16 drept i bombeeksplosjon i Tyrkia

16 mennesker ble drept og 154 skadd da to bomber eksploderte i gågate fullpakket med mennesker i Istanbul søndag kveld.

De to eksplosjonene blir omtalt som et terrorangrep. Disse kvinnene ble avbildet kort tid etter bombeeksplosjonene.

Er du i Istanbul, eller har tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

16 mennesker ble drept og 154 skadd da to bomber eksploderte i gågate fullpakket med mennesker i Istanbul søndag kveld, ifølge NTB. CNN melder søndag kveld at 100 mennesker skal være såret. — Det er helt sikkert at dette var et terrorangrep. 14 personer har mistet livet i dette avskyelige angrepet, sier Muammer Guler, guvernør i Istanbul.

Søppelbøtter

Han forteller at bombene var gjemt i søppelbøtter, og at det ikke var noe selvmordsangrep.

De to bombene gikk av kort tid etter hverandre i arbeiderstrøket Gungoren i Tyrkias største by søndag kveld.

TV-bilder fra Istanbul viser ambulanser som kjører bort hardt skadde folk til sykehus, etter eksplosjonene.

Fikk bekymrede sms-er

— Jeg merket ingenting til eksplosjonene, sier Karsten Meinich (25) fra Oslo. Han er halvt tyrkisk, og på ferie i Istanbul for å treffe familie.

- Jeg skjønte først hva som hadde skjedd her da det begynte å tikke inn meldinger fra familie her og venner i Norge, som lurte på om jeg hadde det bra, sier Meinich, som til daglig studerer film på Lillehammer.

Spent situasjon

- Man kan merke at det er en spent politisk situasjon i byen - men det er alltid litt spent her om sommeren. Selv er jeg aldri redd når jeg er her - man får et kjærlighetesforhold til denne byen, sier Meinich, og legger til:

— Det jeg merker aller mest til her i kveld, for å være ærlig, er at det er Metallica-konsert i nabolaget her. Det er mye metallfolk å se i gatene her nå, sier Meinich til Aftenposten.no.

To eksplosjoner

Først skal en mindre bombe ha detonert i en telefonboks. Etter dette løp folk ut i gaten, da den andre bomben gikk av, ifølge tv-kanalen.

Ofrene skal ha blitt drept av bombe nummer to som skal ha detonert omkring ti minutter etter den første.

— Vi har fått inn nær 30 svært hardt sårede, sier Abdullah Toker, direktør ved Gungoren Kolon Sykehus.

– Det faktum at det var mange mennesker i området, har gjort at et stort antall mennesker ble rammet, sier guvernør Guler, ifølge NTB.

Umiddelbart etter eksplosjonen meldte lokale TV-stasjoner at de trolig var forårsaket av en gasslekkasje. Men senere opplyste politiet at det dreide seg om to bomber.

Separatister

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepene.

En rekke grupper, deriblant kurdiske separatister, venstreekstremister og islamister har tidligere stått bak bombeangrep i Istanbul

Den tyrkiske tv-kanalen NTV melder at folk i etterretningstjenesten mener den kurdiske separatistorganisasjonen PKK står bak på grunn av måten angrepet ble utført på.

Aftenposten.no følger saken.

Ambulansepersonell tar med seg en såret mann. Over 70 personer skal være skadet etter bombeeksplosjonene.
En skadet kvinne og et barn tas med i en ambulanse i Istanbul etter angrepet søndag kveld.
TV-bilder viste hardt sårede mennesker som fikk behandling på stedet etter det som omtales som et terrorangrep.