Verden

Kims atomvåpen for nybegynnere

Hvor mye plutonium trenger du for å bygge en bombe?

Nord-Koreas leder Kim Jong-un overvåker en militærøvelse. Landets offisielle nyhetsbyrå sendte bildet ut lørdag.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

– USA har ikke monopol på atomangrep. Hvis USA angriper oss, vil vi slå tilbake, sa Nord-Koreas London-ambassadør Hyun Hak-bong til TV-kanalen Sky News fredag

Her er syv spørsmål og svar om Nord-Koreas kjernevåpenprogram.

1 Når fikk Nord-Korea kjernefysiske våpen?

Landets første prøvesprengning fant sted 9. oktober 2006. Sprengkraften ble anslått av de fleste troverdige kilder til mindre enn tilsvarende 1000 tonn TNT. Dette første til spekulasjoner om at det var en fiasko, men nordkoreanerne skal selv ha sagt til kineserne at den var på 4000 tonn og dermed svært vellykket. USAs første testbombe i Nevada i 1945 hadde til sammenligning en sprengkraft på 20.000 tonn.

Nordkoreanske ansatte ved landets reaktor i Yongbyon.

2 Hvor mange flere ganger har de detonert atombomber?I mai 2009 hadde sprengingen en anslått kraft på 2400 tonn TNT. I juni kom erklæringen om at Kim Jong-un var utsett til å overta makten etter sin far, den daværende leder Kim Jong-il. I dagene som fulgte detonasjonen, testet nordkoreanerne også en rekke raketter. Den tredje og foreløpig siste prøvesprengningen fant sted i februar 2013. Anslag fra Kina og Nord-Korea om sprengkraften varierer mellom 6000 og 16.000 tonn TNT.

3 Hvor får de tak i kjernefysisk materiale?

Nord-Korea utvinner uran fra egne gruver. Landet skal ha opptil 4 millioner tonn utvinnbar uran. Ved anlegget i Yongbyon fremstiller de plutonium. Dette er de to stoffene som i praksis brukes for å produsere kjernefysiske våpen.

4 Hvordan lærte de å lage atomvåpen?

Både den tidligere Sovjetunionen og Kina nektet på 1960— og 1970-tallet å hjelpe landet med å bli en atomstat. Nord-Korea fikk imidlertid hjelp til å utvikle et fredelig kjernefysisk program med formål å produsere atomkraft. På 1990-tallet fikk landet innsikt i Pakistans atomprogram og teknologi. På 1990-tallet fikk også landet hjelp av USA til å utvikle såkalte lettvannsreaktorer. Det er mulig å bruke disse til å produsere plutonium, men det er mer tungvint enn ved andre metoder. Bakgrunnen for USAs hjelp var en avtale som skulle forhindre at Nord-Korea utviklet atomvåpen. Avtalen har senere brutt sammen. I 2003 trakk det isolerte landet seg også fra den internasjonale ikkespredningsavtalen.

5 Hvor mange atombomber har landet nå?

Ekspertene regner med at Nord-Korea bruker 3–4 kilo plutonium pr. bombe. USAs første testbombe inneholdt til sammenligning 6 kilo plutonium. Lageret av plutonium av våpenkvalitet anslås til 32–34 kilo, men ikke alt brukes i bomber. På den bakgrunn regner Institute for Science and International Security i en fersk rapport at Nord-Korea ved utgangen av 2014 hadde 6–8 plutoniumsbaserte atombomber. Nord-Koreas lager av høyanriket uran (av våpenkvalitet) anslås til 85–115 kilo. Her går det imidlertid med 15–25 kilo pr. bombe. Sammenlagt tror ekspertene landet nå har ca. 10–16 bomber.

Nord-Korea viser frem en ny rakett under et opptog i 2012 for å markere 100-årsdagen for landets grunnlegger Kim Il-sung, bestefar til dagens leder.

6 Hvor fort kan de produsere flere atomvåpen?Alle tegn tyder på at Nord-Korea de siste årene har satt fart i sitt atomprogram. Institute for Science and International Security har laget tre scenarier for tiden frem til 2020. Det laveste anslaget spår at de har 20 bomber i 2020, det midterste anslår antallet til 50 og det høye til 100.

7 Hvor langt kan våpnene nå?

Nord-Korea har utviklet langdistanseraketter som angivelig kan nå det amerikanske fastlandet. Disse er imidlertid ikke testet og få tror nordkoreanerne er i stand til å konstruere stridshoder som kan brukes med disse rakettene. Derimot har landet et solid lager av mellomdistanserakettene Nodong. Disse kan nå Sør-Korea og Japan og dermed også en flere amerikanske militærbaser.

Kilder: Federation of American Scientists, Institute for Science and International Security, The Washington Post, Chosun Ilbo, Arms Control Association, Bulletin of the Seismological Society of America

Les også

  1. Nord-Korea: - Kan fyre av atomrakett

  2. Nord-Korea avfyrer raketter

  3. FN: Nord-Korea omdøper skip for å unngå sanksjoner