Verden

Mubarak har forlatt Kairo

<div style="text-align:center;width:800px;height:410px;background-color:#000000;padding-top:20px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://www.aftenposten.no/mm/video/V3/videoplayer.swf", { width:"640px", height:"390px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#000000"}, flashvars: {setConfigFile:"http://www.aftenposten.no/mm/video/V3/config-nyhet-800-live.txt", setStatsId:"LiveSending", setVideoDirectory:"rtmp://fl0.c44044.cdn.qbrick.com/44044", setVideoFile:"scanpix", setDoAutoStart:"false", setAllowEmbed:"false", setTitlesHeadline:"Se direkte fra frigjøringsplassen i Kairo", setTitlesImgPath:"http://media.aftenposten.no/archive/01430/EGYPT__Video_16-9-_1430982x.jpg", setPolicyFile:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml", setDoLoadXml:"false"}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"LivePlayer"}); </script></div><br></br> Egypts president Hosni Mubarak har dratt fra Kairo til Sharm el-Sheikh, ifølge en talsperson i det egyptiske regjeringspartiet. Se direktesending over fra demonstrasjonene på Tharir-plassen.

 • Lars Inge Staveland

SISTE: BBC melder at presidentskapet i Egypt kommer med en viktig uttalelse om kort tid. Det er ikke klart om uttalelsen vil komme fra president Hosni Mubarak.

Les også:

Egypts president Hosni Mubarak har dratt fra Kairo til Sharm el-Sheikh, ifølge talsperson Mohammed Abdellah i Det nasjonaldemokratiske partiet NDP. Meldingene blir også bekreftet av en vestlig diplomat, melder BBC.

TV-kanalen Al Arabiya har også tidligere meldt at Mubarak fredag ankom den egyptiske feriebyen ved Rødehavet, men meldingen er ikke bekreftet.

BBCs journalist Magdi Abdelhadi sier det er uklart hvilken effekt det vil ha på demonstrasjonene om Mubarak har forlatt byen.

— Dersom president Mubarak har dratt til Sharm el Sheikh i dag, er det trolig et forsøk på å berolige situasjonen i Kairo. Men jeg tror ikke han tilfredsstiller demonstrantene. Folket i gatene ønsker at han forlater landet, eller fratrer formelt, skriver Abdelhadi i en tvittermelding.

Professor Maged Boutros, et høytstående medlem av Mubaraks NDP-parti, sier til BBC at Mubarak nå bare er en symbolsk leder for landet, og at all makt ligger hos vise-president Omar Suleiman.

Sprikende meldinger

Meldingen fra BBC kommer etter flere spekulasjoner på hvor Mubarak er.

Presidentpalasset er bevoktet av flere rader med stridsvogner og piggtråd, og tusenvis av demonstranter står utenfor. Men det har lenge vært spekulert i om Mubarak forlot palasset tidligere på dagen.

Ved lunsjtider fredag kom det meldinger på den arabiske TV-kanalen Al arabiya om at Mubarak hadde forlatt landet. Dette ble senere endret til at Mubarak hadde forlatt Kairo.

- Lovet å bli i Egypt til sin død

Et par timer senere meldte både Al Arabiya og israelske Channel 10 at Mubarak befinner seg i familiens villa i feriebyen Sharm el-Sheikh.

Det er helt uklart om Mubarak-familien kommer til å bli værende på feriestedet ved Rødehavet, eller om det kan være et midlertidig stoppested.

I sin tale i går sa Mubarak at han kom til å bli i Egypt frem til sin død.

REUTERS

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Demokratene har lovet å støtte hverandre. Men natt til torsdag ble særlig én angrepet hardt.

 2. VERDEN

  Nederlag for Argentinas president i primærvalget

 3. VERDEN

  Zimbabwes president ut mot vestlige sanksjoner

 4. VERDEN

  USAs forsvarssjef benekter uttrekking fra Irak etter brev-tabbe

 5. VERDEN

  Alarmen er gått i britisk økonomi. Nå drar de med seg resten av Europa i dragsuget.

 6. VERDEN

  Etterforskere: Raketten som traff MH17-flyet, kom fra det russiske militæret