Verden

Disse russerne mener Putin er en fiende av folket

Noen våger fortsatt å demonstrere mot politiske drap og propaganda i Russland. En splittet og engstelig opposisjon samlet ca 25.000 i Moskvas gater for å minnes den myrdede Boris Nemtsov.

Den splittede og engstelige opposisjonen i Russland samlet lørdag 25.000 mennesker til minnemarkering i Moskva or den drepte opposisjonslederen Boris Nemtsov.
 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
Alle gater og veier i Moskva langs demonstrantenes rute var fullstendig forseglet av tusenvis av politifolk og sivile vakter. Alle som ville delta, måtte møte opp ett sted og gjennomgå sikkerhetskontroll og metalldetektor.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

«Jeg er ikke redd». «Propaganda dreper». «Boris var en ekte russisk helt».

Årsdagen for drapet på opposisjonslederen Boris Nemtsov ble lørdag markert med en av de største demonstrasjonene i Moskva siden 2012.

— Putin er en fiende av det russiske folk, ropte demonstrantene.

For å delta i demonstrasjonen, måtte hver eneste demonstrant gjennom et kontrollområde med sikkerhetssjekk og metalldetektor.

Nemtsov ble drept noen steinkast fra Putins kontorer i Kreml for ett år siden. Fem tsjetsjenere med tette forbindelse til Putins viktige støttespiller og Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov er arrestert.

- Vi tilgir aldri

tac6c564_doc6oloo9eem8519z7msrb.jpg

På forhånd hersket det spenning om hvor mange som ville møte opp:Politiet hevdet at bare 7500 deltok, noe alle tilstedeværende selv kunne var feil. Opposisjonen selv håpet på 50.000.

Ifølge de ferske målingene fra Levada-senteret mener 81 prosent at Putin gjør en god jobb. Russere flest kan ikke se noen andre alternativer enn Putins regime. Derfor valgte folk flest å bruke dagen til parktur eller shopping.

Nøyaktige Sonar-målinger viser at 25.000 mennesker deltok i den timeslange marsjen gjennom deler av Moskva sentrum.

Hele ruten var forseglet av tusenvis av politifolk og sivile vakter, som gjorde det umulig å slutte seg til marsjen underveis.

— Vi forstår hva som skjer, og vi vil aldri tilgi, ropte noen av demonstrantene.

— Vi kunne vært mange flere. Men mange av våre venner tror ikke lenger på noen forandring. De har reist til Vesten, sa en av demonstrantene til Aftenposten.

Morderne var helt sikre på at de aldri ville bli tatt:

Les også

Samme dag som de drepte Nemtsov, tok de en tur på en av Moskvas dyreste restauranter

— De er redde i Kreml

25.000 demonstrerte mot Putin i Moskva lørdag, samtidig som de deltok i en minnemarkering for den drepte opposisjonslederen Boris Nemtsov. Lørdag var det et år siden Nemtsov ble drept et par steinkast fra Putins kontorer i Kreml.

— De var redde for dere da de drepte Nemtsov. De er redde for dere nå, sa lederen av opposisjonspartiet Parnass Mikhail Kasianov.Han var statsminister i Putins første regjeringsperiode, og startet mange av reformene som fikk fart på den russiske økonomien på starten 2000-tallet.

I forrige uke foreslo han å slå sammen de små opposisjonspartiene i håp om å få vinne en plass i høstens Duma-valg. Ingenting tyder så langt på at det vil skje.

- Det var et politisk motivert drap, sa Nemtsovs datter Zhanna Nemtsova i et intervju med Deutche Welle.

— Det stadig mer voldelige presset med støtte av myndighetene og russiske TV-propaganda resulterte i dette drapet. I dag er mange i Russland redde for å si hva de mener åpent.

Etter demonstrasjonen ble det kaos da tusenvis av mennesker ville legge ned blomster på broen ved Kreml hvor Nemtsov ble skutt.

Denne saken er en vanskelig nøtt for Putin - og sier mye om hva som skjer i Russland:

Les også

Slik er det hemmelige livet til Putins vakre, steinrike døtre. 

Sur Kadyrov: — Min tid er forbi

Tsjetsjenias mektige mann og diktator Ramzan Kadyrov styrker den russiske republikken med jernhånd, og enorme subsidier og pengestøtte fra Kreml.

I et uvanlig intervju med den russiske TV-kanalen NTV lørdag sa Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov at Putin må finne en ny leder.— Min tid er forbi, sa Kadyrov, som personlig styrer en hær på 20.000 mann.

— Alle mennesker har en grense. Dette er grensen for Kadyrov, sa Tsjetsjenias mektige og fryktede leder. Han antydet at han i stedet kunne tenke seg å passe familien og vie tiden til islamstudier.

De fleste tolker dette som et spill for galleriet: Kadyrov er sur.

Det kan gå veldig galt når en diktator får sin egen Instagram-konto:

Les også

Han gikk amok på Instagram. Til slutt ble det for mye selv for Putin

Her skjermbilde av videoen til Tsjetsjenias diktator Ramzan Kadyrov, hvor lederen for det russiske opposisjonspartiet PARNAS er midt i skuddsiktet.

Uttalelsene tas tolkes som om Tsjetsjenias leder ønsker at Putin skal gi ham full støtte, og at Russlands president personlig skal be ham om å fortsette.Putin overrasket de fleste da han etter drapet på Nemtsov ga sikkerhetstjenesten FSB grønt lys til en stor etterforskning, som førte til at de tsjetsjenske drapsmennene ble pågrepet etter en ukes tid.

Han er en av Russlands farligste menn:

Les også

Nå kan ha gått over streken.

Putin vil jage flere spioner

Dagen før opposisjonen prøvde å mobilisere i Moskvas gater, møtte Russlands president Vladimir Putin ledelsen i den mektige russiske sikkerhetstjeneste FSB. Her varslet han økt innsats på spioner og «radikale krefter som vil ødelegge Russland»:

— Dere må stoppe alle forsøk rettet mot å splitte vår samfunn ved å bruke nasjonalisme, fremmedfrykt og radikalisme, sa Putin. Han hevdet at 400 spioner er arrestert eller avslørt det siste året.

— FSB må intensivere kampen mot korrupsjon og misbruk av offentlige fond, sa Putin.

Gikk du glipp av en av vinterferiens mest leste nyhetssaker?

Les også

Gateselgeren Anja (25) ble en av 12.000 drapsofre i Russland.

Et av de farligste og vanskeligste spørsmålene i disse dager:

Les også

 1. Er vi inne i en ny kald krig?

 2. Podkast Aftenposten Verden denne uken: Er vi inne i en ny kald krig?

 3. Her spaserer morderne inn på et av Moskvas dyreste hotell etter å ha skutt opposisjonsleder

 4. Diktatoren brukte Instagram til drapstrusler. Nå blir han sensurert.

 5. Putins døtre levde et hemmelig liv. Det samme gjorde kona. Men nå har Ljudmila skaffet seg en 21 år yngre mann.

 6. Anja ble ett av 12.000 drapsofre i Russland