Overgrepsofferets ærlige tale til gjerningsmannen ryster USA

Overgrepsofferets tale til gjerningsmannen i en rettssal i California er lest av millioner. Den gripende teksten har satt fyr på debatten om seksuelle overgrep på amerikanske universiteter.

Brock Turner (t.h) på vei til domsavsigelsen i Palo Alto tidligere denne måneden. Han ble dømt til seks måneders fengsel for seksuelle overgrep mot en full og bevisstløs student. Dommen vekker nå sterke reaksjoner i USA.

Selv visepresident Joe Biden har engasjert seg direkte i saken til den unge, anonyme kvinnen.

Han skriver i et åpent brev til offeret at mange har feilet i behandlingen av overgrepssaken, men at den unge kvinnens modige budskap til overgriperen i retten «kommer til å redde liv», skriver BuzzFeed.

Natt til 18. januar 2015, bak en søppelkonteiner på universitetsområdet på prestisjetunge Stanford i California, ble den unge kvinnen ifølge dommen mot medstudenten Brock Turner brutalt overfalt og seksuelt misbrukt.

Hun var sterkt beruset etter en studentfest, og ute av stand til å ta vare på seg selv eller forsvare seg.

Reddet av to svenske studenter

To svenske medstudenter som tilfeldigvis syklet forbi åstedet grep inn og overmannet den fysisk sterke Turner mens han forgrep seg på den bevisstløse kvinnen.

I et intervju med den svenske avisen Expressen forteller Carl-Fredrik Arndt og Peter Jonsson om sterke opplevelser på åstedet.

– Vi så at hun ikke rørte seg, men at han bevegde seg veldig mye. Vi stoppet fordi det så veldig rart ut, sier Carl-Fredrik til avisen.

Peter Jonsson klarte å fange den løpende overgriperen som forsøkte å stikke av, og sammen holdt de ham fast til politiet ankom.

  • Lytt til utenriksredaksjonens siste podkast: Frankrike trenger et vellykket EM. Du kan lytte til den i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Våknet på voldtektsmottak

Kvinnen våknet opp på et voldtektsmottak, halvnaken og bandasjert. Med størknet blod på håndbakene og albuen.

Hun kjente barnåler som stakk i nakken, men husket ikke noe fra kvelden før.

Politiet i Santa Clara har frigitt dette bildet av voldtektsmannen Brock Turner. Han blir nå søkbar med fullt bilde i en database for seksualforbrytere i USA resten av sitt liv.

I sin egen tale til overgriperen forteller hun hvordan hun forvirret ble ført fra rom til rom, før hun så ble bedt om å undertegne et skjema der det sto «Voldtektsoffer».

Først da begynte hun å ane konturene av hva som hadde skjedd.

Deretter gir hun i talen sin et innbitt og detaljert bilde over hvordan livet hennes er blitt forandret etter overgrepet, hvordan hun har slitt med både hjelpeløshet og frykt. Og hvordan hun selv og ikke minst andre kvinner opplever hvordan seksuelle overgrep blir behandlet i det amerikanske samfunnet.

– Du tok vekk min verdi, mitt privatliv

Hun angriper hvor lett universitetet tok på saken, og at hun i retten ble utsatt for et surrealistisk bombardement av spørsmål fra forsvarersiden, blant annet om sitt personlige liv og fortid, og om trivialiteter hun vanskelig ser har noe med overgrepet å gjøre.

«Du tok vekk min verdi, mitt privatliv, min energi, min tid, min intimitet, min selvtillit, min egen stemme, frem til i dag. Skaden er gjort, ingen kan endre den. Og nå har vi begge et valg. Vi kan la dette ødelegge oss, jeg kan forbli sint og skadd, og du kan forbli i fornektelse, eller vi kan konfrontere det, jeg aksepterer smerten, du aksepterer straffen, og vi går videre», sa den 23 år gamle kvinnen direkte henvendt til Brock Turner da rettssaken mot ham ble avsluttet i Palo Alto 2. juni.

La ut hele talen, gikk viralt på nettet

Hele den sterke talen på 7000 ord ble lagt ut av påtalemyndigheten i Santa Clara County, og har siden gått viralt på nyhetsnettsteder og i sosiale medier.

Teksten er så langt lest av minst 20 millioner mennesker verden over.

Kvinnen går gjerningsmannen kraftig i rette etter at han under avslutningen av rettssaken uttalte til dommeren at «han ville vise folk hvordan en kvelds drikking kan ødelegge et liv».

