Fikk livsvarig for sniking i bomring

Shi Jianfeng stjal militære nummerskilter som han skrudde på sine egne lastebiler for å slippe å betale bompenger. Det gjør han neppe igjen, for den kinesiske bonden ble dømt til livsvarig fengsel for sniking i bomring.

Kineserne får seg stadig flere biler, bilkøene vokser og myndighetene har begynt å bygge bomringer for å få kontroll over trafikken. Men ikke alle viser like stor respekt for disse bomringene ¿ i Henan-provinsen i de midtre delene av Kina er en bonde dømt til livsvarig fengsel for langvarig sniking. Shi Jianfeng stjal militære nummerskilter som han skrudde på sine egne lastebiler for å slippe å betale.

I tillegg til livstidsstraffen er Shi ilagt bøter på 3,7 millioner yuan, eller 3,3 millioner kroner, meldte BBC fredag. Den strenge dommen har skapt så sterke reaksjoner i Kina at domstolen i Pingdingshan i Henan-provinsen har bestemt seg for å behandle saken på nytt.

I løpet av ni måneder skal Shis to lastebiler ha passert bomstasjoner nesten 2.400 ganger uten å betale. Dessuten skal bilene ha hatt langt større og tyngre last enn tillatt, het det på den britiske rikskringkastingens hjemmesider.

Dette er alvorlig nok, men ikke så grovt at Shi bør tilbringe resten av livet bak murene, mener mange kinesere.

– Vanlige folk får livstid, mens maktmennesker som underslår milliarder slipper med noen få år, skriver en anonym kommentator på internett.

Etter den harde kritikken fant den såkalte Folkedomstolen i Pingdingshan det klokest å gi ordre om ny behandling av saken. Dels er domstolen nå i tvil om straffeutmålingen var riktig, og dels er det blitt klart at Shi kan ha hatt medskyldige, blir det opplyst.