- Her inne skal vi dø hvis det kreves

KAIRO/OSLO (Aftenposten.no): Fem personer skal være drept etter at Mubarak-tilhengere i natt åpnet ild mot regimekritiske demonstranter i Kairo.

I EGYPT

Jørgen Lohne

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det tilhengere av president Hosni Mubarak som startet å skyte mot regimekritiske folk som demonstrerer på Tahrir-plassen i Kairo.

Regjeringssoldater skal ha skutt i luften for å jage Mubarak-tilhengerne unna.

Egypts helseminister Samih Farad opplyser på statlig fjernsyn torsdag morgen at fem personer er drept i sammenstøtene i natt og i morgentimene, mens 836 er skadet.

Skudd på frigjøringsplassen

De fredelige demonstrasjonene som har pågått i en drøy uke utviklet seg i går til voldsomme gatekamper da Mubarak-tilhengere bevæpnet med steiner, stokker og brannbomber i går rykket inn på Tahrir-torget. I morgentimene torsdag hørtes skudd på Tahrir-plassen, ifølge nyhetsbyrået AP, og det er fremdeles tanks på stedet.

Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne har litt etter klokken 07 norsk tid tatt seg inn til frigjøringsplassen, som bærer preg av slaget som sto i natt. Søppel flyter på området, steiner som trolig har vært brukt som kastevåpen ligger utover.

Frigjøringsplassen er torsdag morgen helt under opprørerne kontroll etter en natt med blodige sammenstøt med president Husni Mubaraks tilhengere. Steinkasting og andre provokasjoner fra sidegatene fortsetter.

Men den opphissede stemningen som rådet i går og i natt har torsdag morgen roet seg.

På plassen er det mange menn som har bandasjer på hode og i ansikt. Noen halter, eller er på andre måter preget av at de har blitt skadet.

— Alle demonstrantene jeg møter sier det samme: De forsøkte å ta plassen, men vi seiret, forteller Lohne.

Demonstrantene trosser portforbudet og nekter å forlate Tahrir-plassen i sentrum av Kairo. FOTO: SCANPIX/REUTERS

— Vil dø hvis det kreves

Arkitekt Mohammed Abdul er blant de som fortsatt holder stand inne på frigjøringsplassen. Han er 30 år gammel, like gammel som regimet han nå vil gjøre alt i sin makt for å få kastet.

- Vi var her i natt, og vi blir her så lenge det er nødvendig. Her inne skal vi dø hvis det kreves, sier Abdul, mens han halter eller å ha fått en stein i låret under nattens sammenstøt.

- Tror du det kan komme til det?

  • Det er slett ikke umulig. Men det er verdt det. Dette gjelder landets fremtid, sier arkitekten.

- Noen av demonstrantene på den andre siden sier at det bør kunne være mulig å la Mubarak sitte ut perioden og la ham gå i fredelige former. Hva synes du om det?

- Nei, ikke en eneste natt til vil vi ha ham, svarer Abdul kontant.

  • Mener du at vi skal tro på en mann som har løyet for oss i 30 år, og gi ham mer tid enn det han allerede har hatt, spør han.
Ikke en eneste natt til vil vi ha Mubarak.
Mohammed Abdul, regimekritisk demonstrant på Tahrir-plassen

Steiner og molotovcoctailer

Også den regimekritiske demonstranten Mohammed Samy har vært inne på Tahrir-plassen i natt, og er nå på vei ut.

- Det har vært helt crazy der inne i natt. Det har blitt kastet stein fra museet ved plassen, og molotovcoctailer i begge retninger, sier ingeniøren.

Han påstår at Mubarak-tilhengerne ikke har greid å trenge helt inn på plassen.

  • Men for oss bragte natten seier. Vi greide å forsvare Tahrir-torget, vi har fortsatt full kontroll over frigjøringsplassen, hevder han.
- Vi blir på plassen til diktatoren går av, og vi er rede til å dø, sier arkitekten Mohammed Adel. FOTO: JØRGEN LOHNE

Flere hundre skadet

Onsdag mistet tre mennesker livet under sammenstøtene i Kairo.

Egyptiske myndigheter avviser torsdag at de var innblandet i mobiliseringen av Mubarak-tilhengere mot regimekritikerne i hovedstaden.

— Å anklage regjeringen for å mobilisere dette er ren diktning. Det ville gjøre målet vårt om å gjeninnføre ro og orden til skamme, sier talsperson Magdy Rady for regjeringen, ifølge NTB.

USAs utenriksminister Hillary Clinton ringte i morgentimene torsdag til Egypts nyutnevtne president Omar Suleiman. Clinton gjorde det klart at USA fordømmer den hun kaller sjokkerende vold i Kairo, og krevde at de skyldige blir stilt til ansvar.

Det hvite hus har så langt ikke støttet demonstrantenes krav om at Hosni Mubarak må gå av straks, men understreker at presidenten må vise handlekraft og gjennomføre reformer.

Tahrir-plassen er torsdag morgen helt under opprørerne kontroll etter en natt med blodige sammenstøt med president Husni Mubaraks tilhengere. Steinkasting og andre provokasjoner fra sidegatene fortsetter. FOTO: JØRGEN LOHNE
Den muslimske geistlige sjeikh Hisham Kabil garanterer at muslimene som deltar i opprøret ønsker seg en demokratisk, sekulær regjering. Hussein Shaker (t.v.) håper for sin del at det i Egypt i fremtide blir et styre der religionen spiller en stor rolle. Tahrir-plassen er torsdag morgen helt under opprørerne kontroll etter en natt med blodige sammenstøt med president Husni Mubaraks tilhengere.
En åpenbart livredd angivelig Mubarak-tilhengere er pågrepet av mengden og satt i arrest ved porten ned til Metro-stasjonen på Tahrir-plassen.
En skadet mann får behandling på Tahrir-plassen.
En mann markerer nattens seier på Qasr al-Nil- broen som fører inn til Tahrir-plassen.
En mann får behandling på Tahrir-plassen etter å ha blitt truffet i hodet av en stein.