Kairo akkurat nå: Folket feirer i gatene

KAIRO/OSLO (Aftenposten.no): Stemningen minner om 17. mai i Norge, skriver Aftenpostens Jørgen Lohne fra Tahrir-plassen.

En musiker sørger for god stemning på Tahrir-plassen i Kairo mandag, der både voksne og barn var ute og feiret starten på en ny epoke i Egypt.

Siste fra Egypt:

Søndag åpnet Egypts regjering samtaler med opposisjonen, der selv den forbudte organisasjonen Det muslimske brorskap ble inkludert.

I EGYPT

Jørgen Lohne

Mandag kveld – flere timer etter at portforbudet trådte i kraft – er det tilnærmet feststemning på Tahrir-plassen. Det er tydelig at viljen til å fortsette opprøret fortsatt er til stede, og stemningen minner om 17. mai-feiringen her hjemme.

— Vi feirer fordi det nå føles som om Mubarak allerede har gått av. Og vi feirer fordi vi vet at ingen ting noen gang vil bli som det var før 25. januar, sier tobarnsfaren Mohammed Sian, som hadde tatt med seg hele familien til Frigjøringsplassen i Kairo, til Aftenposten.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her sover en av demonstrantene på hjulene til en stridsvogn på Tahrir-plassen. dette gjør demonstrantene for å hindre at de militære flytter på tanks og andre kjøretøy. FOTO: SCANPIX

Lover høyere lønn

Mange familier er ute, barn vaier med flagg og man får kjøpt mat fra små salgsboder rundt på plassen som i forrige uke ble preget av blodige slagsmål mellom tilhengere og motstandere av regimet.

Titusener fortsetter opprøret i Kairo. Samtidig lanserte Mubarak-regimet mandag et forslag for å samle støtte hos en tidligere lojal velgerbase: Regjeringen lovet en lønnsøkning på 15 prosent for alle statsansatte, et forslag som ble avfeid av flere på Tahrir-plassen: Også pensjonen skal bli bedre.

— Vi stoler ikke på Mubarak – han er en løgner, sier Salih Abdel-Aziz, en ingeniør i offentlig sektor, til nyhetsbyrået AP.

Det er imidlertid ett skår i gleden for mange. Ryktene går om at opposisjonelle har blitt pågrepet. Flere unge kvinner vi møter er også skuffet over at den pågrepne bloggeren Wael Ghoenim ikke er løslatt, til tross for at dette var varslet.

Islamister dominerer ikke i mengden på Tahrir-plassen, det er folk i vestlige, sekulære klær som er i overtall.

- Må gå av nå

Samtaler mellom Egypts regjering og opposisjonelle grupper ville vært utenkelig for bare to uker siden. Selv om samtalene mellom visepresident Omar Suleiman og opposisjonen ikke har ført til noe konkret foreløpig, feires det - om enn noe forsiktig.

Heller ikke visepresident Suleiman er særlig populær på Frigjøringsplassen, skriver NTB.

- Vi vil ikke ha Suleiman, han er et symbol på Mubarak. Hvis han blir president, kommer vi til å sette i gang et nytt opprør. I 30 år har vi levd under ydmykelse og urettferdighet, sier den 22 år gamle læreren Gamal til nyhetsbyrået Reuters.

Det er ett krav som forener de forskjellige gruppene som utgjør opposisjonen: Mubarak må gå av umiddelbart.

Søndag ble det i det minste oppnådd enighet om å opprette en komité for å se på grunnlovsendringer og et veikart for samtalene videre.

Skuespiller Ahmed Helmy (i midten med cap) ble mottatt som en helt av Mubarak-mostanderne mandag. FOTO: SCANPIX