Hun vil utfordre Labour-lederen

Labour-leder Jeremy Corbyn nekter å gi seg. Nå vil Angela Eagle utfordre ham.

Det hardner til i ledelsen i Labour-partiet. Angela Eagle har annonsert at hun vil stille til kandidat som Labour-leder.

Eagles kunngjøring kommer etter at nestleder Tom Watson i i det britiske arbeiderpartiet (Labour) avlyste samtaler med fagforeninger i forsøk på å løse konfliktene på toppen i partiet. Det melder BBC.

Eagle, som nylig gikk av som næringspolitisk talskvinne i Jeremy Corbyns skyggeregjering, sier til BBC at hun vil forklare sin visjon for landet, og hvordan et styrket Labour kan gjøre en forskjell når hun kommer med sin kunngjøring på mandag.

Offentliggjøringen av kandidaturet kommer etter krangler innad i partiet den siste uken om hvem lederkandidaten bør være.

Eagle har sittet som parlamentsmedlem for Labour siden 1992, og var eldreminister i den britiske regjeringen i et år fra juni 2009. Allerede tidligere denne uken erfarte Sky News og BBC at hun ønsket å ta opp kampen om lederstillingen i Labour.

Corbyn nekter å gi seg

Labour har vært i dyp krise siden Storbritannia stemte for å forlate EU i juni.

Corbyn nekter å gi seg som partileder, til tross for en mistillitserklæring fra partiets parlamentsmedlemmer forrige måned. Flere titalls partitopper har også trukket seg fra skyggeregjeringen etter å ha satt spørsmålstegn ved Corbys håndtering av EU-folkeavstemningen.

– Jeg ble valgt som leder for Labour for ni måneder siden. Vi har vunnet frem i flere viktige politiske spørsmål, og gjør faktisk stor fremgang, sa Corbyn til BBC som reaksjon på Eagles varslede kandidatur.

– Vi har ikke hatt flere medlemmer enn nå så lenge jeg har vært partimedlem, så det er mye å være fornøyd over. Og jeg er svært skuffet over de som har fratrådt fra skyggeregjeringen, men har skrevet til dem alle og takket dem for det de har bidratt med, sa han.

Labour-leder Jeremy Corbyn får kritikk for håndteringen av  EU-avstemningen.

Håpet på frivillig fratredelse

Opprøret har vart flere dager, uten at det har kommet en offisiell motkandidat til Corbyn. Grunnen er ønsket om at partiet skulle samle seg om én motkandidat. Man har også i det lengste har håpet på at Corbyn ville trekke seg frivillig.

Helt siden opprøret i partiet brøt ut forrige helg, har han sagt at han ønsker å stille igjen om det blir nytt ledervalg. Det er imidlertid uklart om en sittende leder automatisk kan stille om han utfordres.

Nestleder Watson mener Corbyns uttalelser om å fortsette uansett hva som kommer, ikke legger til rette for å nå et kompromiss med fagforeningen. Onsdag skal han ha hatt møter med Corbyn for å forsøke å overtale Labour-lederen til å trekke seg med verdighet, uten at det førte frem. Han har likevel bekreftet at han ikke vil utfordre Corbyn i et nytt ledervalg.

LES OGSÅ:

Nå blir det nytt skjebnemøte om Corbyns fremtid19 tweets som oppsummerer kaoset i britisk politikk etter BrexitDet ble spådd kaos i markedene etter Brexit: – Det er nesten litt for godt til å være sant, sier sjeføkonomI øst drømmer folk fortsatt om EU | Ingrid Brekke