Verden

- Dette er en ekstrem situasjon

<strong>Oslo/El Arish, Egypt (Aftenposten.no:)</strong> Kolleger begynner å gråte når man spør dem om ting, forteller legene til Aftenposten.no.

Mads Gilbert (t.v.) og Erik Fosse da de kom til Egypt i går. - De ansatte på sykehuset er utslitt, sier Erik Fosse til Aftenposten.no i dag.
  • Flemming Trondsen
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hør lydintervju med Erik Fosse. Klikk på lenken ute til høyre.

De norske Norwac-legene Mads Gilbert og Erik Fosse befinner seg nå i El Arish i Egypt, fem mil fra grensen til Gazastripen, og planlegger retur til Norge mandag. Etter endelig å ha kommet seg ut fra grenseposten Rafah kan de fortelle om grusomme opplevelser for ansatte som jobber på sykehuset de nettopp har forlatt.Fjorten dager med krigshandlinger har gjort de ansatte ved Shifa-sykehuset utslitt, forteller den norske legen Erik Fosse til Aftenpostens reporter i Egypt.

Mistet familiemedlemmer

— Flere av de ansatte har opplevd at egne familiemedlemmer kommer inn på sykehuset som skadede, sier Fosse.- De har mistet fettere og kusiner. En av mine kolleger opplevde at begge barna ble hardt skadet i et bombeangrep. Dette er en ekstrem situasjon, forteller Fosse.Resultatet av fjorten dagers intensivt arbeid med skadede preger de ansatte sterkt. Ifølge Fosse er de nå trøtte og deprimerte.

- Bombingen må avsluttes

— De begynner å gråte når man spør dem om ting, og de begynner jo etter hvert å bli ganske apatiske, sier han.Fosse mener den eneste måten å få slutt på lidelsene er å avslutte bombingen.- Det blir litt rart å si at man bare skal sende inn flere bandasjer og at man skal fortsette å operere. Det viktige er å få stoppet skadene, sier han.

Les også

  1. Tenker på dem som er igjen

  2. Norske leger er ute av Gaza

  3. - Gilbert og Fosse stoppet av varselskudd

  4. Måtte overnatte på grensen

  5. Profil: Mads Gilbert (61)

  6. Profil: Erik Fosse (58)

  7. Gaza: Krigen dag for dag

  8. Bakgrunn for krigen i Gaza