Verden

Gassfeber i sør

I 1982 utkjempet britene og argentinerne en krig om kontrollen over Falklandsøyene. I dag er stridstemaet naturressursene i farvannet rundt øygruppen.

Konflikten mellom Storbritannia og Argentina er stadig uløst, snart 28 år etter Falklandskrigen, men i fjor høst fikk de pårørende for første gang besøke gravene til argentinske soldater som falt der under kampene i 1982.
  • Bill Faries Rodrigo Orihuela

Et selskap som kaller seg Falkland Oil & Gas, har besluttet å sette i gang boring utenfor kysten av Falklandsøyene. Argentina har markert seg med en kraftig protest, men den avvises av Storbritannia.

–Myndighetene på Falklandsøyene har rett til å utvikle gassforekomstene i sine farvann, og det er klart etablerte politiske retningslinjer som støtter disse rettighetene, sier en talsmann ved den britiske ambassaden i den argentinske hovedstaden Buenos Aires.

–Vi er ikke i tvil når det gjelder vår suverenitet over Falklandsøyene og farvannet omkring.

Krass protest

Denne uttalelsen kom etter at argentinske myndigheter hadde innkalt representanter for den britiske ambassaden for «sterkest mulig» å protestere mot planene om å starte prøveboring utenfor Falklandsøyene, slik det argentinske utenriksdepartementet formulerte seg på en e-post det sendte ut om saken.

Øygruppen, som argentinerne kaller Islas Malvinas, ligger i Atlanterhavet, ca. 500 kilometer utenfor kysten av Argentina. Selv om landet tapte krigen mot britene i 1982, har ikke regjeringen i Buenos Aires oppgitt kravet på dem.

Storkonsern

Falkland Oil & Gas samarbeider med BHP Billiton, et stort internasjonalt selskap som arbeider med utvinnelse av naturressurser på en rekke områder, deriblant olje og gass. Etter planen skal boringen begynne i april, og den skjer på 600 meters dyp.

En talsmann for selskapet avslo å kommentere saken da han ble kontaktet av Bloomberg News, og en henvendelse til myndighetene på Falklandsøyene er heller ikke blitt besvart.

Sa opp avtale

Argentina har flere ganger tidligere protestert mot forsøk på å utnytte energiressursene i farvannene utenfor Falklandsøyene. Storbritannia og Argentina har riktignok inngått en avtale om å undersøke olje— og gassforekomstene, men denne ble skrinlagt av den argentinske presidenten Nestor Kirchner da han satt ved makten i 2007. Avtalene hadde da allerede vært suspendert i fem år.

Argentina legger ikke skjul på sine ambisjoner i området.

–Utenriksministeriet gjentar sitt krav om full suverenitet over Malvinas-øyene, Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene, samt sjøområdene rundt dem, som er del av vårt nasjonale territorium, heter det i den siste argentinske uttalelsen.

Siden 1820

Argentina fører sitt krav på øyene tilbake til 1820, da oberst David Jewett, en amerikansk sjømann, gjorde krav på dem på vegne av provinsen Rio de la Plata. Året etter tok imidlertid britiske styrker kontrollen, og kastet ut argentinerne.

  1. april 1982 ga den argentinske militærdiktatoren, Leopoldo Galtieri, ordre om å invadere øyene. 14. juni ble de argentinske styrkene slått av britene. I den to måneder lange konflikten mistet 265 britiske soldater og 649 argentinske livet.

Den britiske militære seieren var med på å styrke popularitet til Storbritannias statsminister Margaret Thatcher, også kalt jernladyen, som vant det britiske parlamentsvalget året etter.

Norsk enerett: Aftenposten

KLIKK FOR STØRRE GRAFIKK