Verden

FN: Myanmar-situasjonen er et skoleeksempel på etnisk rensing

FNs høykommissær for menneskerettigheter mener at militærets fremferd i de rohingya-bebodde områdene fremstår som et forsøk på å tømme landet for rohingyaer.

En eldre kvinne bringes til sykehus i Bangladesh etter at hun mistet det høyre beinet da hun tråkket på en landmine i det hun flyktet fra Myanmar til Bangladesh.
  • NTB

– Det er ikke mulig å få full oversikt over det som skjer, men situasjonen fremstår som et skoleeksempel på etnisk rensing, sa FNs høykommisær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein til journalister i Genève mandag.

Så mange som 313.000 rohingyar har ifølge ferske FN-tall flyktet til Bangladesh siden 25. august.

Zeid reagerer spesielt sterkt på meldingene om at Myanmar har begynt å legge ut landminer på grensen til Bangladesh, og at flyktningene kun får lov til å reise inn igjen i Myanmar hvis de kan bevise sitt statsborgerskap.

– Dette tiltaket ser ut som en kynisk plan for å få tvangsflyttet store folkemengder uten at de har mulighet til å vende tilbake, sier Zeid.

Kommentar: Kanskje er farmasøyten Elias én av båtflyktningene

– Jeg ber regjeringen om å stanse denne grusomme militæroperasjonen og stanse diskrimineringen av rohingyaer, sier han videre.

Ronhingya-muslimene blir av FN omtalt som verdens største statsløse samfunn. De aller fleste rohingyaer i Myanmar er blitt nektet statsborgerskap ettersom myndighetene mener det er et folkeslag som har sin opprinnelse i Bangladesh.

Les mer om

  1. FNs sikkerhetsråd
  2. Myanmar
  3. FN
  4. Bangladesh