Verden

USAs FN-ambassadør sier Nord-Korea «ber om krig»

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier at Kim Jong-uns handlinger er som å be om krig. USA vil at FN neste uke vedtar de sterkest mulige diplomatiske sanksjoner.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley i sikkerhetsrådssalen mandag. Foto: BEBETO MATTHEWS / AP / NTB scanpix

Sikkerhetsrådet kom sammen til hastemøte etter at Nord-Korea søndag gjennomførte en prøvesprengning av det regimet selv hevder var en hydrogenbombe – den mest ødeleggende formen for kjernefysiske våpen.

Sprengningen var den sjette og kraftigste som Nord-Korea har utført til nå. Trolig er det snakk om en sprengning med tre ganger styrken til Hiroshima-bomben.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sa at Sikkerhetsrådet burde handle umiddelbart, ettersom det kommer opplysninger som kan tyde på at Nord-Korea forbereder en oppskyting av nok en interkontinental rakett.

Samtidig sier Haley at USA vil ta seg tid til å sende rundt et nytt forslag om sanksjoner til debatt blant medlemmene av Sikkerhetsrådet. Her er det lagt opp til votering mandag til uken.

Japan hadde i forkant av mandagens møte tatt til orde for nye sanksjoner mot regimet.

– Nord-Korea gir det internasjonale samfunn en skikkelig ørefik, sier Haley.

  • Med Nord-Korea står president Trump overfor en kritisk situasjon som i verste fall kan føre til tredje verdenskrig. Her er de viktigste alternativene i presidentens vanskelige valg.

Les mer om

  1. FNs sikkerhetsråd
  2. Nord-Korea
  3. USA
  4. FN