Verden

Israel og Hamas avviser appeller om våpenhvile

Mens Hamas-lederen Khaled Meshaal avviste alt snakk om en våpenhvile før Israel trekker seg ut av Gazastripen, gikk israelske styrker natt til søndag dypere inn i områder langs kysten av Gaza.

Både Israel og Hamas avviser krav om våpenhvile, og kampene på Gaza fortsetter. Foto: AP / ABDEL KAREEM HANA

— La Israel trekke seg ut først, la aggresjonen stanse først, la grenseovergangene bli åpnet igjen, så kan folk begynne å se nærmere på en våpenhvile, sa Meshaal i en tale i Damaskus lørdag.

Hamas-lederen viste til valget i Israel den 10. februar, og hevdet at palestinernes blod nå er blitt et middel i valgkampen. Ifølge Meshaal har Israel skapt «et ekte holocaust» på Gazastripen.

Israel fortsetter sin offensiv med uforminsket kraft til tross for en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som krever en våpenhvile.

Lørdag ble det sluppet løpesedler over Gazastripen der folk ble advart mot å samarbeide med Hamas, og der en opptrapping av militæroffensiven ble varslet.

Israelske militære har tidligere sagt at de har klar planene for en tredje fase i krigen som innebærer at bakkestyrkene går dypere inn i tettbebyggelsene på Gazastripen.

Opptrapping i gang

Tegn tyder på at en slik opptrapping er i gang. Tidlig søndag var det større bevegelser av stridsvogner i nærheten av grensa samtidig som artilleriet hamret løs på området.

Samtidig meldte vitner om harde kamper øst for Gaza by, der Hamas-folk avfyrte granater mot israelske stridsvogner som var på vei.

I løpet av natten ble tre palestinere drept og flere titall såret i israelsk bombing og skyting mot Gaza by og Khan Yunis.

En kvinne ble drept og minst 60 såret da stridsvogner åpnet ild i landsbyen Khuzaa, øst for Khan Yunis, opplyser doktor Yusef Abu Rish ved Nasser-sykehuset i Khan Yunis.

To andre ble drept da jeepen deres ble beskutt fra fly på en vei langs kysten i nærheten av Gaza by. Dessuten ble to hus fullstendig bombet i filler under et angrep på tunneler i Rafah.

Flere palestinske raketter traff den israelske byen Ashkelon, og minst en person ble skadd.

Hvitt fosfor

Minst 55 av dem som ble såret ved Khan Yunis, var angivelig utsatt for granater med hvitt fosfor, som det er forbudt i henhold til folkeretten å bruke mot sivilpersoner, men som er tillatt for å røyklegge områder.

— Disse menneskene ble brent over hele kroppen på en måte som bare kan skyldes hvitt fosfor, sier Rish.

Påstanden ble bekreftet av doktor Muawiya Hassanein, som er sjef for Gazas ambulansetjenester. Han sier at slike våpen også ved andre anledninger er blitt brukt av Israel under militæroffensiven på Gazastripen.

Israel avviser anklagene. En talskvinne for hæren sier at Israel ikke bruker hvitt fosfor, og at alle våpen de har, er i henhold til folkeretten.

Minst 854 mennesker er drept og rundt 3.500 såret hittil siden offensiven begynte i romjula, ifølge Hassanein. Hans tall viser at det er 270 barn og 93 kvinner blant de drepte. Også tolv helsearbeidere er drept.

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 2. Les også

  - Svært spent på grensen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 2. VERDEN

  Israels statsminister: Vi har påført Hamas store tap på Gazastripen

 3. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen

 4. VERDEN

  Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen

 5. VERDEN

  Israelske soldater drepte tre palestinere

 6. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen