Skah varsler nye avsløringer

Den tidligere idrettsstjernen Khalid Skah varsler at han torsdag kveld vil legge frem bevis for at norske myndigheter har løyet på flere punkter.

Den tidligere idrettsstjernen Khalid Skah varsler nye avsløringer torsdag kveld. Her fra en tidligere pressekonferanse. FOTO: AFP

Les også:

Khalid Skah holder pressekonferanse om saken i hovedstaden Rabat i kveld. Aftenposten.no er tilstede og følger saken.

I forkant av pressekonferansen hevdet Khalid Skah at han ville legge frem bevis for at norske myndigheter var involvert i å smugle hans to barn ut av Marokko.

Han hevder at eks-kona Anne Cecilie Hopstock og de to soldatene som smuglet ut barna fra Marokko fikk hjelp av norske myndigheter.

— De har vært i Marokko omtrent tyve ganger og alltid bodd på ambassaden for å unngå at marokkansk politi sporet dem opp, sier Skah til Aftenposten.no.

Skah ønsker ikke å kommentere hva disse bevisene består i før den bebudede pressekonferansen, der norsk, marokkansk og internasjonal presse er invitert.

— Vi ønsker ikke å kommentere disse påstandene. UD foretar nå en gjennomgang av saken, sier underdirektør Ragnhild Imerslund til Aftenposten.no.

De bodde på ambassaden for å unngå at marokkansk politi sporet dem opp.
Khalid Skah til Aftenposten.no, 3. februar.

Oppmerksomhet

Khalid Skah hevder eks-kona Anne Cecilie Hopstock og hennes to medhjelpere oppholdt seg på ambassaden før barna ble smuglet ut. (FOTO: NILS BJÅLAND/VG )

I forrige uke avsørte VG at norske soldater var involvert i å smugle Khalid Skah og eks-kona Anne Cecilie Hopstocks to barn ut av Marokko og til moren i Norge. Saken har denne uken fått stor oppmerksomhet i marokkansk presse, etter at norske myndigheter kommenterte de nye opplysningene.Flere aviser skriver at utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo «innrømmet» av at Norge var involvert.

Overfor Aftenposten.no har Utenriksdepartementet avvist at Støres uttalelser på noen måte kan tolkes som en innrømmelse av at Norge var involvert.

Smuglet ut

Det var 19. juli i fjor at to norske offiserer tilknyttet marinejegerkommandoen deltok i en aksjon for å smugle barna til Khalid Skah ut av Marokko. Hans ekskone Anne Cecilie Hopstock betalte for operasjonen, som ble ledet av en tidligere norsk politimann.

Hverken forsvarsminister Grete Faremo eller utenriksminister Jonas Gahr Støre mener norske myndigheter var innblandet, selv om en norsk diplomat ved ambassaden i Marokko kjørte de to barna til et hemmelig møtested der de ble overlatt til offiserene.

En ambassadeansatt kjørte de to barna på fluktens første etappe og to offiserer ved marinejegerkommandoen seilte båten de kom seg fra Marokko til Spania i.

Godkjente

På pressekonferansen sa Støre at UD godkjente at den norske ambassaden skulle åpne dørene sine og slippe barna inn, og deretter slippe dem ut igjen.