Brexit-forhandlingene går tregt. EU ber britene få opp farten.
BRUSSEL (Aftenposten): Den tredje runden med forhandlinger er over. EU og Storbritannia oppnådde ingen substansielle fremskritt i nøkkelspørsmålene om skilsmissen.
Brexit-minister David Davis og EUs sjefforhandler Michel Barnier under en pressekonferanse i Brussel denne uken. Foto: FRANCOIS LENOIR / X01164
- Øystein Kløvstad LangbergEuropa-korrespondent
Ingen hadde spesielt store forvenintnger til den tredje runden med forhandlinger mellom EU og Storbritannia.
Det var det heller ingen grunn til.
Etter fire dager med forhandlinger har det ikke skjedd noen vesentlige fremskritt på det som er de tre nøkkelområdene: Rettighetene til EU/EØS-borgere som bor i Storbritannia, grensen mellom Irland og Nord-Irland og hvilke økonomiske forpliktelser britene har til EU.
– Vi gjorde mange nyttige avklaringer på mange områder, men vi oppnådde ingen avgjørende fremdrift i det som er hovedtemaene, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier på en pressekonferanse i Brussel torsdag.
Den britiske brexit-ministeren David Davis oppfordret på sin side EU til å utvise mer «fleksibilitet og oppfinnsomhet» i forhandlingene.
- I fjor slaktet de EØS-avtalen. Nå kan britene ende opp som Norge likevel.
– Tiden går fort
Uken har vært preget av at begge leirene har sendt tydelige stikk til hverandre.
«Selv om samtalene forblir høflige, vokser frustrasjonen på begge sider», konkluderer avisen Financial Times.
Barnier startet forhandlingsrunden med å uttrykke bekymring over tempoet og oppfordret britene til «begynne å forhandle seriøst».
Britene slo imidlertid tilbake.
– Storbritannia er ikke enige i det som virker å være et syn i denne byen, at «seriøs» betyr at Storbritannia er enig i EU-kommisjonens syn, uttaler en kilde til nettstedet Politico.
Oktober-mål i det blå
EU har gjort det klart at de ikke er villige til å snakke om det fremtidige forholdet til Storbritannia før det er blitt oppnådd «tilstrekkelig fremdrift» på de tre hovedpunktene.
Det er lederne i EU som avgjør når samtalene har kommet tilstrekkelig langt til at de kan gå over i fase to. Håpet var at det ville skje på et toppmøte i oktober, men med den trege fremdriften i forhandlingene til nå, svekkes sjansene for det.
Partene er også under tidspress. Ved utgangen av mars 2019 forsvinner britene ut av EU. Dersom de ikke har fått på plass noen avtale, kan det få betydelige økonomiske konsekvenser.
Les mer om
Relevante artikler
May mener 95 prosent av brexitavtalen er i boks
Brexit: EU og Storbritannia enige om overgangsavtale
Brexitsamtalene fortsetter i det stille
Fastlåste brexitforhandlinger fortsetter – britisk minister til Brussel
Johnson advarer EU om at det ikke blir brexit-utsettelse
Brexit-forhandlinger gjennom natten: Enige om «skilsmisseavtalen»