Opprørere angrep norske soldater med rakettkastere

Tre opprørere døde etter en tre timer lang skuddveksling med norske soldater i Afghanistan.

Soldater fra den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh ble mandag tatt under ild av større antall opprørere under oppdragsløsning i Faryab-provinsen, ifølge Forsvaret. FOTO: FORSVARET

Mandag havnet en enhet fra den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh under ild av større antall opprørere under oppdragsløsning i i den stadig mer urolige Faryab-provinsen, opplyser Forsvaret i en pressemelding.

Angrepet, som varte i over tre timer, startet klokken 13.48 mandag afghansk tid, i Jar-i-Syah-dalen, vest for Meymaneh der de norske soldatene var utstasjonert, opplyser Kjetil Eide i Forsvarets Operative Hovedkvarter til Aftenposten.no.

— Det ble anslått å være mellom 30 og 50 opprørere, og disse brukte håndvåpen, mitraljøse og rakettkastere, sier Eide.

De norske soldatene besvarte ilden med skarpskyttere og CV-90 stormpanservogner, som er utstyrt med maskingevær.

Tre opprørere drept

De norske soldatene besvarte ilden som kom fra flere hold, men fikk kontroll over situasjonen, ifølge Forsvaret. Til slutt ble opprørerne tvunget til å trekke seg tilbake.

Tre opprørere skal ha blitt drept i skuddvekslingen, og en av dem ble såret. Den sårede ble tatt under behandling på stedet av norsk sanitetspersonell. Den skadede ble senere hentet av de norske evakueringshelikoptrene og fløyet til feltsykehuset i Meymaneh.

Den skadede og ytterligere to andre antatte opprørere ble overbrakt til afghanske sikkerhetsmyndigheter for avhør og eventuell straffeforfølgelse.

Trefningen er en av flere den siste tiden i Faryab-provinsen, der det har vært flere trefninger i julen og over nyttår. Taliban har tatt på seg ansvaret for en rekke angrep på norske soldater den siste tiden, men har ikke kommet med noen meldinger om de seneste kamphandlingene. I en av trefningene i romjulen skal 25-30 opprørere ha blitt drept.

Det er også andre opprørere og det Forsvaret karakteriserer som «kriminelle» grupper som opererer i området.

Skyggeguvernør

Aftenposten.no har de siste dagene skrevet flere artikler om den økende volden i Faryab-provinsen. Aftenposten.no skrev onsdag at Taliban har etablert en egen skyggeguvernør i provinsen.

De stadig flere Taliban-angrep i proivnsen bekymrer norske politikere . Ingen av partiene representert i Stortingets utenriks- og forsvarskomite hadde heller hørt at Taliban har etablert en egen skyggeguvernør i Faryab-provinsen før Aftenposten.no skrev om saken onsdag.

Bildene viser den eksplosive økningen av bombeangrep i Afghanistan, inkludert Faryab og Meymaneh, der de norske soldatene er i aktiv strid.