Verden

Ny vaksine kan gi fullstendig beskyttelse mot ebola

Man har trolig lykkes med å utvikle den aller første effektive ebolavaksinen. Det viser foreløpige resultater fra en studie, hvor også folkehelseinstituttet har deltatt.

Flere enn 11.000 mennesker har mistet livet i ebola-utbruddet i Afrika. Nå har en studie, der blant annet Folkehelseinstituttet i Norge har bidratt, utviklet en fungerende vaksine.
  • Ntb
  • Shaghayegh Yousefi
  • Eivind Nicolai Lauritsen

— Studien viser svært lovende resultater, blant de vaksinerte er hundre prosent motstandsdyktige mot Ebola-viruset en uke etter vaksinering, sier John-Arne Røttingen til Aftenposten. Røttingen, som er divisjonsdirektør ved det norske Folkehelseinstituttet (FHI), ledet styringsgruppen for utprøvingen av vaksinen.

Selve vaksinen er utviklet i Canada, mens Røttningen har ledet styringsgruppen som har testet vaksinens effektivitet.

Han kaller vaksinen svært effektiv, men er klar på at det er snakk om foreløpige resultater. Studien er blitt publisert i legetidsskriftetThe Lancet i dag.

Siden desember 2013 er flere enn 27.000 personer blitt smittet og av dem er over 11.000 døde. Det gjør utbruddet til det absolutt største siden ebola først ble oppdaget i 1976. Selv om antallet nye smittede er drastisk redusert siden desember 2014, pågår utbruddet fremdeles, med mellom 20 og 30 nye tilfeller hver uke.

John-Arne Røttingen er divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Ledende medisinsk tidskrift: – En fremragende vitenskapelig og logistisk prestasjon.

Før denne studien hadde det aldri før vært gjennomført et klinisk forsøk på denne størrelsen i landet.

Det medisinske tidskriftet The Lancet mener studien er «en fremragende vitenskapelig og logistisk prestasjon.»

I en pressemelding sier de at «Det eksisterer få bedre eksempler på verdien og viktigheten av at WHO er sterke.»

Det medisinske tidsskriftet mener studien ser lovende ut, men avventer fortsatt videre studier og resultater.

–Studien vil bli utsatt for intens vitenskapelig granskning og debatt.

Rekordraske resultater

Studien har gått ut på å vaksinere en «ring» av mennesker rundt nye ebolatilfeller. Den har to mål — å vurdere om vaksinen beskytter dem som blir vaksinert, og om det å vaksinere personene i kretsen rundt den smittede kan hindre videre smitte, ifølge Dagens Medisin.

— Jeg tror denne vaksinen vil få slutt på ebolautbruddet ved å fortsette studien og ringvaksinere alle kontakter rundt nye tilfeller til vi har kontroll, sier John-Arne Røttingen, direktør for smittevern i Folkehelseinstitutte.

Selv om det er tidlig i studien er vaksinen mellom 75 og 100 prosent sikker - også på lang sikt, ifølge Røttingen.

Studien startet opp i Guinea slutten av mars i år. De foreløpige resultatene foreligger altså mindre enn ett år etter at de første studiene med mennesker startet. Vanligvis krever en slik prosess bortimot 10 år.

— Vi har fått resultater så raskt fordi vi har valgt å gjøre dette på en måte ingen før oss har gjort tidligere. I stedet for å vaksinere befolkningen har vi fulgt epidemien der det er høyest risiko og vaksinert menneskene der, forteller Røttingen.

Det gjenstår derimot en rekke spørsmål, som hvor lenge immuniteten varer og om det kan komme noen tilfeller blant vaksinerte. Studien vil derfor fortsette for å sikre at evalueringen blir mest mulig solid. Vaksinen kan tidligst komme på markedet neste år, etter at nødvendig godkjenningsprosedyre er gjennomført.

Ikke over

Vaksinestudien er et samarbeid mellom helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon, Leger Uten Grenser og det norske Folkehelseinstituttet. 4000 mennesker er fulgt opp siden mars i år.

Den finansieres av Utenriksdepartementet gjennom Norges forskningsråd, samt britiske Wellcome Trust og canadiske helsemyndigheter. Leger uten Grenser, Verdens helseorganisasjon (WHO) og Folkehelseinstituttet investerer også betydelige midler. Norge har gått inn med en halv milliard kroner.

Testresultatene viser at man kan nærme seg et gjennombrudd, sier WHO-sjef Margaret Chan ifølge nyhetsbyråene AFP.

— Det første resultatet er spennende og lovende, sier hun.

— Dersom det bekreftes, vil det endre håndteringen av ebolautbruddet, mener WHO-toppen.

— Vi har gjort vesentlige fremskritt, men krisen er ikke over ennå, advarer FN-sjef Ban Ki-moon ifølge DPA.

FN og WHO er blitt kritisert for å reagere altfor sent på utbruddet. Chan har opplyst at det skal opprettes et fond på 100 millioner dollar for å sikre ressurser til å reagere umiddelbart på alvorlige epidemier i fremtiden.

Utenriksministeren: - Resultatene er oppløftende

— En effektiv vaksine vil være et betydelig gjennombrudd i kampen mot ebola. Dette vil være av uvurderlig betydning for landene som er rammet og verden for øvrig, sier utenriksminister Børge Brende.

— Resultatene er svært oppløftende, både for å kunne stoppe det pågående ebolautbruddet i Vest-Afrika, og for å kunne håndtere lignende utbrudd i fremtiden bedre. Jeg er glad for at Norge har vært en aktiv pådriver for å få til dette, sier utenriksministeren.

— Vi gratulerer det internasjonale teamet som har samarbeidet om utprøvingen, ikke minst det norske Folkehelseinstituttet som har hatt en ledende rolle i arbeidet. Dette er et viktig gjennombrudd som gir oss et nytt og kraftfullt verktøy i kampen mot ebola, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Les også

  1. Dette er verdens glemte kriser

  2. Nytt ebola-dødsfall i Liberia

  3. Sæd og brystmelk kan inneholde ebolavirus

  4. Foreslår norsk ebola-vaksinebidrag til 100 millioner

  5. Solveig er snart klar for ebolaviruset

Les mer om

  1. Ebola