Sikkerhetspolitiet i Kirgisistan frikjenner mann for Istanbul-angrep

Sikkerhetspolitiet i Kirgisistan frikjenner mann for Istanbul-angrep.

Tyrkisk politi har frigitt dette bildet av den mistenkte gjerningsmannen.

Tyrkiske myndigheter har frigitt bilder som viser mannen som mistenkes for å stå bak skytingen på nattklubben Reina i Istanbul nyttårsaften.

Flere medier publiserte også en video tirsdag, som angivelig skal vise mannen som nå er etterlyst og mistenkt for massedrapet. Mediene opplyste at dette skulle dreie seg om en 28-åring fra den tidligere sovjetstaten Kirgisistan i Sentral-Asia. Opptaket ser ut til å være gjort ved Taksim-plassen.

Men tirsdag ettermiddag var det høyst uklart om bildene fra politiet og mediene er av samme person. BBC har intervjuet lederen for sikkerhetstjenesten i Kirgisistan, Rakhat Sulaimanov. Han sier at en mann som har blitt avhørt både av deres agenter og tyrkiske myndigheter ikke hadde noe å gjøre med angrepet å gjøre.

Ifølge NTB hevder den navngitte kirgiseren å ha ankommet Istanbul på forretningsreise 1. nyttårsdag, flere timer etter massakren, for så å returnere til hjemlandet dagen etter.

Det grusomme terrorangrepet kostet 39 menneskeliv. 65 andre ble skadet.

Mens etterlatte sørget og blomsterhavet vokste utenfor den fasjonable nattklubben, fortsatte politiet tirsdag jakten på gjerningsmannen.

Sørgende har lagt ned roser og flagg ved bilder av ofrene i massakren i nattklubben Reina i Istanbul.

Tirsdag ettermiddag skal to utlendinger være pågrepet på flyplassen i Istanbul i forbindelse med terrorangrepet. Tyrkisk politi hadde i løpet av dagen pågrepet 16 personer. Disse blir avhørt ved politihovedkvarteret i Istanbul, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Til nyhetsbyrået Dogan uttaler en antiterroreksperter at gjerningsmannen må være profesjonell, og at han har fått militær våpentrening.

  • Overvåkningskameraet viser sekundene før terroristen går inn på nattklubben i Istanbul:

– Han har trolig skutt før i konfliktsoner. Han nølte ikke med å skyte uskyldige mennesker. Han er absolutt en drapsmann, og han har mest sannsynlig drept før, uttaler antiterroreksperten Abdullah Ağar til nyhetsbyrået.

Han omtaler skyteren som bestemt og kaldblodig.

Ifølge AFP, skal gjerningsmannen ha kjempet for IS i Syria.

Ropte «Allah akbar»

Etterforskningen så langt viser at han ladet våpenet seks ganger og at han avfyrte mer en 180 skudd i de syv minuttene terroren pågikk, skriver tyrkiske medier.

Inne på utestedet skal han også ha ropt «Allah akbar», som betyr Gud er størst.

En av de skadede hentes ut fra nattklubben etter terroren nyttårsaften.

27 av dem han drepte på nattklubben Reina, som er populær for turister, hadde utenlandsk statsborgerskap. Mange av ofrene var fra land som Saudi-Arabia og Libanon.

Vitner har fortalt at han skjøt personer som lå på bakken i hodet.

I panikken som oppsto, klarte gjerningsmannen å rømme. Han skal likevel ha tatt seg tid til å pusse våpenet for han forlot åstedet, skriver Daily Sabah.

Åtte pågrepet – IS påtar seg skylden

Selv om ikke gjerningsmannen er tatt, ble imidlertid åtte personer pågrepet tirsdag.

Dette bekreftet visestatsminister Kurtulmus mandag ettermiddag.

Den islamske staten (IS) har påtatt seg skylden for angrepet.

Kisten til 23 år gamle Yunus Gormek løftes gjennom folkehavet under hans begravelse mandag.

I en uttalelse fra dem heter det at «i en fortsettelse av de velsignede operasjonene som den islamske staten har mot beskytteren av korset, Tyrkia, så har en heroisk soldat fra kalifatet slått til mot en av de mest berømte nattklubbene hvor de kristne feirer sin frafallene helligdag».

Visestatsminister: – Skal tvinge IS i kne

IS fremstiller angrepet nyttårsaften som en hevn for Tyrkias krigføring mot IS i Syria.

Dette er også teorien til tyrkiske myndigheter. De lover at operasjonen mot islamistgruppen vil fortsette.

– Uansett hvor de gjemmer seg i 2017, så vil vi spore dem opp. Med Guds vilje og med støtte fra folket, vil vi med hele nasjonens kapasitet tvinge de i kne, sier Kurtulmus.

Det kurdiske arbeiderpartiet PKK, som har fått skylden for andre terrorangrep i Tyrkia, har vært ute og tatt avstand fra angrepet.