Kravet er det samme: Gå av!

KAIRO (Aftenposten.no): Klar melding fra Egypts folk: Demonstrantene har bred støtte og makthavernes foreløpige innrømmelser er for ubetydelige.

Venninnene Sara Korashy (t.v.), Sarah (i midten) og Maggie Balbaa (t.h.) gjør en innsats som søppelplukkere mens mengden av mennesker strømmer inn på Tahrir-plassen for å demonstrere.
  • Jørgen Lohne

Les også:

  • Leder:
    Folkeviljen ble tydelig markert da flere hundre tusen mennesker tirsdag kveld tok seg til Tahrir-plassen i Kairo for å delta i en av de største demonstrasjonene siden urolighetene startet 25. januar.

— Noen har holdt seg borte noen dager fordi det har vært litt uenighet om strategi mellom gruppene. Enkelte har ment at det burde være slutt med demonstrasjonene på grunn av samtalene med myndighetene, men nå går alle inn for å fortsette, sier universitetslærer Maggie Balbaa ved Kairos franske universitet.

Sammen sin kollega Sara Korashy og ingeniøren Sarah, som bare vil oppgi fornavn, gjør hun frivillig innsats med å plukke søppel inne på plassen. Det var tidlig i går kveld ingen avsluttet oppgave siden mengder av folk strømmet til plassen etter endt arbeidstid.

For lite

Det er helt tydelig at Mubarak-regimets samtaler med opposisjonen, samt utspill som 15 prosent lønnsøkning for offentlig ansatte og løslatelse av noen kjente opposisjonelle, på noen måte er nok for å temme protestviljen. BBC anslo tidlig i går at dette kunne bli den aller største demonstrasjonen siden protestene startet 25. januar og nå går inn i sin tredje uke.

Kjempemarkeringen kommer samtidig som et normalt liv igjen er i ferd med å vende tilbake til Kairos gater, med åpne banker og stadig mer varer å få i butikker som har vært stengt.

Utenlandske journalister som dekker det opposisjonen konsekvent kaller revolusjonen, ble fra mandag av plutselig avkrevd spesiell tillatelse fra de egyptiske myndigheter for å kunne arbeide. Det har vist seg noe tidkrevende å få det nødvendige kortet som skal vises ved politiets eller de militæres sperringer. Dette blir oppfattet som nok et forsøk fra regimets side på å vanskeliggjøre rapporteringen om protestene. Men mange reportere klarer uansett å få adgang til Tahrir-plassen og andre viktige steder.

Maktskifte

Visepresident Omar Suleiman, som har samtalt med opposisjonen og kunngjort at to ulike komiteer nå skal komme med forslag til reform, uttalte i går at Mubarak støtter denne prosessen. Presidenten skal ifølge Suleiman ha understreket viktigheten av å bevege seg frem til en definert plan for når og hvordan et fredelig maktskifte skal kunne skje. Hosni Mubaraks utgangspunkt er at han vil beholde makten til september, da hans mandatperiode går ut. Men demonstrantene påpeker at valgene som har holdt lederen ved makten i 30 år, på ingen måte har vært frie og rettferdige, og de vil ikke vente til høsten.

— Denne demonstrasjonen viser at det fortsatt er full enighet om hovedmålet: Mubarak må gå av, fastslo universitetslærer, søppelplukker og demonstrant Maggie Balbaa overfor Aftenposten i går, mens Frigjøringsplassen (Tahrir) nok en gang raskt ble fylt opp av egyptere som ropte sinte slagord mot sin statssjef.