Verden

Nord-Korea viste frem kjempemissil

Nord-Korea har avduket det som ser ut til å være et nytt interkontinentalt ballistisk missil under en stor propagandaparade i Pyongyang.

  • NTB-AFP

Kim Jong-un lover fortsatt storsatsing på forsvar og full atom-mobilisering dersom noen truer Nord-Korea.

Anledningen for militærparaden var det nordkoreanske regjeringspartiets 75-årsdag. Bildene på statlig TV viser tusenvis av soldater uten munnbind.

Missilet som ble vist frem på TV lørdag, hadde en mobil utskytningsrampe med hele elleve akslinger.

Verdens største

Hvis det er ekte, er det verdens største langtrekkende missil i sitt slag. Det sier flere analytikere.

Blant dem er Ankit Panda i den amerikanske tankesmia Federation of American Scientists. Han sier det ikke finnes større missiler som bruker flytende drivstoff og som kan transporteres på veien.

– Vi vil fortsette å styrke militæret for selvforsvar og avskrekking, lovet Kim i en tale til deltagerne.

Paraden fant tilsynelatende sted natten i forveien. Det er uvanlig.

Kim Jong-un på et bilde fra den nordkoreanske TV-sendingen fra feiringen av regjeringspartiets 75-årsdag.

Ønsket god bedring

TV-bildene fra paraden viser soldater i hanemarsj og et militærorkester som spilte i formasjon. Musikerne dannet partisymbolene hammer og sigd, og årstallet 1945.

Arrangementet ble holdt til tross for koronapandemien. Ifølge nordkoreanske myndigheter aldri har viruset aldri klart å trenge gjennom landets grenser.

– Jeg ønsker god bedring til alle mennesker rundt om i verden som kjemper mot dette onde viruset, sa Kim Jong-un i sin tale.

Han gjentok påstanden om at ikke en eneste person i Nord-Korea er blitt smittet.

At paraden fant sted natt til lørdag, er blitt bekreftet av blant andre forsvarsledelsen i Sør-Korea. De skal ha sett tegn til «store menneskemengder og utstyr» i Pyongyang på det aktuelle tidspunktet.

Avholder parade

Verdens mest hermetisk lukkede land stengte grensene på en måte som får norske grenseregler til å blekn

Nord-Korea har gått hardt til verks for å hindre koronaviruset fra å komme til landet. I september ble en sørkoreaner skutt og drept da han forsøkte å svømme inn i nordkoreansk farvann.

Mannen ble angivelig skutt og drept for å hindre smitte, men Kim måtte senere rykke ut med en offentlig beklagelse til Sør-Korea for drapet. Sørkoreanske myndigheter har konkludert med at mannen trolig forsøkte å hoppe av.

Delegater på vei til en feiring av 75-årsjubileet til Nord-Koreas herskerparti.

– Masker og missiler går dårlig sammen

Sørkoreanske analytikere mener Kim Jong-un trolig vil holde en tale, men at Nord-Korea vil passe seg for ikke å fornærme USA for kraftig i håp om at samtalene mellom landene kan gjenopptas.

Harry Kazianis i den konservative, amerikanske tenketanken Center for National Interest sier myndighetene i Pyongyang spiller høyt når paraden avholdes midt i pandemien.

– Med flere tusen samlet risikerer de at det utvikler seg til et dødelig superspreder-arrangement hvis de ikke tar ekstreme forholdsregler, sier han.

Det tror han derimot ikke at nordkoreanske myndigheter vil gjøre.

– Masker og missiler går dårlig sammen, sier Kazianis.

Les mer om

  1. Koronaviruset