Verden

Gambia-saken: - Grove overgrep mot seks gutter

Gambisk politi mener 45-åringen har utsatt samtlige av de seks guttene som var hos ham da han ble arrestert søndag for grove overgrep.

Denne 45-åringen ble mandag pågrepet på vestkysten av Gambia. Mannen er mistenkt for alvorlige overgrep mot seks gutter i Gambia, i tillegg til en siktelse for overgrep mot en gutt i Oslo. Foto: GRTS / SVEND OLE KVILESJØ

  • Fred C. Gjestad
  • Gambia

Les også:

Den norsk-svenske konsulen Robert Hardmark har i dag hatt et møte med nordmannen, som sitter fengslet i politiets hovedkvarter i den gambiske hovedstaden Banjul.

Mannen vet, ifølge Hardmark, fortsatt ikke selv hva han er mistenkt for. Overfor konsulen gir han uttrykk for at han blir behandlet greit.

Skal ha beviser for alvorlige overgrep

Politiet i Gambia ønsker, hverken overfor Aftenposten.no eller konsulen, å si noe om innholdet i hva mannen er mistenkt for eller hva det beslaglagte materialet inneholder. Gambisk politi holder denne informasjonen tilbake av hensyn til etterforskningen.

Etter det Aftenposten.no erfarer skal politiet i Gambia sitte på beviser for alvorlige overgrep mot seks mindreårige gutter. En viktig del av bevismaterialet skal være funn i huset hvor 45-åringen oppholdt seg da han ble pågrepet.

Det er ventet at nordmannen blir sittende varetektsfengslet frem til rettssaken kommer opp, noe som skjer tidligst om to uker.

Den norske 45-åringen ble pågrepet søndag etter at oslopolitiet tipset Interpol om mannen. I tillegg til at mannen to ganger tidligere er dømt for overgrep mot barn i Norge, er han siktet av norsk politi for overgrep mot en gutt i Oslo-området.

Bodde med seks gutter

45-åringen skal være godt kjent i nabolaget i landsbyen på vestkysten av Gambia. Mannen pleide å ha med seg noen av guttene når han var på markedet i byen. Guttene er i alderen tre til ti år gamle.

Det lokale politiet og Interpol har sperret av boligen og området rundt der mannen bodde, og har nektet Aftenposten å ta bilder av boligen.

Økt straff

De siste årene har gambiske myndigheter intensivert kampen mot sexindustrien. Strafferammen har i den forbindelse også økt kraftig for sexovergrep begått av turister, og arrestasjonen av nordmannen har fått stor oppmerksomhet i landet.

Landets lover ble blant annet skjerpet etter at en norsk lærer i 2004 ble siktet for Mannen ble arrestert i Norge og dømt i tingretten, men ble frikjent i lagmannsretten. Strafferammen for seksuelt overgrep mot barn i Gambia begått av en turist er 14 års fengsel. Produksjon av barnepornografi kan straffes med inntil fem års fengsel.

Etter det Aftenposten.no erfarer kan strafferammen utvides ytterligere i spesielt grove saker som omhandler flere barn.

Advokat Sigurd Klomsæt har vært mannens forsvarer i overgrepssakene som har gått for retten i Norge i 2003 og 2005. Klomsæt forteller at han nå planlegger å reise til Gambia for å bistå sin klient.

— Jeg har kontaktet Morten Furuholmen for å høre hvordan de har gått frem i Kongo-saken, sier Klomsæt.

Advokaten vil nå be om å bli oppnevnt forsvarer for mannen.

Les også

  1. Høyre og Frp svært kritiske til politiets prioriteringer

  2. Nordmann pågrepet for pedofili i Gambia

  3. Anmeldt for overgrep to måneder før han forlot Norge