Verden

Vitne forteller: Trump skal ha forsøkt å ta rattet på limousinen. Ville slutte seg til mobben som stormet kongressen.

Komiteen som vil felle Trump, kalte inn til hastehøring. Der lot de et «eksplosivt» vitne forklare seg.

Cassidy Hutchinson jobbet for Donald Trumps stabssjef Mark Meadows. Tirsdag vitnet hun om hva som skjedde i Det hvite hus mens Kongressen ble stormet.
 • Øystein Tronsli Drabløs
  Journalist
 • Øyvind Aukrust
  Journalist

Komiteen som gransker stormingen av USAs kongress, kalte brått inn til høring mandag kveld. Den varslet at det ville komme nye bevis om hva som skjedde i Det hvite hus under stormingen av Kongressen 6. januar i fjor.

Etter flere timer med spekulasjoner om vitnet, kom Cassidy Hutchinson (25) inn i salen. Hun var assistenten til Donald Trumps stabssjef, Mark Meadows.

The New York Times kaller vitneforklaringen hennes «eksplosiv». Dette er noe av det mest oppsiktsvekkende Hutchinson fortalte:

 • Hun sier at Trump prøvde å ta rattet på limousinen sin da han ble fortalt at bilen ikke kunne kjøre til Kongressen. Trump skal ha ønsket å slutte seg til mobben, selv om Secret Service mente at det ikke var trygt. Da skal han ha forsøkt å slå etter en av agentene. Dette er hun blitt fortalt av en Secret Service-agent som var i limousinen, sier hun.
 • Hutchinson sier Trump visste at flere personer i folkemengden var bevæpnet under talen han holdt i forkant av stormingen. Likevel ønsket han at sikkerhetsvaktene skulle slippe dem inn og fjerne metalldetektorene, hevder hun.
 • Trump, Meadows og flere sentrale folk i Det hvite hus skal i flere dager ha visst at presidentens samling 6. januar kunne bli voldelig. Dette diskuterte de mens Hutchinson var til stede.
 • Trump slo i bordet og slenge tallerkener veggimellom da justisminister William Barr nektet for at valget var tuklet med. Det var ikke første gang Trump knuse servise i sinne, forklarte hun. Ketchupen som ble igjen på veggene, var det hun som måtte tørke opp.

25 år gamle Hutchinson har hatt flere jobber i og rundt det amerikanske statsapparatet. Hun hadde tidligere bistått granskningen i flere lukkede avhør. Tirsdag forklarte hun seg offentlig for første gang.

Donald Trump lot det gå ut over tallerkenene da riksadvokaten i USA nektet for valgfusk.

«Slipp folkene mine inn»

Ifølge Hutchinson skal Trump ha vært misfornøyd med oppmøtet da han talte til folkemengden i forkant av stormingen. Han skal derfor ha bedt om at sikkerhetsvaktene også slapp inn bevæpnede demonstranter.

«Vet du, jeg gir faen om de har våpen. De er ikke her for å skade meg», skal Trump ha sagt ifølge Hutchinson.

Trump skal ha visst at noen av demonstrantene var bevæpnet med blant annet skytevåpen, spyd og kniver.

«Slipp folkene mine inn. De kan marsjere til Kongressen herfra, så slipp dem inn. Ta bort metalldetektorene», hevdet hun Trump har sagt videre.

Trump skal dessuten knapt ha reagert da mobben angrep Kongressen.

Førsteamanuensis Sofie Høgestøl ved Universitetet i Oslo skriver på Twitter at Hutchinsons forklaring er oppsiktsvekkende. Det er hun ikke alene om å gjøre.

Trump slår tilbake

Donald Trump har også fått med seg Hutchinsons vitneforklaring. På det nye sosiale mediet Truth Social sier Trump at han knapt vet hvem Hutchinson er.

«Jeg vet knapt hvem denne personen er, bortsett fra at jeg har hørt mye negativt om henne (en bløff og en som lekker sensitiv informasjon)», skriver Trump.

Tirsdag kveld gikk Trump for alvor til motangrep. Han skrev over et dusin innlegg om Hutchinson på Truth Social.

Han skriver for eksempel at han sa nei til Hutchinson da hun ville bli med på en tur til Florida for å markere at presidentperioden hans var over.

«Hvorfor ville hun bli med oss hvis hun syns vi er så grusomme? Jeg forstår at hun ble lei seg og sint for at jeg ikke ville ha henne med. Hun er dårlig nytt!» skriver Trump.

Han hevder også at historien om limousinen er falsk. Det samme sier han om det meste annet Hutchinson fortalte.

Redd etter møte med Giuliani

Noe av det Hutchinson sa tirsdag, er allerede kjent. Blant annet er det kjent at flere av Trumps allierte blant republikanerne ba om benådninger etter å ha støttet forsøket på å omgjøre presidentvalget. En av disse skal ha vært kongressmedlem Matt Gaetz. Tirsdag fortalte hun at også Mark Meadows og Trumps rådgiver Rudy Giuliani søkte om benådning.

Hutchinson forteller at hun først ble redd for hva som kunne skje 6. januar, etter et møte med nettopp Meadows og Giuliani noen dager tidligere.

«Ting kan bli skikkelig, skikkelig ille 6. januar», skal Meadows ha fortalt henne. Da Hutchinson spurte Giuliani hva som skulle skje 6. januar, skal Giuliani ha svart «vi skal til Kongressen».

Hun forklarer at Meadows også snakket med Trump om bekymringene sine for 6. januar.

Donald Trumps stabssjef Mark Meadows skal ha advart den tidligere presdenten i sterke ordelag.

Samler beviser mot Trump

Komiteen som gransker stormingen, hadde gitt signaler om at det skulle være en pause i høringene til midten av juli. Mandag kom nyheten om at det ble en sjette høring før pausen.

Planen er å dokumentere at Trump forsøkte å hindre at Joe Biden tok over, selv om han visste at valget i 2020 var tapt. Siden starten av juni har komiteen forsøkt å bygge en sak mot Donald Trump.

Granskerne har blant annet pekt på at Trump samlet inn store pengesummer for å bekjempe påstått valgfusk, men at han brukte lite penger på dette. Natt til tirsdag kom nyheten om at politiet har beslaglagt telefonen til Trumps advokat John Eastman.

Planlegger flere høringer

Det er syv demokrater og to utstøtte republikanere som sitter i komiteen. Den planlegger ytterligere to høringer i juli. Disse skal handle om to temaer:

 • Ekstremistene som brøt seg inn i kongressbygningen 6. januar.
 • Hva Trump gjorde – og ikke gjorde – da volden eskalerte.

Hittil har høringene pekt på hvordan Trump presset Mike Pence, to justisministre og lokale partitopper for å påvirke den formelle prosessen etter valget.

Komiteen har ingen juridisk makt og kan ikke straffeforfølge noen på egen hånd. Den vil legge frem sine anbefalinger for justisdepartementet når høringene er over.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5