Verden

Reisende ankommer USA uten problemer

Dagen etter at Trumps ordre om innreiseforbud ble satt til side, ser det ut til at reisende ved flyplassen JFK i New York kommer inn i USA uten problemer.

Fuad Sharef tar farvel med slektninger. Han har forsøkt å reise fra Erbil i Nord-Irak til Nashville i en uke og lørdag kom han seg avgårde på ferden mot sitt nye hjem i Tennessee.
  • NTB

Advokat Alan Kaplan snakker på vegne av et knippe advokater som overvåker ankomstene til New York lørdag kveld. Han sier ingen av dem som er dekket av innreiseforbudet, ser ut til å ha blitt holdt igjen ved ankomst. Kaplan sier det er en merkbar forbedring fra den nervøse stemningen som rådet tidligere, mens reisende ble avvist og sendt tilbake.

Varsel om anke

For en drøy uke siden innførte president Donald Trump et midlertidig innreise forbud for flyktninger og for borgere fra syv land med muslimsk majoritetsbefolkning: Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria. Fredag utstedte en føderal dommer i Seattle en landsomfattende midlertidig forføyning som satte presidentordren til side. Lørdag leverte justisdepartementet inn et formelt varsel om at kjennelsen fra Seattle vil bli anket.

– Ber om et privilegium

I justisdepartementets anke heter det at det er et grunnleggende prinsipp at «en fremmed som ber om å få innreise til USA, ber om et privilegium».

Utlendinger har ingen konstitusjonelle rettigheter med hensyn til en slik anmodning, fremholder regjeringens advokater i anken.

Justisdepartementet ber samtidig om at kjennelsen fra Seattle settes til side mens ankeprosessen pågår. Innreiseforbudet er nødvendig for «å sikre at de som er godkjent for innreise, ikke har til hensikt å skade amerikanere, samt at de ikke har noen bånd til terrorisme».

Ikke permanent opphevet

Advokatene som har jobbet frivillig for å hjelpe passasjerer som har hatt problemer ved ankomst til New York kunne trekke et lettelsens sukk da forføyningen ble kjent, men understreker at presidentordren ikke er permanent opphevet. De oppfordrer folk fra de aktuelle landene som har gyldig visum, til å komme seg til USA så raskt som mulig.

President Trump er overbevist om at han vil vinne frem i domstolene.

  • «Om jeg fortsatt støtter Donald Trump? Hell yeah! Jeg hadde fulgt ham utfor et stup!»
  • Hvilke deler av Trumps direktiv ble stoppet og ikke? Her sier Bush-dommeren fem ord som ryster Det hvite hus

– Farlige kan komme inn i landet

– Vi kommer til å vinne. For landets sikkerhets skyld kommer vi til å vinne, sier han. På Twitter har han langet ut mot «den såkalte dommeren» som kom med den midlertidige forføyningen. Han mener kjennelsen gjør at «mange veldig ille og farlige personer kan strømme inn i landet».

Han spør hvor landet er på vei når en dommer kan stanse et innreiseforbud «slik at hvem som helst, selv med onde hensikter, kan komme til USA».
Trump undrer seg også over hvorfor ikke advokater bruker en dommeravgjørelse fra Boston i stedet for den «latterlige avgjørelsen» fra Seattle.

Les mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Irak
  4. Innvandring