– Ny WikiLeaks-bombe om to uker

WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange sier at de siste 15.000 hemmeligstemplede krigsdokumentene varslernettstedet har fått tak i blir publisert innen to uker.

Under en pressekonferanse i Stockholm lørdag bekreftet Assange at han ikke gir etter for presset om ikke å offentliggjøre de omstridte dokumentene.

– Denne organisasjonen lar seg ikke true av Pentagon eller noen annen gruppe. Når vi offentliggjør materialet tar vi sikkerhetshensyn, sa Assange.

Assange har måttet tåle sterk kritikk fra en rekke ulike hold i tiden etter at 76.000 interne dokumenter fra det amerikanske militæret ble gjort tilgjengelig for allmennheten i sommer.

Presses av Pentagon

WikiLeaks og Assange har ikke uventet blitt kritisert av Pentagon og flere europeiske land som deltar i den NATO-ledede militæroperasjonen i Afghanistan. Også afghanske og pakistanske myndigheter har gått hardt ut, sistnevnte etter at landets sikkerhetstjeneste ble avslørt som en sterk støttespiller av Taliban.

Fredag la de amerikanske forsvarsmyndighetene nytt press på Assange.

– Vi håper fortsatt at WikiLeaks ikke vil publisere disse dokumentene og sette flere liv i fare, sa Pentagons talsmann oberst David Lapan.

– Vi er bekymret for at disse nye dokumentene kan forårsake enda større fare enn de som tidligere er offentliggjort.

Står imot presset

I Stockholm lørdag sa Assange at WikiLeaks ikke lar seg presse.

Men når de siste 15.000 dokumentene blir offentliggjort, er det med enkelte mindre endringer, medga Assange.

– Navnene til uskyldige aktører skal fjernes, sa journalisten og datahackeren før han gikk inn på et seminar om organisasjonens kontroversielle arbeidsmetoder.

Om dette innebærer at navnene til informanter og andre som har samarbeidet med de amerikanske og internasjonale styrkene sensureres, er uklart.

– Hjelper Taliban

Offentliggjøringen av dokumentene, som ifølge en rekke medier og Assange selv avslører hvordan krigføringen daglig påfører sivilbefolkningen skader og tap av liv, har også blitt kritisert av presseorganisasjoner og menneskerettighetsgrupper.

Årsaken er at en rekke av dokumentene navngir afghanere som samarbeider med de amerikanske og internasjonale styrkene i landet. Dette kan sette livene deres i fare, mener blant andre Reportere uten grenser og Amnesty International.

Presseorganisasjonen mener det ikke vil bli vanskelig for Taliban eller andre å sette opp en dødsliste basert på dokumentene der hundrevis av personer som har samarbeidet blir identifisert.