Verden

Chicago offentliggjorde video av politidrap på 13-åring

En video fra kroppskameraet til en politimann i Chicago viser hvordan en 13 år gammel gutt ble skutt av politiet etter at han hadde sluppet et våpen.

Et stillbilde fra kameraet politimannen hadde på kroppen da han forsøkte å stanse den nå drepte 13-åringen Adam Toledo natt til 29. mars.
  • NTB
  • Thomas Spence
    Journalist

Videoen fra en politiaksjon i Chicago 29. mars viser hvordan 13 år gamle Adam Toledo slapp et våpen han hadde da politiet stanset ham klokken 03.00 på natten til 29. mars. Mens han var i ferd med å heve hendene over hodet, ble 13-åringen skutt med ett dødelig skudd i brystet.

Et stillbilde fra videoen viser at Toledo ikke hadde noe i hendene da han begynte å heve dem. Et skytevåpen ble funnet på bakken i nærheten etterpå.

– Vi bor i by som er traumatisert av en lang historie med politivold. Mens vi ennå ikke har tilstrekkelig informasjon til å være både dommer og jury over denne spesielle saken, er det forståelig at mange kjenner både fortvilelse og smerte over at tilliten mellom samfunnet og politiet fremdeles er langt fra reetablert, uttalte ordfører Lori Lightfoot i Chicago torsdag.

Demonstranter tok raskt til gatene etter at videoen ble offentliggjort.

Ordfører: Vi sviktet ham

Stemmen hennes sprakk under pressekonferansen før billedmaterialet ble offentliggjort.

Hun beskrev videoen som «veldig smertefull å se» og sa at «vi sviktet Adam», ifølge The Guardian. Samtidig ba hun befolkningen om å holde seg i ro.

Videoen fra kroppskameraet som politimannen Eric E. Stillman (34) bar den aktuelle natten ble torsdag offentliggjort og har vakt betydelig oppsikt og utløst kraftige reaksjoner. Chicago har en lang historie med politivold- og rasisme og tilliten til politiet er lav, særlig blant svarte og latinamerikanere.

Offentliggjøringen skjer samtidig som rettssaken mot politimannen Derek Chauvin etter drapet på George Floyd i Minneapolis pågår, og drapet på Daunte Wright i midten av mars i samme by.

Mange uttrykker medfølelse med Adam Toledo.

Melding om bråk

Bakgrunnen for drapet var at politiet denaktuelle natten rykket ut på en melding om skyting og bråk. Politimannen oppdager 13-åringen og en eldre mann. Tjenestemannen løper etter dem mens han ber guttene om å stanse.

Videoen viser politibetjenten som jager gutten ned en mørk gate. «Stopp nå» roper betjenten og kommanderer Toledo til å slippe våpenet.

«Hendene. Vis meg hendene. Slipp den. Slipp den», fortsetter han.

I det gutten snur seg og løfter hendene, smeller ett skudd og gutten faller om død, ifølge The New York Times.

Avisen har studert videoen i detalj, og skriver at tragedien utspiller seg i løpet av noen få sekunder. I det Stillman avfyrer skuddet, hever Adam hendene og ser ut til å være tomhendt.

I sekundet forut ses Adam holde en gjenstand som kan være et våpen bak ryggen, og som han slipper bak et gjerde like før han hever hendene.

Toledo-familiens advokat Adeena Weiss Ortiz sier at gutten ikke holdt et våpen da han ble skutt. Men hun sier at de ikke kan si med «100 prosent sikkerhet» om han holdt et våpen eller ikke like før, ifølge Chicago Tribune.

Selv om Stillman tilkaller ambulanse og utfører hjerte- og lungeredning på gutten, så står ikke livet til å redde. Adam bodde i latinobydelen «Little Village». Han er en av de yngste som er drept av politiet i Illinois på mange år, ifølge New York Times.

En advokat som representerer Stillman sier at selv om skyting endte tragisk, var den rettmessig ut fra trusselen.

– Politibetjenten måtte ta en avgjørelse i løpet av et øyeblikk, sier advokat Timothy Grace.

Stillman er satt til administrative oppgaver de neste 30 dagene.

Les også

  1. Slik kunne det skje at nok en svart person ble skutt av politiet – til tross for klare våpenregler

  2. 50.000 dokumenter, 400 vitner og film fra alle vinkler: Rettssaken etter George Floyds død fengsler USA

Les mer om

  1. Politivold
  2. George Floyd
  3. Chicago