Fire personer alvorlig skadet etter eksplosjon og brann i bygård i Göteborg

Fire personer ble brakt til sykehus med alvorlige skader etter en eksplosjon sentralt i Göteborg tirsdag. Et hundretall beboere skal være evakuert. En politimann kan ha vært målet.

Minst 16 personer ble brakt til sykehus etter en eksplosjon i en bygård sentralt i Göteborg.

Nødetatene fikk alarmen litt før klokken fem tirsdag morgen. En eksplosjon hadde utløst brann i en boligblokk i Annedal i Göteborg.

Minst 16 ble kjørt til sykehus. Fire er alvorlig skadet, sier Ingrid Fredriksson ved Sahlgrenska universitetssykehus til SVT.

Kan være plassert

– I øyeblikket ser vi ingen naturlig årsak til eksplosjonen. Det er ingenting naturlig som har eksplodert, sier politiets talsmann, Christer Fuxborg, i Göteborg.

Uttalelsen kom under det svenske politiets pressetreff nær eksplosjonsstedet i Göteborg sentrum. Fuxborg svarte også ja på spørsmål om eksplosjonen kan stamme fra noe som er plassert på stedet.

Ifølge både Aftonbladet og Expressen bor det en politimann i bygget. Begge avisene siterer anonyme kilder på at mannen tidligere skal ha vitnet i flere rettssaker mot gjenger i Sverige. Politiet vil ikke kommentere dette, men sier at de jobber med å finne ut om personer i bygget kan ha vært et mål.

Politimannen selv har uttalt seg til Expressen:

– Politiet har innledet sine undersøkelser, og så får man se hvor det lander. Selvfølgelig kommer man til å se på dette sporet. Jeg har levert min redegjørelse nå. For øvrig settes jo alle opp som mulige kandidater, siden man ikke vet hvem som har vært målet, sier politimannen.

En eksplosjon fant sted før klokken 5 tirsdag morgen og forårsaket en større brann i en bygård sentralt i Göteborg.

16 personer skadet

Brannvesenets innsatsleder, Martin Lindahl, ønsket ikke å spekulere på årsaken. Ved halv åtte-tiden tirsdag morgen var bygningen ferdig evakuert. Ved 13-tiden oppga redningstjenesten så at brannen skal være under kontroll, drøyt åtte timer etter eksplosjonen.

– Nå handler det mer om å se på konstruksjonene og kontrollere bygget for å se hvor store skader eksplosjonen har forårsaket, sier innsatsleder Jon Pile ifølge NTB.

Politiets innsatsleder på stedet sier at fire personer er alvorlig skadet. Det dreier seg om en mann i 50-årsalderen og tre kvinner i 60-, 70- og 80-årene. I tillegg er det kommet inn 12 personer med varierende, men lettere skader. Blant disse er også et barn i tiårsalderen.

Firte seg ned med laken

En beboer på stedet forteller at flere mennesker firte seg ned fra leiligheten ved hjelp av laken.

– Det er kommet mye røyk inn i leiligheter, sier Lars Jostelius fra redningstjenesten til TT.

De evakuerte samles i en kirke i nabolaget. Flere politifolk er på vei dit for å samle inn vitneforklaringer. Lars Holmquist er én av beboerne som ble evakuert. Han ble vekket av rop i gangen og båret ned på gaten av to brannmenn.

– Det var ubehagelig. Nå, når jeg har vært i gang her i fire-fem timer, så kommer sjokket. Hva kunne hendt om vi brant inne, sier Holmquist til SVT.

En eksplosjon fant sted før klokken 5 tirsdag morgen og forårsaket en større brann i en bygård sentralt i Göteborg.

Politiet etterforsker

Nødetatene sendte minst 17 enheter til stedet, 12 av dem ambulanser. Nødetatene fikk varsel om hendelsen klokken 04.48. Eksplosjonen forårsaket en større brann. Både oppganger, garasje og leiligheter ble fylt med røyk.

Ifølge politiet er det innledet etterforskning om såkalt allmennfarlig ødeleggelse, og skadeomfanget er uklart.

Expressens reporter beskriver at området ligger i nærheten av flere universitetsbygg, og dessuten nær kollektivtrafikk og et travelt handle- og restaurantstrøk.