Verden

Armenia og Aserbajdsjan vil møtes i Russland

Både Armenia og Aserbajdsjan har takket ja til å møtes til forhandlinger i Moskva. Det opplyser russiske myndigheter.

Utenriksministrene i Armenia og Aserbajdsjan skal møtes fredag for å diskutere den militære konflikten i Nagorno-Karabakh. Disse bygningene i den regionale hovedstaden Stepanakert har fått store skader fra aserbajdsjansk artilleri.
  • NTB

– Både Jerevan og Baku har bekreftet sin deltakelse i konsultasjonene. Forberedelsene er i gang, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova fredag formiddag.

Zakharova sier de venter at utenriksministrene fra de to landene møtes senere samme dag.

Beskjeden kommer dagen etter at Russlands president Vladimir Putin ba om stans i kampene i Nagorno-Karabakh. Samtidig inviterte han til samtaler i den russiske hovedstaden.

Putin ba også om stans i kampene i Nagorno-Karabakh på humanitært grunnlag, slik at døde og krigsfanger kunne utveksles.

Russland har et godt forhold til begge de tidligere Sovjet-republikkene i Kaukasus, men samarbeider tettest med Armenia.

De siste ukene har den lange konflikten om Nagorno-Karabakh blusset opp igjen. Området er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan. I praksis har det vært en selvstyrt republikk siden en krig i kjølvannet av Sovjetunionens kollaps tidlig på 1990-tallet. Befolkningen er overveiende armensk, og Nagorno-Karabakh får omfattende støtte fra Armenia.

Kampene de siste ukene er de mest omfattende siden krigen som endte i en våpenhvile i 1994. Den underliggende konflikten ble den gang ikke løst. Det har vært trefninger en rekke ganger de siste tiårene.

Nesten halve befolkningen i Nagorno-Karabakh er blitt drevet på flukt etter at kampene i enklaven blusset opp igjen. Det sa en talsmann for separatistene tidligere denne uken.

Les også

  1. Halve Nagorno-Karabakhs befolkning skal være drevet på flukt

  2. Den blodige konflikten mellom de to landene raser. Midt i skuddlinjen ligger et norsk oljeeventyr.

Les mer om

  1. Armenia
  2. Aserbajdsjan
  3. Vladimir Putin