«Et liv, du glemte mitt. La meg omformulere for deg, jeg vil vise folk hvordan en kveld med drikking kan ødelegge to liv. Ditt og mitt. Du er årsaken, jeg er effekten. Du har dratt meg gjennom Helvete sammen med deg, og sendt meg tilbake til den kvelden igjen og igjen. Du slo ned begge våre tårn, jeg kollapset på samme tid som deg», sa hun.

Brevet, og straffen overgriperen fikk, har ført til nasjonal debatt i USA.

Ikke minst har håndteringen fra gjerningsmannen, hans familie og deres advokater møtt kritikk.

Faren: Fengsel en stiv pris å betale for 20 minutters handlinger

Jussprofessor Michele Dauber ved Stanford University tvitret tre dager etter domsavsigelsen innholdet i et personlig brev faren til Brock Turner hadde sendt til dommeren i saken.

Der skriver faren at «det er en stiv pris å betale for 20 minutters handling», hvis en ung mann som bare har levd litt over 20 år skal måtte gå i fengsel.

Reaksjonene var massiv fordømmelse fra andre Twitter-brukere av bagatelliseringen av seksuelle overgrep.

Også dommer Aaron Persky bemerket i sin dom mot Turner, bekymring for hvilken innvirkning en fengselsdom ville ha på den unge mannens liv.

Tiltalte: Samkvemmet var frivillig

Tiltaltes forsvarere understreket i retten gjentatte ganger at Turner var en ung atlet, et olympisk håp i svømming, og mer enn antydet at den unge kvinnen han var anklaget for å ha voldtatt faktisk ønsket hans oppmerksomhet.

Turner selv hevdet hardnakket at han ikke var en seksualforbryter, og at det seksuelle samkvemmet mellom de to var av frivillig art.

Gikk under to års minimumsstraff

Ifølge nettstedet Democracynow.org har lovverket i California en minstestraff på to års fengsel for de lovbruddene Turner ble dømt for, men dommer Persky valgte å gå lavere enn dette.

Turner fikk seks måneders fengsel i et fylkesfengsel i Santa Clara, og slapp dermed unna det som er vanlig straff for voldtektsforbrytere: Et lengre opphold i et deltstatsfengsel under mye strengere soningsforhold.

Aktors krav var fengsel i seks år.

Statsadvokat Jeff Rosen er skuffet over dommen og mener straffen overhodet ikke passer med forbrytelsen som er begått.

– Overgriperen tok aldri ansvar, viste aldri anger og fortalte ikke sannheten. Dommen gjenspeiler ikke den åpenbare alvorlighet i dette seksuelle overfallet, eller offerets pågående trauma. Voldtekter på universitetsområder er ikke forskjellige fra voldtekter andre steder. Voldtekt er voldtekt, og jeg vil straffe det som det, uttaler Rosen i en pressemelding.

Aksjon for å oppheve dommen og bytte ut dommeren

Jussprofessor Dauber har den siste uken ledet en kampanje for å oppheve dommen, slik at Brock kan idømmes en strengere straff.

Hun har fått følge av utallige sterke stemmer både på nyhetsnettsteder og i sosiale medier.

Dauber ber også om at dommer Aaron Persky blir avsatt fra sitt
embete på nettstedet RecallAaronPersky.com. Hun vil ha ham byttet ut med en dommer som «forstår seg bedre på vold mot kvinner»

Over 60.000 mennesker har nå undertegnet et opprop der de ber Stanford University komme med en offentlig unnskyldning til voldtektsofferet, skriver Democracynow.org.

  • Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger påFacebook ogTwitter

Anonym (20-årene) skriver:
Jeg fikk en telefon fra politiet. «Du er anmeldt for voldtekt.» Da begynte marerittet

Skuffet (16) skriver i Si ;D:

Målgruppen til Skam er unge mennesker. Det gjør handlingen i sesong to problematisk

Stor reportasje fra skolegården på Hartvig Nissen:

Ikke alle tenåringer er som karakterene i «Skam». Det er derfor serien er spennende

Kulturjournalist Cecilie Asker:

Ingenting dreper en tenåringstrend fortere enn når foreldrene forteller barna sine at det er kult.

Vår anmeldelse:

NRK treffer blink med ny serie fra skolegården

Skribent Elin Ørjasæter:

Tenåringsdramaet Skam er en seier for NRK