fortsetter luftangrepene med full styrke, mens bakkekampene blir stadig mer intense. De siste dagene har opprørerne mistet nesten en tredel av sitt territorium i Øst-Aleppo.

Tirsdag meldte lokale redningsarbeidere at 25 personer er drept og mange flere såret i et luftangrep mot bydelen Bab al-Nairab. Ofrene skal ha vært personer som har flyktet lenger inn i de opprørskontrollerte områdene.

Ifølge FN er det kommet meldinger om at sivile som forsøker å flykte fra Øst-Aleppo, blir stanset av opprørere.

– Grufullt

Sjefen for FNs humanitære operasjoner, Stephen O'Brien, betegner situasjonen som skrekkinngytende.

– Partene i konflikten i Syria har gang på gang vist at de er villige til å gjøre hva som helst for å sikre militær framgang, selv om det betyr drap, lemlestelse og å sulte folk til underkastelse, sier O'Brien.

De over 200.000 gjenværende innbyggerne i Øst-Aleppo har vært beleiret i månedsvis. Mange av dem er slektninger til menn som slåss mot regimet. Andre har av ulike årsaker ikke kunnet forlate områdene.

Rundt 12.000 har reist til områder som enten er kontrollert av regimet eller av kurdisk milits, mens 15.000 har reist til andre opprørskontrollerte områder i Aleppo, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Overlatt til egen skjebne

Utviklingen videre er høyst usikker, mener Syria-ekspert Cecilie Hellestveit.

– Verden har overlatt befolkningen i Øst-Aleppo til sin egen skjebne. Grunnen er faren for at konflikten skal eskalere til en enda større krig, sier Hellestveit til NTB.

- Verden har overlatt befolkningen i Øst-Aleppo til sin egen skjebne, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit.

Forskeren tror regimet forsøker å sikre seg så mye territorium som mulig før Donald Trump overtar som USAs president i januar. Ved å slå ned opprørsgrupper i Aleppo og Damaskus-distriktet, gjør regimet og Russland seg til en uunnværlig alliert for USA i den videre kampen mot IS, fremholder Hellestveit.

Usikkert hvor langt Russland vil gå

Forskeren understreker imidlertid at den videre utviklingen er høyst uforutsigbar. Det er både usikkert hva USAs president Barack Obama vil kunne gjøre, og hvor langt Russland vil gå når det gjelder Aleppo.

– Det vil være vanskelig for Barack Obama å sitte og se på at befolkningen i Aleppo slaktes i en krig som i stor grad hviler på Obama-administrasjonens skuldre. Men det er heller ikke gitt at Assad-regimet har helt frie tøyler selv om det militært sett vil kunne gå helt inn i de opprørskontrollerte områdene, sier Hellestveit.

– Heller ikke Russland er interessert i at Øst-Aleppo blir et slaktehus, føyer hun til.

Syrere på flukt bort fra kamper mellom regjeringsvennlige styrker og opprørere i bydelene Tariq al-Bab og al-Sakhour i Øst-Aleppo. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix

- Redd for å bli tatt til fange

Inne i de opprørskontrollerte områdene øker frykten for hva som vil skje når regimets styrker og deres allierte overtar enda flere områder. Det gjelder ikke minst unge menn.

– Jeg er redd. Jeg er redd for å bli tatt til fange. Regimet skiller ikke mellom lege, sivil eller militær. Alle regnes som det samme siden vi er blitt værende i Øst-Aleppo, sier Abdulkhalek, en øyekirurg som arbeider på en underjordisk klinikk, til nyhetsbyrået DPA.

Noen av hans siste pasienter kommer fra Tariq al-Bab like ved frontlinjen. De har fortalt at folk som har forsøkt å overgi seg, blir beskutt.

– De er gamle menn, de har ingen våpen. De er ikke med på denne revolusjonen, sier legen.