Verden

Trump-dommer vil bli grillet om lydighet mot presidenten

President Donald Trump presenterte 31. januar Neil Gorsuch som sin kandidat til å fylle det ledige setet i USAs høyesterett. Gorsuch må godkjennes av de 100 medlemmen i Senatet.

Neil Gorsuch, Donald Trumps kandidat til å bli ny høyesterettsdommer, kan vente seg skarpe spørsmål fra senatorer om han er lojal mot presidenten eller mot et uavhengig rettsvesen.

 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

Donald Trump har i dagevis kommet med syrlige kommentarer mot dommere og rettsvesen.

Bemerkningene har sendt grøss nedover ryggen på politiske motstandere som er opptatt av rettsvesenets uavhengighet.

 • Ankedomstol avslo på ny Trumps innreiseforbud i natt. I natt tvitret Trump igjen - om domstolene

Samtidig går hans egen kandidat til USAs høyesterett, Neil Gorsuch, fra kontor til kontor i Senatet for å overtale senatorene om å stemme for å godkjenne ham som ny høyesterettsdommer.

Etter et slikt møte ble det lekket at han hadde stemplet Trumps utsagn som «nedslående og demoraliserende».

Neil Gorsuch møtte onsdag demokratisk senator Richard Blumenthal, som etterpå lekket Gorsuchs uttalelser.

«Den såkalte dommeren»

Samtidig har Trump gjort seg bemerket med en serie Twitter-meldinger om dommere og rettsvesenet. Han kalte den føderale dommeren Jason Robart, som foreløpig stoppet Trumps innreiseforbud, for «den såkalte dommeren». Han stilte også spørsmål ved «hvor landet er på vei når en dommer kan stoppe et innreiseforbud». Hvis noe farlig skulle skje, måtte dommer og rettsvesenet klandres.

The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!What is our country coming to when a judge can halt a Homeland Security travel ban and anyone, even with bad intentions, can come into U.S.?Just cannot believe a judge would put our country in such peril. If something happens blame him and court system. People pouring in. Bad!

– Truer rettsvesenet uavhengighet

Mange har vært kritiske til at presidenten på denne måten angriper den statsmakten som blant annet skal kontrollere hans maktutøvelse. Professor i statsforfatningsrett ved Universitetet i Nord-Carolina, Michael Gerhardt, har jobbet med Senatets godkjennelse av to av dagens høyesterettsdommere.

– Demokratene vil bruke denne anledningen til å opplyse det amerikanske folk i hvordan, etter deres syn, denne nominasjonen og denne presidenten truer rettsvesenets uavhengighet, spår han i Scotusblog, et nettsted som følger USAs høyesterett tett.

– Den verste lakmustesten

Adam Shah har drevet dommerkampanjer for liberale lobbygrupper. Han hevder i en artikkel for American Constitution Society at når Trump blir så lett sint på en dommer som stopper en av hans ordrer, tyder det på at hans viktigste kriterium i dommerjakten har vært lojalitet.

– Dette er den verste lakmustesten en president kan ha, fremholder Shah.

Han mener komiteen som skal utspørre Gorsuch må pepre ham med spørsmål om han har gitt Trump noen garantier. Han råder også komiteen til å innhente edsvorne erklæringer fra alle involverte i utvelgelsesprosessen.

Neil Gorsuch møtte allerede forrige uke senator Lindsey Graham fra Sør-Carolina. Han er republikaner, men har ofte vært kritisk til Trump.

Intervjuet av Trump i New York

Opprinnelig hadde Trump 21 kandidater til dommerjobben. Av disse intervjuet han personlig fire. Gorsuch ble intervjuet én gang. Det skjedde i Trump Tower i New York. Gorsuch ble ifølge The Politico sneket inn en bakdør. I tillegg til Trump og Gorsuch var bare Don McGahn, som nå er juridisk rådgiver i Det hvite hus, til stede under intervjuene. Da Trump lanserte Gorsuch ble det forholdsvis godt tatt imot og han fikk mye ros for å være en fremragende jurist, også av demokratiske politikere.

Uttalelsene bekreftet

Det er den demokratiske senatoren Richard Blumenthal fra Connecticut som nå har lekket Gorsuchs kommentarer.

Trump stilte torsdag spørsmål ved om Gorsuchs bemerkninger var korrekt referert, men lederen for teamet som jobber for å få Gorsuch godkjent har bekreftet at han hadde sagt «nedslående og demoraliserende». Trumps talsmenn sier Gorsuchs utsagn ikke var rettet spesifikt mot Trump, men generelt mot angrep på dommere og rettsvesen.

Neil Gorsuch møtte forrige uke den republikanske senator Ted Cruz fra Texas. Cruz holdt lenge ut i nominasjonskampen mot Trump.

Demokratisk bitterhet

Denne type kritikk av presidenten i interne møter er likevel neppe nok til at demokrater slutter opp om Gorsuch. Det er fortsatt mye bitterhet etter at republikanerne i nesten et år blokkerte Barack Obamas kandidat til det samme dommervervet.

Ber om offentlig fordømmelse

Blumenthal sa ifølge AP at han rådet dommer Gorsuch til offentlig å fordømme Trumps angrep på rettsvesenet for å bevise at han ikke er en nikkedukke.

– Det må være en klar fordømmelse, og den type offentlig avstandtagen er viktig for å bekrefte hans uavhengighet, sier Blumenthal.

Avsatte justisminister

Trump har vært i klinsj med rettsvesenet flere ganger. I saken om innreiseforbudet reagerte mange da han avsatte fungerende justisminister Sally Yates. Hun hadde bedt Justisdepartementets ansatte om ikke å forsvare innreiseforbudet. Hun mente forbudet var ulovlig. Denne oppfatningen deler ikke Justisdepartementet nå.

Angrep dommer i fjor

I fjor sommer, i forbindelse med et søksmål mot Trump University, hadde en dommer med mexicansk bakgrunn avgitt en kjennelse i disfavør av Trump.

Trump hevdet at Gonzalo Curiel «åpenbart er inhabil» på grunn av sitt «mexicanske opphav». Curiel er født i delstaten Indiana av mexicanske innvandrere.

– Jeg bygger en mur. Det er en innebygget habilitetskonflikt, sa Trump blant annet til The Wall Street Journal.

På Twitter hevdet Trump dessuten at dommeren hatet ham.

I have a judge in the Trump University civil case, Gonzalo Curiel (San Diego), who is very unfair. An Obama pick. Totally biased-hates Trump

Les mer om

 1. USA
 2. Grunnloven
 3. Donald Trump
 4. Rettsstaten