Skjøt ned russisk fly i november - var med på militærkupp nå

To tyrkiske piloter som deltok i nedskytingen av det russiske flyet i november, er nå fengslet for å ha deltatt i forsøket på militærkupp i Tyrkia, skriver tyrkisk avis.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan bruker militærkuppet til å distansere seg fra nedskytingen av det russiske militærflyet i november.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask

Den tykiske regjeringen distanserer seg nå fra nedskytingen av det russiske kampflyet som i november krenket tyrkisk luftrom. Yasin Aktay, som er nestleder i president Recep Tayyip Erdogans parti, AKP, sa før helgen til russiske medier at beslutningen om nedskytingen ble tatt i luften og ikke av regjeringen.

Men han la til at pilotene handlet i tråd med reglene, men de kunne ha vurdert å gjøre det annerledes, skriver Newsweek.

  • Les om nedskytingen av det russiske flyet her.

Nedskytingen av et russisk jagerfly i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria i november skapte en diplomatisk krise mellom de to landene. Ettersom Tyrkia er medlem av NATO påvirket hendelsen forholdet mellom øst og vest. Det utløste krisemøte i NATOs råd.

Svarte med sanksjoner

Russland innførte økonomiske sanksjoner mot Tyrkia. Disse rammet hardt, ikke minst turistindustrien som lenge har slitt som følge av terrorangrepene.

  • Les også:

USA har atomvåpen lagret i Tyrkia - Er de sikre?

Tyrkia hevdet at det russiske flyet krenket deres territorium. Det viste seg at flyet var på vei vekk fra tyrkisk territorium da det ble skutt ned.

Erdogan beklaget

Nylig beklaget Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hendelsen overfor den russiske preisdenten. Dette i et forsøk på å normalisere forholdet mellom de to land.

  • Hør denne ukens podkast Aftenposten Verden, hvordan reagerer vi i Europa på terroren?

Nå distanserer regjeringen seg fra hele nedskytingen.

I ordkrigen som fulgte nedskytingen beskyldte også Erdogan Russland for å gi våpen til kurdiske opprørere.

To piloter arrestert

I følge den tyrkiske avisen Hurriyets engelskspråklige utgave er to piloter som deltok i operasjonen som skjøt ned det russiske SU-24 i november i varetekt. Det var tyrkiske tjenestemenn som fortalte dette til journalister. De sa at de to pilotene var pågrepet i forhindelse med kuppet.

  • Les også:

Slike endrer terroren oss.

Senere ble Tyrkias jutisminister Bekir Bozdağ konfrontert med opplysningene og svarte at det var riktig at han hadde fått rapporter om det sammen, men at dette ikke var endelig bekreftet.

Russlands president Vladimir Putin har ringt til Erdogan etter kuppforsøket og uttrykt håp om at situasjonen i landet stabiliserer seg.

De to statslederne skal etter planen møtes i august. Det vil være det første møtet mellom de to etter nedskytingen i november.

Over 13.000 pågrepet

Så langt er over 13.000 som mistenkes for å ha støttet kuppforsøket pågrepet, opplyser president Recep Tayyip Erdogan.

Av de pågrepne er 6000 satt i husarrest, og Tyrkias statsminister Binali Yildirim har lovet full utrenskning av «forrædere».