Verden

Sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste i Danmark er fengslet

Lars Findsen har sittet fengslet i over en måned. Tre andre er siktet. – Dette er helt ekstraordinært, sier NUPI-forsker.

Det er Forsvarets etterretningstjeneste (FE) som er rammet av det som fremstår som en gedigen etterretningsskandale. Tjenesten har hovedkontor i festningsanlegget Kastellet i København.
  • Torkjell J. Trædal
    Journalist

Under et rettsmøte mandag ble et navneforbud opphevet. Dermed ble det offentlig kjent at Lars Findsen, sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste (FE) i Danmark, sitter fengslet.

Der har han sittet i over en måned. Han er siktet etter den danske straffelovens paragraf 109, for å ha røpet «statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger», skriver Politiken.

Ifølge Danmarks Radio dreier det seg om lekkasje av hemmeligstemplede opplysninger til danske medier. Det er så langt ikke kjent hvilke dokumenter eller hvilke medier det er snakk om.

Politiken skriver at Findsen og tre andre skal ha viderebrakt høyt graderte opplysninger fra etterretningstjenestene.

Paragrafen er ikke brukt på over 40 år. Den står i en del av loven som også omhandler landsforræderi og spionasje. Strafferammen er 12 år, skriver Politiken.

Avisen slår fast at det er «uten historisk sidestykke her hjemme, og selv i internasjonal sammenheng er det ekstremt spektakulært».

Det var Findsens advokater som ba om at navneforbudet ble opphevet.

Findsen nekter straffskyld.

– Jeg vil gjerne ha siktelsene frem, og jeg nekter meg skyldig. Det er fullstendig vanvittig, dette her, og det må dere gjerne sitere meg på, sa han til pressen før dørene ble lukket under et rettsmøte, ifølge DR.

Lars Findsen er sjef for det danske forsvarets etterretningstjeneste.

Den 57 år gamle spionsjefen ble pågrepet 8. desember og har siden sittet varetektsfengslet. Mediene har ikke kunnet skrive om det, som følge av navneforbudet i retten.

Lars Findsen har hatt en rekke stillinger på toppen av de danske overvåkingstjenestene.

Fire mistenkte

Ifølge Politiken har han i to tiår hatt fast sete i regjeringens sikkerhetsutvalg og drøftet den danske stats aller mest hemmelige saker.

Noen av disse skal han ha røpet, men det er ikke klart hva Findsen konkret skal ha gjort. Dørene har vært lukket i deler av saken, og derfor er sakens detaljer ikke kjent, skriver Berlingske.

PET skal ha etterforsket saken lenge. Og de har etterforsket sine egne.

Det skal være tre andre tidligere og nåværende ansatte i PET og FE involvert, skriver Politiken. Totalt er altså fire siktet i saken.

PET har ifølge avisen både overvåket en av de siktede og gjort flere ransakinger under etterforskningen.

Har avhørt journalister

Politiken skriver at PET-sjefen Finn Borch Andersen og den nåværende FE-sjefen Svend Larsen i desember reiste fra mediehus til mediehus. Der informerte de om at mediene også kunne bli straffet for å skrive om fortrolige opplysninger.

Da skal det ha vært snakk om tre saker.

  • En sak om danske Ahmed Samsam, som ble dømt for terror i Spania, men som ifølge avisen Berlingske i virkeligheten var sendt på oppdrag for dansk etterretning.
  • En annen sak skal være Ekstra Bladets dekning av situasjonen for danske kvinner og barn i syriske fangeleirer.
  • Den tredje saken skal dreie seg om Danmarks samarbeid med National Security Agency i USA.

Alle sakene bygger delvis på fortrolige opplysninger. Åtte journalister skal ha blitt innkalt til avhør hos politiet etter å ha skrevet om sakene, skriver Politiken.

Danske medier har skrevet om dette, uten å nevnte Findsens navn.

«En skandale av nærmest uoverskuelige dimensjoner har i ukevis boblet i den danske etterretningsverdenen», skriver avisen Berlingske.

Findsens konkrete rolle er fortsatt uklar.

Svekker tilliten til hemmelige tjenester

Seniorforsker og leder for forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar ved Nupi, Karsten Friis, mener saken vil kunne påvirke folks oppfatning av de hemmelige tjenestene.

– I og med at vi ikke har fullt innsyn i hva han er anklaget for, er det vanskelig å vurdere hva dette har å si. Men det er uansett uheldig for tilliten til Danmarks hemmelige tjenester. Det er ganske åpenbart.

Han kommer ikke på saker av lignende dimensjoner.

– At en sittende etterretningssjef blir tiltalt eller arrestert, og at PET har drevet telefonavlytting av ham, er helt ekstraordinært. Dette er høyt betrodde mennesker, og det er veldig uvanlig at de blir etterforsket og tiltalt.

Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen ville mandag ikke kommentere fengslingen av Findsen.

– Det er viktig for meg å si at vi har en viktig og sterk dansk etterretningstjeneste som arbeider, og som er helt avgjørende for dansk sikkerhet, sa hun ifølge Politiken.

Hun ville ikke svare på spørsmål om hvorvidt saken kan skade Danmarks samarbeid med andre lands etterretningstjeneste.

– Jeg kommer ikke til å gå inn i spørsmål som handler om etterretningstjenestens arbeid, sier hun, ifølge NTB.

Les mer om

  1. Etterretningsskandalen i Danmark
  2. Danmark
  3. Etterretning
  4. Forsvar