Verden

For første gang siden annekteringen av Krim reiser en norsk politiker til Moskva

Siden Putin annekterte Krim har norske politikere holdt seg unna Moskva. Nå skjer en endring.

Statssekretær Lars Andreas Lunde (innfelt) blir den første norske politikeren som besøker Moskva, her representert ved Kreml, siden Russland annekterte Krim med de sterke reaksjonene og sanksjonene dette medførte.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Tirsdag kommer en norsk politiker til den russiske hovedstaden for å snakke med en russisk politiker. Det har ikke skjedd siden statsminister Erna Solberg møtte den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev under OL-Sochi.

Statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima— og miljødepartementet kommer til Moskva som leder for en norsk delegasjon i anledning Den norsk-russiske miljøvernkommisjonen. Det blir det første møtet politisk nivå i Russland mellom norske og russiske politikere siden februar 2014.

Miljøvern og Barentshavet

— Miljøvern og undersøkelser av radioaktiv forurensning er kjerneområder for samarbeid med Russland, tross skiftende politiske omstendigheter. Stikkordet er løsning av viktige felles utfordringer, sier Lunde i en pressemelding.

På møtet i Moskva skal Norge og Russland bli enige om planene for en rekke prosjekter:

Havmiljø og forvaltning av Barentshavet. Bevaring av isbjørnbestanden i Barentshavet. De enorme utslippene av svovel og støv fra nikkelverkene på Kola. Reduksjon av radioaktive utslipp. - Barentshavet er vårt felles hav, der Norge og Russland har et spesielt ansvar for en ansvarlig og bærekraftig ressursutnyttelse. Havmiljøsamarbeidet er derfor høyt prioritert, sier Lunde.

Hvordan skal det gå mellom Putin og Erdogan?

Historisk liten kontakt

Vi må helt tilbake til den kalde krigen for å finne en tilsvarende periode hvor det har vært så lite kontakt mellom Norge og Russland på politisk nivå. Etter Russlands annektering av Krim i mars 2014 valgte utenriksminister Børge Brende å utsette møtet i miljøvernkommisjonen i mars 2013.

Egentlig var det klima— og miljøminister Tine Sundtoft som skulle reist den gang til Moskva. Nå sender Solberg-regjeringen i stedet en statssekretær.

Forrige gang en norsk politiker møtte en russisk motpart i Russland var da statsminister Erna Solberg møtte den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev under OL-Sochi.

Utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Kirkenes i slutten av oktober 2014 i anledning 70-årsmarkeringen for frigjøringen av Finnmark i 1944. Utover det har kontakten vært meget begrenset, utover korte møter mellom Lavrov og Brende under blant annet ministermøtet for Barentsregionen i oktober.

Les også:

Les også

Russland sender avviste asylsøkere i retur til Norge

Migrantstrøm skaper ytterligere problemer

Den store strømmen av migranter fra Russland til Norge over Storskog har skapt ytterligere problemer. 37 personer som Norge har forsøkt sende tilbake til Russland med tvang, er blitt nektet adgang.

Regjeringen mener dette er i strid med en avtale mellom Norge og Russland. Tirsdag skal det være møter på embetsmannsnivå om saken i Moskva.

Så raskt kommer de seg til Norge:

Les også

Asylsøkere reiser i ekspressfart: Han brukte 48 timer på turen fra Irak til Norge gjennom Russland

Europa delt i synet på reaksjoner

Selv om EU har vært enige om sanksjoner mot Russland, har de ulike EU-landene reagert forskjellige med tanke på den politiske kontakten. Politikere fra en rekke EU-land har forlengst besøkt i Moskva og diskuterte bilaterale saker.

En rekke ledende politikere fra for eksempel Tyskland, Frankrike, Hellas, Italia og Ungarn har besøkt Moskva. Finland har også holdt tett politisk kontakt i denne perioden.

— Er nødt til å ha dem i et rom

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen sa i august at Danmark ville gjenskape politiske forbindelseslinjer mellom Danmark og Russland.

— Hvis vi skal si til dem hva vi mener, er vi jo nødt til å ha dem i et rom hvor de kan lytte til oss, sa Jensen.

I forrige uke var Frankrikes president Hollande i Moskva, hvor han hadde lange samtaler med Putin om en felles krigføring mot IS. Norge tilhører gruppen av land som USA og Storbritannia, som har hatt en mer restriktiv linje ved ikke å besøke Russland.

Kald front mellom Vesten og Russland

Noen uker etter OL i Sochi førte Maidan-revolusjonen til at Ukrainas president ble styrtet.

Rett etter Maidan rykket russiske soldater inn og annekterte Krim. Deretter brøt krigen ut i Ukraina, hvor russiskstøttede opprørere tok kontroll over de østlige delene av landet.

EU, USA og Norge iverksatte sanksjoner mot Russland, og Russland svarte med å innføre meget vidtrekkende "antisanksjoner", som blant annet førte til at norsk lakseeksport ble stoppet.

Les også

  1. Russland-ruten: Asylsøkere reiser fra Midtøsten til Norge i ekspressfart

  2. Denne uken skal bombene hagle over IS. Likevel har terroristene fått en gave.

  3. Dette er ikke en ny kald krig. Men det er et signal om å våkne opp.

Les mer om

  1. Russland